Svarta Blommor

Detta var den första produktionen. Efter två års forskning med intervjuer med överlevande från Förintelsen, besök i Polen och koncentrationslägren, studier av chassidisk dans och med betydande hjälp från den Judiska församlingen i Stockholm, hade pjäsen premiär 1984. Svarta Blommor spelades sedan i Sverige, Danmark, Italien, Tyskland, England, Skottland, Polen, Finland, Holland och Frankrike.
I Polen gjordes det flera stora turnéer, ofta organiserade av Teatr Provisorium, Akademia Ruchu eller Osmego Dnia. Pjäsen framfördes inne i Maidaneks koncentrationsläger, i en av barrackerna, för en publik av överlevande. Läs mer om de otroliga turnéerna i Polen under kommunisttiden.

Recensioner:
”Detta var stor konst och kan som sådan inte beskrivas. Den hade sitt ursprung i nazisternas skräckläger Treblinka och upproret i Warsawaghettot, men kom som ekot eller ett skrik, ömtåligt, musikaliskt och metafysiskt. Jakobsson är en extraordinär skådespelare, häpnadsväckande i sin oförutsägbarhet, skrämmande fysisk och med förmågan att föra in publiken i sin värld – i sina drömlika meditationer.”
The Times, London

”Svarta blommor är svart humor, skärpa, livlighet och osentimental poesi medan Jakobssons starka kroppsliga utspel nitar fast publiken i stolarna i en trollbindande spänning.”
Glasgow Herald

Skådespelare Robert Jakobsson, Nadia Scapoli
Manus & Scenbild Robert Jakobsson
Regi Robert Jakobsson, Lars Matsson, Johan Bergström
Teknik Svante Grogarn, Johan Bergström, Per Egevad
Glaskarusell Ragnar Klenell

Nedan från Svarta Blommor i Maidanek, vi spelade för Klub Maidanku, en förening för överlevande.