Festivaler

Festivalen lörd 19:e oktober  blev en stor framgång. Ca 90 personer njöt av en konstnärligt spännande dag, fullmatad av upplevelser från kl 13.00 till 20.30… Dessutom sov en del över, samtalen fortsatte på söndagen…

 

Observera: Festivalen är fulltecknad. Men kommer du imorgon kanske du kan beredas plats. Troligen är det så!  Angående betalning och programtider, se nedan!!! Du kan också betala ”på dörren”. OBS! Föreställningen ”The Homeless” från Grönland, är flyttad, spelas lite tidigare, kl 16.30! Ta gärna med inneskor! Av med skorna, vi bor på Tokalynga!

Kom till Tokalynga Teaterakademi lördag 19:e oktober 2019.

Endagsfestival!

Teater från Grönland, Italien, Sverige och Kongo.

Lördag 19:e oktober, från kl 13.00 spelas fyra internationellt hyllade föreställningar.

”Tempelakvariet” av Theatre Marabout från Kinshasa, Kongo.
”Made in Ilva” av Instabili Vaganti, Bologna, Italien.
”1917 – När klockorna stannade” av Teater Albatross, Tokalynga.
”The Homeless” av Elisabeth Heilmann Blind , grönländska, inuit, bor i Kiruna.

Bakgrunden till denna festival är Teater Albatross nära samarbeten under många år med Theatre Marabout och Instabili Vaganti.

– Observera att Riksteatern Falkenberg har upplåtit en buss åt festivalen. Den går från Falkhallen kl 11.30, den är gratis! Bussen passerar Falkenberg Station, tågstationen, den plockar upp ev gäster som kommer med tåget från Göteborg kl 11.48, liksom folk som kommer söderifrån. Ni som ska med bussen, gå ner till tunneln under spåren, där lär du hitta bussen.- Den skulle gå tillbaka kl 20.30, men eftersom de flesta åker bil till festivalen räknar vi med  att du som planerat återresa via Teaterföreningens buss, kan åka tillbaka tryggt och bra med andra kursdeltagare. Anmäl dig, vad gäller bussen, gärna till Frida Thonäng 0706359426 eller falkenberg.tf@riksteatern.se

Om Marabout Theatre: Skapades på 80-talet, Nzey Van Musala är frontfigur. Deras kreativa centrum ligger i Kinshasa, Kongo och inkluderar scenkonstutbildning. De är också initiativtagare till festivaler. De spelar regelbundet utomlands och har en rik repertoar. De har varit på Tokalynga och har många gånger bjudit Albatross till Kongo, t ex sommaren 2010 då Albatross var en del av firandet av Kongos 50-årsdag som självständig stat. Det var en nationell turné som avslutades i Rwanda. Nzey är en prisad teaterregissör, som både medverkar i, och har skrivit och regisserat Tempelakvariet. Föreställningen är sensuell, mycket visuell och talar om migrationens problem och möjligheter, både i Kongo och i världen. Föreställningen, som spelas på engelska och franska, hade premiär i Angola på en viktig afrikansk festival, där man vann första pris.

Instabili Vaganti från Bologna, har varit många gånger på Tokalynga. Deras föreställning ”Made in Ilva” är en internationell succé, de har spelat framgångsrikt i Asien, Sydamerika, och på många viktiga europeiska festivaler. De får alltid fantastiskt bra recensioner. Nicola Pianzola brukar hyllas för sitt passionerade utspel, han förkroppsligar arbetaren på det jättelika stålverket Ilva, arbetaren som trots alienation och sjukdomar kämpar vidare, om inte annat för sin yrkesstolthet. Föreställningen kryper innanför skinnet på åskådarna skrev en recensent, det är samtida frågeställningar som lyfts fram i ljuset. Vilken värld vill vi ha!? Det är samtidigt fysisk teater när den är som bäst! The Times är bara en i raden av världstidningar som imponerats. Föreställningen ges på engelska.

Teater Albatross spelar igen ”1917- När klockorna stannade” på Tokalynga. Har du sett den – välkommen tillbaka, många ser föreställningen flera gånger! Efter turnéer i Sverige, Ryssland, Vitryssland och Norge, där föreställningen överallt hyllats, visades videon häromveckan för en av Rysslands mest aktade historiker, vi saxar ur vad han skrev: ”Betänk att få sagt så mycket, i ett rum, inom loppet av en timme. Det är bara i konstens värld detta kan ske!! Skulle en människa som inte vet mycket om Rysslands 1900-tal försöka läsa in all information som, på olika sätt, med alla nyanser, kommer fram i föreställningen, skulle hon behöva läsa riktigt många böcker. Att berätta detta bara med ord är oerhört svårt. Robert Jakobsson är inte ensam på scenen, dockorna, klockorna, som är mycket karaktäristiska, blir till de nyckelfigurer som behövs för att berätta denna otroliga historia. Konsten blir en viktig byggsten, konsten som blixtrade till under den tidiga revolutionen, får här leva igen! * Boris Belenkin historiker Moskva – Memorial

Från början skulle festivalen vara slut efter Instabili Vagantis ”Made in Ilva”. Men vi fick höra talas om en spännande, mycket berörande föreställning från Grönland, av en inuit. Liksom Theatre Marabouts föreställning handlar den om migration och kolonialism… Vi tänkte att detta blir väldigt bra. ”Den Hemlöse” – ”Angerlarsimaffeqanngitsoq” är Elisabeth Heilman Blinds nya enmansföreställning. Den handlar om vad som händer när den grönländska shamanen Meqqu ska återfinna en förlorad själ. Hon vaknar upp som en ung man i sjuttitalets Danmark, i en fängelsecell. Musiken är gjord av en konstnärskollega, Tuomas Rounakari, som skämtsamt brukar kallas ”shamanviolinisten” då han ägnat många år åt sibirisk shamanism och musik. Elisabeth har bara visat sin föreställning ett fåtal gånger, i Grönland, Sverige och Nordnorge, men det goda ryktet har nått oss på Tokalynga. Välkommen Elisabeth!

De fyra föreställningarna visas på Tokalynga Teaterakademi i Gunnarp lörd 19/10.

Kl 13.00 Teater Albatross ger ”1917 – När klockorna stannade”. Efteråt samtal med Robert Jakobsson och Åsa Lieberath.

Kl 14.45 ger Theatre Marabout ”Temple d’Aquarium”. Efter föreställningen samtal med Nzey Van Musala, Marabous ledare.

Kl 16.30 Elisabeth Heilmann Blind ger ”The Homeless” därefter samtal med henne.

Kl 17.35 Lätt måltid –  middag.

Kl. 18.25 Instabili Vaganti ”Made in Ilva” – därefter samtal med Nicola Pianzola. Samtalet bl a om den fysiska teatern i Sverige – och i Italien.

Klockan 19.40 kort festivalavslutning som Robert Jakobsson leder! – För konsten som brobyggare!

20.00 DEN EXTRAORDINÄRA TILLSTÄLLNINGEN ÄR SLUT!

Fest!
För de som vill stanna blir det en fest. En fest med Kongoleser och italienare, med publik och Tokalyngabor! Kostnadsfritt!

Vill du sova över till lördag eller söndag – möjligt i mån av plats – ring gärna Robert 0703169530 eller Åsa +4522614394. Du får betala 200 kr extra, då ingår enkel frukost. Även t ex det vackra vandrarhemmet i Fegen är möjligt, liksom Ätrans B & B.

Under lördagen kommer det att finnas – förutom maten 16.30 – tilltugg till en billig penning, samma sak vad gäller kvällsmat lördag.

Anmälning och betalning:
Anmäl er snarast till teateralbatross@telia.com eller ring 0703169530, Robert Jakobsson. Du kan betala med Swish till Teater Albatross 1234822615 eller Bankgiro 5904-6656. Swishar du, så maila oss att du har betalt… Kostnad hela dagen inklusive maten: Studerande, pensionärer och arbetslösa 200 kr. Övriga: 300 kr

I April -19 ägde festivalen Konst om Ondska rum!

Skratt och allvar hänger ihop.

Trots att det finns få ställen där det skämtas så mycket som på Tokalynga Teaterakademi, så ägnar sig Teater Albatross åt tunga ämnen. Är det inte ryska revolutionen så är det Förintelsen och nazisternas tankar. Är det inte utfiskning i Västafrika så kan det vara folkmordet i Rwanda.

Teater Albatross har genomfört ett antal festivaler under årens lopp. 2019 firar Teater Albatross 35 års jubileum och Tokalynga 30 års jubileum. Detta firar vi med två festivaler. Sista veckoslutet i april har vi en festival, Konst om ondska, om folkmord… I oktober en festival om teater från Ryssland och Afrika…

                                         

Konst om Ondska, festival 27-28 april! Fantastisk teater!

Konst om ondska i slutet av april kommer att fokusera på mycket mörka kapitel i Europas historia, dels på Förintelsen och dels på ett tidigare folkmord, folkmordet på armenierna som hade sin kulmen runt 1915 i dåvarande Osmanska riket där Armenien var en provins. En svensk missionär, Alma Johansson, har skrivit några av de viktigaste ögonvittnesskildringarna från dessa hemska år kring 1910-talet. När man läser om det folkmordet finns det så många paralleller till Förintelsen. Allt från när rasismen fördjupades till gripanden till hur folk fördrevs hur man mördades, hur det besinningslösa hatet kunde breda ut sig bland förövarna…Samma sak när man studerar folkmordet i Rwanda. Paralleller, paralleller till Förintelsen. Men eftersom festivalen ska skildra livets mångfald kommer vi också att få höra underbara dikter och upplyftande Klezmermusik.

Till Festivalen kommer världsberömda Odin Teatret med Memoria som hyllats runt om i världen. Mer om Odin Teatret: http://teateralbatross.se/text/odin-50-ar/
Nedan bilder av legendariska Else Marie Laukvik, som tillsammans med Frans Winther spelar Memoria.

Vidare kommer Robert Jakobsson från Armenien. Ja, han heter så, samma som Teater Albatross ledare! De båda möttes i Ryssland på en teaterfestival i Omsk. Tycke uppstod ”folkmordsforskare emellan”, och nu kommer Robert Jakobsson, som på armeniska heter Robert Hakopyan, till Tokalynga med en medarbetare. Robert Akopyan är en känd armenisk film- och teaterskådespelare som t ex 2007 fick det nationella armeniska hederspriset för konstnärer, bara ett i raden av hans utmärkelser. Han spelar Lyssna Mina Damer och Herrar, en föreställning om folkmordet på armenier. Föreställningen bygger till stor del på den svenska missionären och ögonvittnet Alma Johanssons texter. Pjäsen ges på ryska med svensk översättning. Nedan bild från föreställningen:

Ida Gillner, som vi, Albatross, träffade på ett Katz-evenemang i Göteborg, och som vi helt charmades av, kommer. Hon läser jiddisch poesi och spelar musik. Hon stannar tiden. En stor begåvning, tycker vi! Det är en ära att hon kommer!

En av de mest populära uttolkarna i Sverige av judisk sång, sångerskan skådespelaren och musikern Anne Kalmering kommer också.  Hon uppträder med Christer Langborn, se bild!

Annes röst är mycket speciell. För många år sedan, när de båda var unga, ledde Robert Jakobsson från Teater Albatross en röstlektion med Anne. De andra eleverna stödde Anne att ta högre och högre toner. Till sist höll alla för öronen, det blev ett hiskeligt äventyr, höga, höga toner! Så: – Ett knickljud – Den stora spegeln vid Annes sida – hon stod på ett bord – hade rämnat. Spruckit på mitten! Tala om röstresurser! Det var för övrigt Anne och hennes familj som via sin samling av Lp-skivor med judisk musik inspirerade Teater Albatross i början…

Dessutom kommer Generalguvernören och jag, en teaterföreställning av Vera Berzaks Teatersällskap, som sattes upp hösten 2018 i Göteborg. Om Generalguvernören i Polen, Hans Frank. Efter kriget blev han religiös, och ångrade sig djupt… Föreställningen var mycket uppskattad, de två skådespelarna fick beröm. Vera Berzaks bakgrund är intressant. En rysk judinna som tidigt kom till Israel. Och sedan till Sverige, till ett residens på Konstepedemin. På bilden Sanne Skjervik och Ingvar Öhrner i Generalguvernören och jag:


Vidare kommer Seek You Seek You (CQCQ) med medlemmar från legendariska Twice a Man och från Teater Schahrazad med tre spännande framträdanden, speciellt gjorda för Konst om Ondska! Poesi, Bild, Musik! Betänk då att Twice a Man och Teater Schahrazad är svensk kulturhistoria. Nu i ny tappning! Bild: Dan Söderqvist och Gasleben från Twice a Man, och Maria Ericson som lett Teater Schahrazad i många år.

Och så: Ett par av Teater Albatross egna föreställningar:
1917- När klockorna stannade. Om ryska revolutionen. En föreställning som hyllats av många; har spelats nästan 50 ggr sedan premiären med stående ovationer i Ryssland för ett år sedan!
Bob Hansson skrev: ”Det är många konstnärliga verk som kommenterar samtiden. Men det är få som lyckas ställa sig över den. Och därmed bli fri från samtidens begränsningar.”
Ulrika Knutson: ”Den judiska och den ryska frihetsdrömmen är tätt sammanflätade, och jag tycker att detta visas i föreställningen på ett helt genialt sätt.”


I Skuggan av Hatet växer Blommor är en föreställning vi hade premiär på för 20 år sedan! Först var det en vuxenföreställning, sedan blev den en hit på högstadieskolor, och de senaste sju åren har den spelats, med direktöversättning i mic, mycket i Ryssland och t ex i Grekland och Italien. Den fick senast i Ryssland, i Omsk, stående ovationer. Den har varit en succé ett par gånger på Judiska Muséet i Moskva. Den handlar om en judisk ung man på flykt under andra världskriget. Han möter en präst som försöker hjälpa honom. En ung kvinna som gömmer honom. Det är en dramatisk historia, som t ex har intresserat många svensk-palestinska ungdomar. De kände igen sig i den dramatiska historien. Två bilder: med Robert Jakobsson som skrivit texten är två musiker, den ene, överst, Cristoffer Svärd, som skrivit musiken och på den undre bilden är Per Buhre med. De alternerar. Eventuellt kommer både 1917- När klockorna stannade och I Skuggan av Hatet växer Blommor att tolkas till ryska under festivalen!

Så här ser det programmet ut:

lördag 27 april

13:00 – 14:00 Generalguvernören och jag (Vera Berzaks Teaterkompani)
14:00 – 15:00 Lunch
15:00 – 15:20 Seek You Seek You – Dan Söderqvist, Gasleben och Maria Ericson.
15:20 – 16:40 I Skuggan av Hatet växer Blommor (Teater Albatross)
16:50 – 18:00  Memoria (Odin Teatret)
18:20 – 19:45 Lyssna Mina Damer och Herrar (Robert Akopyan)
20.00 – 21:00 Kvällsmat
21:00 – 21:20 Seek You Seek You
21:30 – 22:10 Anne Kalmering & Christer Langborn

söndag 28 april

09:00 – 10:00 Frukost
10:00 – 10:50 Robert Jakobsson, Teater Albatross, berättar om resor och turnéer i Afrika och Ryssland.
11:00 – 12:00 Ida Gillner
12:10 – 13:30 1917 – När klockorna stannade (Teater Albatross)
13:40 – 14:00 Seek You Seek You
14:00– 15:00 Lunch och avslutning.

Föreställningarna kommer att spelas antingen på någon av Tokalynga Teaterakademis två scener, eller på den närliggande bygdegården i Gunnarp, eller på nya spännande spelställen, som Tokalyngas vind. Har du varit på tidigare festivaler på Tokalynga så vet du att man sover dels på Tokalynga, vi har över 20 sovrum, hos grannar och på olika vandrarhem. Det brukar bli mycket trevligt. All mat serveras av arrangörerna som också är redo att hjälpa besökarna med det mesta.

Kostnad för hela festivalen är 700 kronor. Rabatterat pris för studenter, pensionärer och arbetslösa: 500 kronor. Då ingår mat och övernattning på Tokalynga Teaterakademi eller i tält. För den som vill sova på vandrarhem tillkommer denna kostnad.

Anmäl dig till producentalbatross@gmail.com. Berätta när du kommer och åker. Berätta också om du har några matpreferenser. Och om du vill sova på teatern, i tält eller hellre på vandrarhem.

Teater Albatross administrerar transporter till och från Ätran (dit bussen går). Hör av dig, kanske kan du också åka med nån i nån bil!!

*************************************************************************************************

 

Om tidigare festivaler:

År 2008 ordnade Teater Albatross en serie internationella festivaler. Det var festivaler som varade 1-3 dagar. Teman som Polsk experiment-teater, Jiddischkultur, Poesifestival, Kvinnlig scenkonst, Kongo och Filmfestival avlöste varann under ett halvår. Vi fick blodad tand. Det var roligt.

Senare har vi ordnat festivaler, Tokalynga Flying, internationella teaterfestivaler. Med den bästa teater vi kunnat uppbringa. Inga speciella teman, bara spännande teater. Dessa festivaler, sommartid, fredag till söndag, har varit mycket välbesökta, publiken har kommit från grannhus och långväga. Artisterna från… hela världen. Med dessa festivaler öppnades dörrar till många grannar, som låtit publik och artister bo hos dem!

Sedan har vi dessutom haft ett par mycket framgångsrika temafestivaler: Poesifestival 2014 och Judisk Festival 2015. Den Judiska festivalen var speciell: Ett tjog muslimska ungdomar från Malmö var med! Och Judisk kulturelit!

Läs vår utvärdering av den extraordinära judiska festivalen här:

Judiska festivalen 2015

Några tidigare festivaler och festivalaffischer:

Hédi Fried var en självklar auktoritet under den Judiska Festivalen 7-10 augusti 2008. Helena Svantesson från Lund var också en stor inspiration!

Från olika festivaler: Njamy Sitson, Kamerun, Theatre du Chocolat, Kamerun, Ntarindwa Diogene Atome, Rwanda, Else Marie Laukvik, Odin Teatret, David Bolander, Göteborg och Teatr NN, Polen.

Se Bob Hansson på Tokalynga, där han var med i Sams Trasiga Änglar 1993-1995. Här framträder han på Poesifestivalen 2012: https://www.youtube.com/watch?v=LXzZZYqYfnM

En annan intressant filur: Ed Sanders från the Fugs, en legendar från USA: https://www.youtube.com/watch?v=vg5CEKkIuXY

Som sagt ovan: gå gärna in och läs utvärderingen av Judisk Festival 2015, se högst upp på denna sida!