Festivaler

Nya Teaterfestivaler på Tokalynga Teaterakademi!

Skratt och allvar hänger ihop.

Trots att det finns få ställen där det skämtas så mycket som på Tokalynga Teaterakademi, så ägnar sig Teater Albatross åt tunga ämnen. Är det inte Ryska revolutionen så är det Förintelsen och nazisternas tankar. Är det inte utfiskning i Västafrika så kan det vara folkmordet i Rwanda.
                                                                        Konst om ondska.
Teater Albatross har genomfört ett antal festivaler under årens lopp. 2019 firar Teater Albatross 35 års jubileum och Tokalynga 30 års jubileum. Detta firar vi med två festivaler. Sista veckoslutet i april har vi en festival, ”Konst om ondska” – om folkmord… I mitten av oktober har vi en större festival, fredag till söndag, ”Tokalynga Flying 2019” som fokuserar på rysk teater och afrikansk teater. Nedan fokuserar vi på den förstnämnda festivalen.

”Konst om ondska” i slutet av april kommer att fokusera på mycket mörka kapitel i Europas historia, dels på förintelsen och dels på ett tidigare folkmord, folkmordet på armenierna som hade sin kulmen runt 1915 i dåvarande Osmanska riket där Armenien var en provins. En svensk missionär, Alma Johansson, har skrivit några av de viktigaste ögonvittnesskildringarna från dessa hemska år kring 1910-talet. När man läser om det folkmordet finns det så många paralleller till Förintelsen. Allt från när rasismen fördjupades till gripanden till hur folk fördrevs hur man mördades, hur det besinningslösa hatet kunde breda ut sig bland förövarna…Samma sak när man studerar folkmordet i Rwanda. Paralleller, paralleller till Förintelsen. Men eftersom festivalen ska skildra livets mångfald kommer vi också att få höra underbara dikter och upplyftande Klezmermusik. Förhoppningsvis också musik från Armenien.

Till Festivalen kommer världsberömda Odin Teatret med ”Memoria” som hyllats runt om i världen. Vidare kommer Robert Jakobsson från Armenien. Ja, han heter så, samma som Teater Albatross ledare! De båda möttes i Ryssland på en teaterfestival i Omsk. Tycke uppstod folkmordsforskare emellan, och nu kommer Robert Jakobsson som på armeniska heter Robert Akopyan till Tokalynga med en medarbetare. Vi har översatt deras pjäs. Det mesta bygger på Alma Johanssons texter. Vidare kommer vi, Teater Albatross, att visa ”1917- När Klockorna Stannade” och självklart även visa ”I Skuggan av Hatet växer Blommor” (om Förintelsen). Salomon Schulman kommer att läsa Jiddisch-dikter. Stephane Bruchfeld som skrivet ”Om detta må ni berätta” kommer att vara med och fördjupa samtalen. Ida Gillner, som vi, Albatross, träffade på ett Katz-evenemang, och som vi helt charmades av, kommer. Hon läser jiddisch poesi och spelar musik. Hon stannar tiden. Dessutom kommer Vera Berzaks ”Generalguvernören och jag”, en teaterföreställning som sattes upp hösten 2018 i Göteborg. Om Generalguvernören i Polen, Hans Frank. Samme Hans som efter kriget ångrade sig djupt… Föreställningen var mycket uppskattad, de två skådespelarna fick beröm. Vera Berzaks bakgrund är intressant. En rysk judinna som flyttade till Israel. Och sedan till Sverige där hon hörde talas om Teater Albatross…

Vidare kommer Seek You Seek You (CQCQ) med medlemmar från legendariska Twice a Man och från Teater Scharazad med nån slags spännande happening, speciellt gjord till Konst om Ondska!

Har du varit på tidigare festivaler på Tokalynga så vet du att man sover dels på Tokalynga, hos grannar och på olika vandrarhem. Det brukar bli mycket trevligt. All mat serveras av arrangörerna som också är redo att hjälpa besökarna med det mesta. Mer exakt program med tider för de olika händelserna kommer snarast. Vi kan dock säga att Vera Berzaks föreställning ges på lördagen. De har annat att göra på söndagen.

… Och i oktober -19 en stor internationell festival med internationella toppteatrar!

Välkomna!

Mer om oktoberfestivalen senare, men här följer lite info:

Denna får en rysk prägel. Och afrikansk! Theatre Marabout, från Kinshasa, som vi samarbetat mycket med, kommer med en stor föreställning, de är 8 personer! De har just vunnit ett Afrikanskt tearfestivalspris – bästa föreställning – under en stor festival i Angola. Vi, Albatross, har en mycket nära relation till Theatre Marabout, de hjälpte oss t ex att vara en del av Kongos 50-årsfirande av självständigheten 2010…Vi turnerade då runt i Kongo. Theatre Marabout är Kongos ledande teater. Deras ledare, Nzey Van Musala, gästade Teater Albatross Kongo-festival år 2008. Nzey är tillika sedan många år huvudlärare på Kongos Scenskola. Teatr.doc kommer, de är Rysslands mest omtalade, enl Kulturrådet i Moskva, Stefan Ingvarsson, den mest spännande samtida ryska teatern.
Från Moskva kommer också Varvara Korovina. Hon är en av de största kännarna i Ryssland vad gäller situationen vad gäller konst och kultur på de samtida ryska skolorna. Hon kan också berätta om Sovjetunionens skolor. Då vi, Albatross, åkt runt och spelat på skolor i Ryssland, tycker vi ett sådant samtal kan bli mycket spännande. Varvara talar bra engelska, kom ni som är intresserade, missa inte detta!
Dessutom spelar vi naturligvis 1917 – När klockorna stannade, om rysk historia.
Från Danmark kommer Båtteatern med Järnringen, dockteater till Shostakovichmusik!
Grenland Friteater Orkester, med sångerskan Anette Röde, kommer. Deras poetiska konsert – poesi till musik – ”Allt vi gör är förgäves” kommer att avsluta lördagen. I flera år har de velat besöka Tokalynga igen, efter deras succé på vår Tokalynga Flying 2014 festival…
Mer poesi: Ed Sanders, legendarisk poet, sångare från The Fugs, världsberömda under 60- och 70-talet, still going strong, kommer! Då brukar – Ed har varit på Tokalynga flera gånger – SVT och SR vakna till liv!

                                                                   Om tidigare festivaler:

– År 2008 ordnade Teater Albatross en serie internationella festivaler. Det var festivaler som varade 1-3 dagar. Teman som Polsk experiment-teater, Jiddischkultur, Poesifestival, Kvinnlig scenkonst, Kongo och Filmfestival avlöste varann under ett halvår. Vi fick blodad tand. Det var roligt.

Senare har vi ordnat festivaler, Tokalynga Flying, internationella teaterfestivaler. Med den bästa teater vi kunnat uppbringa. Inga speciella teman, bara spännande teater. Dessa festivaler, sommartid, fred – sönd, har varit mycket välbesökta, publiken har kommit från grannhus och långväga. Artisterna från… hela världen. Med dessa festivaler öppnades dörrar till många grannar, som låtit publik och artister bo hos dem!

Sedan har vi dessutom haft ett par mycket framgångsrika temafestivaler: Poesifestival 2014 och Judisk Festival 2015. Den Judiska festivalen var speciell: Ett tjog muslimska ungdomar från Malmö var med! Och Judisk kulturelit!

Läs vår utvärdering av den extraordinära judiska festivalen här:

Judiska festivalen 2015

 

Några Festivaler/Festivalaffischer:

Hédi Fried var en självklar auktoritet under den Judiska Festivalen 7-10 augusti 2008. Helena Svantesson från Lund var också en stor inspiration!

Från olika festivaler: Njamy Sitson, Kamerun, Theatre du Chocolat, Kamerun, Ntarindwa Diogene Atome, Rwanda, Else Marie Laukvik, Odin Teatret, David Bolander, Göteborg och Teatr NN, Polen.

 

Se Bob Hansson på Tokalynga, där han var med i Sams Trasiga Änglar 1993-1995. Här framträder han på Poesifestivalen 2012: https://www.youtube.com/watch?v=LXzZZYqYfnM

En annan intressant filur: Ed Sanders från the Fugs, en legendar från USA: https://www.youtube.com/watch?v=vg5CEKkIuXY

Som sagt ovan: gå gärna in o läs utvärderingen av Judisk Festival 2015, se högst upp på denna sida!