Festivaler

Ny Teaterfestival på Tokalynga Teaterakademi!

Skratt och allvar hänger ihop.

Trots att det finns få ställen där det skämtas så mycket som på Tokalynga Teaterakademi, så ägnar sig Teater Albatross åt tunga ämnen. Är det inte ryska revolutionen så är det Förintelsen och nazisternas tankar. Är det inte utfiskning i Västafrika så kan det vara folkmordet i Rwanda.

Teater Albatross har genomfört ett antal festivaler under årens lopp. 2019 firar Teater Albatross 35 års jubileum och Tokalynga 30 års jubileum. Detta firar vi med två festivaler. Sista veckoslutet i april har vi en festival, Konst om ondska, om folkmord… I oktober en festival om teater från Ryssland och Afrika…

                                         

Konst om Ondska, festival 27-28 april! Fantastisk teater!

Konst om ondska i slutet av april kommer att fokusera på mycket mörka kapitel i Europas historia, dels på Förintelsen och dels på ett tidigare folkmord, folkmordet på armenierna som hade sin kulmen runt 1915 i dåvarande Osmanska riket där Armenien var en provins. En svensk missionär, Alma Johansson, har skrivit några av de viktigaste ögonvittnesskildringarna från dessa hemska år kring 1910-talet. När man läser om det folkmordet finns det så många paralleller till Förintelsen. Allt från när rasismen fördjupades till gripanden till hur folk fördrevs hur man mördades, hur det besinningslösa hatet kunde breda ut sig bland förövarna…Samma sak när man studerar folkmordet i Rwanda. Paralleller, paralleller till Förintelsen. Men eftersom festivalen ska skildra livets mångfald kommer vi också att få höra underbara dikter och upplyftande Klezmermusik.

Till Festivalen kommer världsberömda Odin Teatret med Memoria som hyllats runt om i världen. Mer om Odin Teatret: http://teateralbatross.se/text/odin-50-ar/
Nedan bilder av legendariska Else Marie Laukvik, som tillsammans med Frans Winther spelar Memoria.

Vidare kommer Robert Jakobsson från Armenien. Ja, han heter så, samma som Teater Albatross ledare! De båda möttes i Ryssland på en teaterfestival i Omsk. Tycke uppstod ”folkmordsforskare emellan”, och nu kommer Robert Jakobsson, som på armeniska heter Robert Hakopyan, till Tokalynga med en medarbetare. Robert Akopyan är en känd armenisk film- och teaterskådespelare som t ex 2007 fick det nationella armeniska hederspriset för konstnärer, bara ett i raden av hans utmärkelser. Han spelar Lyssna Mina Damer och Herrar, en föreställning om folkmordet på armenier. Föreställningen bygger till stor del på den svenska missionären och ögonvittnet Alma Johanssons texter. Pjäsen ges på ryska med svensk översättning. Nedan bild från föreställningen:

Ida Gillner, som vi, Albatross, träffade på ett Katz-evenemang i Göteborg, och som vi helt charmades av, kommer. Hon läser jiddisch poesi och spelar musik. Hon stannar tiden. En stor begåvning, tycker vi! Det är en ära att hon kommer!

En av de mest populära uttolkarna i Sverige av judisk sång, sångerskan skådespelaren och musikern Anne Kalmering kommer också.  Hon uppträder med Christer Langborn, se bild!

Annes röst är mycket speciell. För många år sedan, när de båda var unga, ledde Robert Jakobsson från Teater Albatross en röstlektion med Anne. De andra eleverna stödde Anne att ta högre och högre toner. Till sist höll alla för öronen, det blev ett hiskeligt äventyr, höga, höga toner! Så: – Ett knickljud – Den stora spegeln vid Annes sida – hon stod på ett bord – hade rämnat. Spruckit på mitten! Tala om röstresurser! Det var för övrigt Anne och hennes familj som via sin samling av Lp-skivor med judisk musik inspirerade Teater Albatross i början…

Dessutom kommer Generalguvernören och jag, en teaterföreställning av Vera Berzaks Teatersällskap, som sattes upp hösten 2018 i Göteborg. Om Generalguvernören i Polen, Hans Frank. Efter kriget blev han religiös, och ångrade sig djupt… Föreställningen var mycket uppskattad, de två skådespelarna fick beröm. Vera Berzaks bakgrund är intressant. En rysk judinna som tidigt kom till Israel. Och sedan till Sverige, till ett residens på Konstepedemin. På bilden Sanne Skjervik och Ingvar Öhrner i Generalguvernören och jag:


Vidare kommer Seek You Seek You (CQCQ) med medlemmar från legendariska Twice a Man och från Teater Schahrazad med tre spännande framträdanden, speciellt gjorda för Konst om Ondska! Poesi, Bild, Musik! Betänk då att Twice a Man och Teater Schahrazad är svensk kulturhistoria. Nu i ny tappning! Bild: Dan Söderqvist och Gasleben från Twice a Man, och Maria Ericson som lett Teater Schahrazad i många år.

Och så: Ett par av Teater Albatross egna föreställningar:
1917- När klockorna stannade. Om ryska revolutionen. En föreställning som hyllats av många; har spelats nästan 50 ggr sedan premiären med stående ovationer i Ryssland för ett år sedan!
Bob Hansson skrev: ”Det är många konstnärliga verk som kommenterar samtiden. Men det är få som lyckas ställa sig över den. Och därmed bli fri från samtidens begränsningar.”
Ulrika Knutson: ”Den judiska och den ryska frihetsdrömmen är tätt sammanflätade, och jag tycker att detta visas i föreställningen på ett helt genialt sätt.”


I Skuggan av Hatet växer Blommor är en föreställning vi hade premiär på för 20 år sedan! Först var det en vuxenföreställning, sedan blev den en hit på högstadieskolor, och de senaste sju åren har den spelats, med direktöversättning i mic, mycket i Ryssland och t ex i Grekland och Italien. Den fick senast i Ryssland, i Omsk, stående ovationer. Den har varit en succé ett par gånger på Judiska Muséet i Moskva. Den handlar om en judisk ung man på flykt under andra världskriget. Han möter en präst som försöker hjälpa honom. En ung kvinna som gömmer honom. Det är en dramatisk historia, som t ex har intresserat många svensk-palestinska ungdomar. De kände igen sig i den dramatiska historien. Två bilder: med Robert Jakobsson som skrivit texten är två musiker, den ene, överst, Cristoffer Svärd, som skrivit musiken och på den undre bilden är Per Buhre med. De alternerar. Eventuellt kommer både 1917- När klockorna stannade och I Skuggan av Hatet växer Blommor att tolkas till ryska under festivalen!

Så här ser det programmet ut:

lördag 27 april

13:00 – 14:00 Generalguvernören och jag (Vera Berzaks Teaterkompani)
14:00 – 15:00 Lunch
15:00 – 15:20 Seek You Seek You – Dan Söderqvist, Gasleben och Maria Ericson.
15:20 – 16:40 I Skuggan av Hatet växer Blommor (Teater Albatross)
16:50 – 18:00  Memoria (Odin Teatret)
18:20 – 19:45 Lyssna Mina Damer och Herrar (Robert Akopyan)
20.00 – 21:00 Kvällsmat
21:00 – 21:20 Seek You Seek You
21:30 – 22:10 Anne Kalmering & Christer Langborn

söndag 28 april

09:00 – 10:00 Frukost
10:00 – 10:50 Robert Jakobsson, Teater Albatross, berättar om resor och turnéer i Afrika och Ryssland.
11:00 – 12:00 Ida Gillner
12:10 – 13:30 1917 – När klockorna stannade (Teater Albatross)
13:40 – 14:00 Seek You Seek You
14:00– 15:00 Lunch och avslutning.

Föreställningarna kommer att spelas antingen på någon av Tokalynga Teaterakademis två scener, eller på den närliggande bygdegården i Gunnarp, eller på nya spännande spelställen, som Tokalyngas vind. Har du varit på tidigare festivaler på Tokalynga så vet du att man sover dels på Tokalynga, vi har över 20 sovrum, hos grannar och på olika vandrarhem. Det brukar bli mycket trevligt. All mat serveras av arrangörerna som också är redo att hjälpa besökarna med det mesta.

Kostnad för hela festivalen är 700 kronor. Rabatterat pris för studenter, pensionärer och arbetslösa: 500 kronor. Då ingår mat och övernattning på Tokalynga Teaterakademi eller i tält. För den som vill sova på vandrarhem tillkommer denna kostnad.

Anmäl dig till producentalbatross@gmail.com. Berätta när du kommer och åker. Berätta också om du har några matpreferenser. Och om du vill sova på teatern, i tält eller hellre på vandrarhem.

Teater Albatross administrerar transporter till och från Ätran (dit bussen går). Hör av dig, kanske kan du också åka med nån i nån bil!!

 

*************************************************************************************************

18-20 oktober – en stor internationell festival med internationella toppteatrar!
Välkomna!

Mer om oktoberfestivalen senare, men här följer lite info:

Denna får en rysk prägel. Och afrikansk! Thèâtre Marabout, från Kinshasa, som vi samarbetat mycket med, kommer med en stor föreställning Temple d’acquarium. De är åtta personer. Thèâtre Marabout har just vunnit ett afrikanskt teaterfestivalspris – bästa föreställning – under en stor festival i Angola. Vi, Albatross, har en mycket nära relation till Thèâtre Marabout, de hjälpte oss t ex att vara en del av Kongos 50-årsfirande av självständigheten 2010…Vi turnerade då runt i Kongo. Thèâtre Marabout är Kongos ledande teater. Deras ledare, Nzey Van Musala, gästade Teater Albatross Kongo-festival år 2008. Nzey är tillika sedan många år huvudlärare på Kongos Scenskola. Teatr.doc kommer, de är Rysslands mest omtalade, enligt Kulturrådet i Moskva, Stefan Ingvarsson, den mest spännande samtida ryska teatern.

Från Moskva kommer också Varvara Korovina. Hon är en av de största kännarna i Ryssland vad gäller situationen vad gäller konst och kultur på de samtida ryska skolorna. Hon kan också berätta om Sovjetunionens skolor. Då vi, Albatross, åkt runt och spelat på skolor i Ryssland, tycker vi ett sådant samtal kan bli mycket spännande. Varvara talar bra engelska, kom ni som är intresserade, missa inte detta!

Dessutom spelar vi naturligtvis 1917 – När klockorna stannade, om rysk historia.

Från Danmark kommer förhoppningsvis Ina-Miriam Rosenbaum med föreställningen JOB. Grenland Friteater, med sångerskan Anette Röde Hagnell, kommer. Deras poetiska konsert – poesi till musik – Alt vi gjør er forgjeves (eller ikke) kommer att avsluta lördagen. I flera år har Grenland Friteater velat besöka Tokalynga igen, efter deras succé på vår Tokalynga Flying 2014 festival…

Mer poesi: Ed Sanders, legendarisk poet, sångare från The Fugs, världsberömda under 60- och 70-talet, still going strong, kommer! Då brukar – Ed har varit på Tokalynga flera gånger – SVT och SR vakna till liv!

Om tidigare festivaler:

År 2008 ordnade Teater Albatross en serie internationella festivaler. Det var festivaler som varade 1-3 dagar. Teman som Polsk experiment-teater, Jiddischkultur, Poesifestival, Kvinnlig scenkonst, Kongo och Filmfestival avlöste varann under ett halvår. Vi fick blodad tand. Det var roligt.

Senare har vi ordnat festivaler, Tokalynga Flying, internationella teaterfestivaler. Med den bästa teater vi kunnat uppbringa. Inga speciella teman, bara spännande teater. Dessa festivaler, sommartid, fredag till söndag, har varit mycket välbesökta, publiken har kommit från grannhus och långväga. Artisterna från… hela världen. Med dessa festivaler öppnades dörrar till många grannar, som låtit publik och artister bo hos dem!

Sedan har vi dessutom haft ett par mycket framgångsrika temafestivaler: Poesifestival 2014 och Judisk Festival 2015. Den Judiska festivalen var speciell: Ett tjog muslimska ungdomar från Malmö var med! Och Judisk kulturelit!

Läs vår utvärdering av den extraordinära judiska festivalen här:

Judiska festivalen 2015

 

Några tidigare festivaler och festivalaffischer:

Hédi Fried var en självklar auktoritet under den Judiska Festivalen 7-10 augusti 2008. Helena Svantesson från Lund var också en stor inspiration!

Från olika festivaler: Njamy Sitson, Kamerun, Theatre du Chocolat, Kamerun, Ntarindwa Diogene Atome, Rwanda, Else Marie Laukvik, Odin Teatret, David Bolander, Göteborg och Teatr NN, Polen.

 

Se Bob Hansson på Tokalynga, där han var med i Sams Trasiga Änglar 1993-1995. Här framträder han på Poesifestivalen 2012: https://www.youtube.com/watch?v=LXzZZYqYfnM

En annan intressant filur: Ed Sanders från the Fugs, en legendar från USA: https://www.youtube.com/watch?v=vg5CEKkIuXY

Som sagt ovan: gå gärna in och läs utvärderingen av Judisk Festival 2015, se högst upp på denna sida!