Filmer

Suzanne Osten, om våra skolfilmer, se nedan:

”Det är fantastiska filmningar av ganska sammanbitna elever, om vad som händer dem när de får göra teater med Albatross. De får måla, trumma, sjunga, dansa och de får skapa ett ämne. Sedan har Robert återvänt till vissa elever och de minns detta som den roligaste perioden i sitt liv, i sina unga, korta liv. Det är väldigt tänkvärt. När man är engagerad i det här, när man är ute i skolor och gör saker med barn och unga, då blir man sådan att man vill vittna, man vill ha en fackla och springa runt till politiker och säga ”hör här”, ”hör här”, här händer något, men de är oftast uttråkade och orkar oftast inte ta emot detta. Detta är så otroligt sorgligt för man kan se människor förändras av mötet med vuxna människors passion för konsten.”

Bakgrund:

Teater Albatross har inspirerats av samarbeten med filmaren Bo Harringer och hans son Josef. Vidare har samarbeten med Katrinebergs Folkhögskolas filmlinje varit väldigt viktiga. Den generösa inställningen från dessa båda parter har betytt mycket för framväxandet av våra filmer. De sista åren har vi dessutom arbetat mycket med Anna Östh. Och framför allt, ytterligare senare, och i många år, med Daniel Nandigobe… Vidare, vad gäller världshaven och utfiskningen, har Svenska Fiskeriverket, nuvarande Vattenmyndigheten, hjälpt oss mycket.

Film i Halland, en del av Region Halland, har stött många av våra filmer.

Annorlunda Ögonblick / Images from a different angle

En dokumentär kortfilm på 8 minuter, med vackra och spännande scener och bilder från flera av Teater Albatross föreställningar och framför allt från turnéer med ”Helig!” – en stor gatuföreställning om förintelsen, som Teater Albatross rest runt med i bland annat Polen, Frankrike och Kamerun.

Musik: Isildurs Bane

Recensioner:

”En kort dokumentärfilm som på ett magiskt sätt visar upp Teater Albatross turnéer med en föreställning om Förintelsen.”
Hufvudstadsbladet, Helsingfors 8/6-03

”Det börjar faktiskt med en filmvisning från teaterns turnéer i östra Polen, Frankrike och Kamerun. Man kan undra vad det har med föreställningen att göra, men faktum är att den korta, suggestivt filmade dokumentären sätter in den följande teaterpjäsen i ett sammanhang som gör åtminstone mig extra intresserad.”
Bohusläningen, Uddevalla 28/4 04

Annorlunda dagar 2002

Johan Bommelin klippte filmen en sommar på Katrinebergs Folkhögskola.

En reportagefilm om en spektakulär kurs på Tokalynga Teaterakademi hösten 2002. Jan Keller, Berlin, undervisar eleverna i skrotkonst som man kan göra musik av. Bob Hansson undervisar poesi, Robert Jakobsson, Johan Forsman och Kristina Jacobsson m fl visar sitt teaterarbete och elever reflekterar över kursen. Ca 20 min.

Eldshjulet

Eldshjulet har fått mycket fina recensioner, dels av Mikael van Reis, GP, och dels av hallandstidningarna. Filmen handlar om Förintelsen, detta genom att beskriva Teater Albatross arbete med föreställningen HELIG!. Bo Harringer var med vid Kronhusbodarna i Göteborg, runt i Europa och i Kamerun.

Filmen har visats på franska i Kongo och Kamerun. I Kamerun har den bland annat visats i den lilla staden M´bankomo där HELIG! något år tidigare spelades. Vidare har Eldshjulet med rysk textning visats i Vitryssland och Ryssland i samband med teaterfestivaler. Den har sänts i en stor tv-kanal i Uralområdet. Filmen går att beställa genom Teater Albatross.

”Den uppenbara glädjen av att vara på turné … flammande eld inuti metall … skådespelarnas kroppar växte upp ur jorden … Och framför allt .. frågan: ’Vad skulle jag ha gjort?’ Det är exakt samma sak som driver mig att skriva mina böcker.”
Adam Hochschild (som skrivit Kung Leopolds vålnad).

En mängd recensioner Eldshjulet, Eldshjulet rec

No Condition is Permanent

I mars 2006 åkte Robert Jakobsson och Åsa Lieberath till Kamerun, för att samla material till den planerade pjäsen, Bortom Havet, som handlar om Achille, en man från en fattig fiskeby i Kamerun som gör en lång och utmanande livsresa som för honom till ett jobb på FN i New York.

I Kameruns kustbyar möttes Robert och Åsa av en enorm gästfrihet och värme, men också det faktum att själva livsgrunden för dessa människor riskerar att utplånas, då stora fisketrålare från t ex EU och Kina bedriver ett rovfiske som på 10 år gjort de kustnära vattnen nästan tomma på fisk. Under hösten 2006 gjorde Robert ytterligare 2 resor till Kamerun, för att med filmkamera dokumentera den tragiska utvecklingen. Han tog också kontakt med dokumentärfilmarna Soraya Kent och Johan Bergström, Magnetica Film, som blev redigerare och medregissörer i projektet.

No Condition is Permanent är förfilm till Bortom Havet. Den finns i olika versioner, mest använder vi en förkortad, 8 minuters variant med voice-over. Filmen har använts en hel del av t ex Naturskyddsföreningen. Den har visats runt om i Kamerun, den har gått på Kameruns nationella tv ett par gånger.

Teater Albatross är Svenska Fiskeriverket djupt tacksamma för allt stöd till denna film och detta projekt.

Filmen finns med franska, engelska och svenska undertexter. No Condition is Permanent är 13 min lång.
Länk till engelsk version: http://tinyurl.com/zj62cjh

Kontakta Teater Albatross eller Magnetica Film (0708-29 28 00) för ytterligare information.

Producerad av
Teater Albatross
Magnetica Film
I samarbete med Filmateljén 89 AB

Uppståndelsen

Filmen är ett experimentellt försök att på ett poetiskt sätt tala om politik, orättvisor och om vad som är värdefullt i livet. Människor kommer upp ur jorden för att starta ett nytt liv…

Sommaren 2003 skedde ett märkligt samarbete mellan Robert Jakobsson, Svante Grogarn och Bo Harringer å ena sidan, och TheaterLabor, Tyskland å den andra sidan. Utan någon budget gjordes en oerhört vacker och poetisk film. Problemet var att filmen gjordes ett år för tidigt. Dvs Robert, som var ansvarig för historien, trodde att filmen skulle göras ett år senare, och var relativt ofärdig när plötsligt filmen skulle göras. Resultatet blev en mycket märklig film. Den har egentligen aldrig klippts färdigt, även om den har fått strålande recensioner där den visats, i Falkenberg och i Bielefeld i Tyskland. Teater Albatross räknar med att under jubileumsåret 2014 klippa färdigt filmen och göra den tillgänglig för publiken.

Manus: Robert Jakobsson
Regi: Svante Grogarn
Foto: Bo Harringer

Inspelad: Sommaren 2003
Längd: 35 min
Språk: Svenska eller tyska

Recensioner:

”en film med gripande symbolkraft.”
Westfählische Zeitung, Tyskland

”En svindlande vacker fresk, en samling löst hopfogade tablåer, som berättar om rädsla och uppgivenhet men också om kamp och hopp. En film att uppleva med känslan snarare än intellektet.
En vacker och grym historia som ställer frågor kring rättvisa och demokrati.
Det är som om Robert Jakobsson med sina poetiska bilder vill besvärja ondskan…
Tokstolligheter från Tokalynga, surrealism som rensar hjärnan, djupt gripande. Meningarna bland publiken på Biografen Storan gick isär…”

Lotta Bergström, Hallands Nyheter

I en fiskeby i Kamerun

Denna film är gjord av Åsa Lieberath och Robert Jakobsson. Den användes som förfilm till Flickan och Havssköldpaddan. Den är humoristiskt gjord, med Åsas fina illustrationer och Roberts filmade material. John Anderberg har hjälpt Teater Albatross med klipp och musik.

Filmen är mycket uppskattad. Den finns i nuläget bara på svenska. Efter att Teater Albatross spelat Flickan och Havssköldpaddan, får skolan ett ex på dvd av filmen.

Teater Albatross 12 år i Afrika

Filmen, 23 minuter, handlar om hur Teater Albatross mellan 2000- 2012 arbetat i Kamerun och Kongo, hur man arbetat tematiskt med Afrika i Europa under samma tid. Filmen kom till därför att Margot Wallström ville veta mer om vad Teater Albatross gjorde i Kongo…

Pjäserna Bortom Havet, Mary Kingsley och KONGO presenteras. Också samarbetet med CANACU, föreställningen DAG. Vi ser bilder från Bonga/Yasa.

Anna Östh har regisserat och klippt filmen, och den kan beställas genom Teater Albatross. Filmen finns på tre språk, franska, engelska och svenska.

KONGO

En filmatisering av föreställningen KONGO. Filmad av Anna Östh, Anders Ahlberg, Ebba Holmqvist och Svante Grogarn.
Filmningen skedde på Nordiska Folkhögskolan i januari 2010. Filmen, 1 timme, har tre språk, franska, engelska och svenska.
Förfilmen till föreställningen KONGO finns också med. Detta är en 8 minuters dokumentär om Kongos historia, från mänsklighetens vagga över Kung Leopolds groteska tid till dagens helvetiska situation i östra Kongo, nära Rwanda.

Filmen har visats i olika länder i samband med Albatross turnéer. Filmen kan beställas genom Teater Albatross.

Skapande Skola. Kongo. Påskbergsskolan

En oerhört uppskattad film om ett stort Skapande Skola-projekt på en högstadieskola i Varberg. Filmen visar entusiasmen som lärare och elever har när de får arbeta kollektivt kreativt med temat Kongos historia. Edo Bumba är med och trollbinder alla.

Filmad av Robert Jakobsson och Filip Aiello, klippt av Anna Östh. 13 min.

En förkortad version, ca 5 min, finns på Youtube:

Filmer av Erik Kylin från Tokalynga Poesifestival 2012:

Bob Hansson, som var med i Teater Albatross 1993-1995 läste på Tokalynga Poesifestival 2012:

Ed Sanders, legendarisk Beat-poet, grundare av ”The Fugs” läser på Tokalynga

När Teatern kommer till skolan.

En film som visar hur Teater Albatross arbetar pedagogiskt i skolans värld. 30 min. Av Daniel Nandigobe och Robert Jakobsson. Finnes också med engelsk och rysk översättning, Då gäller lösenordet: tokalynga.
Svensk version: https://www.vimeo.com/143846657
Engelsk version: https://www.vimeo.com/149756165    lösenord: tokalynga
Rysk version: https://vimeo.com/180512095   lösenord: tokalynga

OBS!!!! – Fler filmer från skolans värld: Se ”Skapande Skola”. Många fina dokumentärer!!!!

Teater Albatross i flyktingläger på ön Leros i Grekland.

En film om Roberts och Åsas arbete under en vecka 2016 på flyktinglägret Pipka. Man arbetade med teater och med konst, docktillverkning. Det var omtumlande att göra en judisk pjäs med syriska ungdomar!
Se filmen, 14 min!

Teater Albatross i Vitebsk 2017.

Film från Vitebsk, från Teater Albatross turné sommaren 2017 till Vitryssland och Slavianskij Bazaar med föreställningarna I Skuggan av Hatet växer Blommor och Flickan och Havssköldpaddan. Av Vladimir Linonou. 25 min
https://www.youtube.com/watch?v=tBNy_kBszrY

I Skuggan av Hatet växer Blommor.

Utifrån denna föreställning, som spelats i 20 år våren 2019, har många filmer gjorts. Se nedan!

Per T Buhre gjorde en film, som en road movie, 5 min, då vi första gången spelade denna föreställning i Ryssland:

En turné till Niznij Novgorod och Moskva 2016 filmades av Sofia Pigalova, 6 min. Finns också en längre version. Intressanta bilder från Judiska Församlingen i Niznij Novgorod. https://youtu.be/uyd94oirUnc
Den långa versionen, hela föreställningen: https://www.youtube.com/watch?v=-fv47dMCeOE&feature=youtu.be

En svensk skolspelning i Gagnef, 6 min. Eva Nordström filmade, Per T klippte.

Rysk samtida anarkistfilm!

Vidare har Robert Jakobsson, Teater Albatross, gjort en film ihop med en rysk filmare. En film om anarkister i det samtida Ryssland. På ryska med engelsk översättning!
https://www.youtube.com/watch?v=6Lc9U7z-EI0