Det var en gatuteaterpjäs som handlade om förintelsen, en slags fresk med ingredienserna musik, sång, dans, akrobatik och brinnande skulpturer. Som scen använde de sju skådespelarna ett stort hjul av järn och taket på en bil. Den spelades mycket framgångsrikt i Sverige, Norge, Danmark, Polen, Frankrike och Kamerun. I Polen spelades den 1998 en hel del i före detta judiska städer. 1999 var HELIG! med i en Världsteaterbiennal – ”Biennal för unga” – i Lyon. År 2000 spelades HELIG! på turnè i Kamerun. (Se filmen Edshjulet!)
Kaj Granander var en viktig medregissör, skådespelare och organisatör vad gäller denna föreställning.

”Berättelsen om Förintelsen som svenska Teater Albatross presenterade utanför den stora synagogan i Tykocin var chockerande sann.
Vi befinner oss i hjärtat av en tragedi som vi inte kan förhindra. Med varje liv som går till spillo dör en del av världen. Aldrig blir världen densamma igen. En del av oss själva dör. Till och med det minsta lilla tecken på liv är heligt.”
– Gazeta Wyborcza, Polen

”Gripande, stundtals chockerande och provocerande. Ingen förblir oberörd inför denna föreställning.
En timmes gripande föreställning av hög klass.”
– La Tribune, Frankrike

Skådespelare: Robert Jakobsson, Timja Femling, Kaj Granander, Benny Wallin, Charlotta Grimfjord Cederblad, Kalle Cederblad, Christoffer Svärd, Sylwia Rakowska, Björn Boklund, Karolina Witt, Kerstin
Manus: Robert Jakobsson
Regi: Robert Jakobsson, Kaj Granander
Scenbild: Robert Jakobsson
Scenografitillverkning: Martin Hasselskog, Palle Femling, Svenne Petterson