Åsa Lieberath

Text om Åsa Lieberath nedan, efter bilderna!

 

Bilder från Albatross-scenografier Åsa Lieberath ansvarat för:

KONGO

Mary Kingsley

 

Bortom Havet

Bortom Havet
Uppsatt i Kamerun av Theatre du Chocolat. Scenografi Åsa Lieberath, tillverkad i fiskebyn Ebodje av Åsa, Timja Femling och bybefolkningen.

 

Flickan och Havssköldpaddan

 

1917 – När klockorna stannade

 

 

Skogsorgeln

Åsa Lieberath växte upp i Viken utanför Helsingborg. Båda hennes föräldrar var – och är – mycket intressanta konstnärer. Hon läste i unga år Drama Film och Teater vid Lunds Universitet där hon kom i kontakt med den inom fysisk teater legendariske Sören Larsson. Sören, elev till Grotowski i Polen, ledde Studio KP. Åsa började arbeta med Sören och hans grupp.
Det var unga människor som gjorde en slags fysisk, poetisk teater. Även om den var annorlunda än Teater Albatross arbete finns det många beröringspunkter.
Under ett par år arbetade Åsa med Studio KP. Det var svettiga och fysiskt utmanande år. Märkligt är att Åsa och Robert Jakobsson träffades i Italien, redan under denna tid. Studio KP kom nämligen till en workshop hos Teatro Nucleo i Ferrara. Robert arbetade då med Nucleo, och Åsa var med i den övningsföreställning han gjorde med kursdeltagare.

Åsa blev mer och mer intresserad av scenografi, av rum. Hon sökte in på Statens Teaterskole i Köpenhamn. Scenografilinjen. – Och hon kom in!

Dessa fyra år gav Åsa oerhört mycket kontakter inom teatervärlden, inte bara i Danmark. Hon drillades att kunna arbeta med olika regissörer, med olika material, att vara öppen inför de uppsättningar hon skulle arbeta med. Som det ofta är på statliga scenskolor var det mycket intensivt, mycket stress. Det var ”liksom en självklarhet” i arbetet.
När Åsa var klar fick hon många arbeten på större och mindre institutioner. I Köpenhamn arbetade hon på mängder av scener, ibland med sin dåvarande man Thomas Mörk, de hade tillsammans Cirkus Montebello, som ofta spelade  på gatan!

Åsa har under årens lopp arbetat i många genrer: Opera och revy i Köpenhamn. Balett på Europas största scen i Malmö. Hon har varit dekormålare mm.

Vid sidan av arbeten på mindre scener i Köpenhamn gjorde Åsa stora uppsättningar på många av de kända institutionerna i Skandinavien. Hon var på Svenska Teatern i Helsingfors, Dramaten i Stockholm. Hon var på Den Natjonale Scene i Bergen, på Göteborgs och Helsingborgs Stadsteater. Hon arbetade mycket, både i Sverige och i Danmark med Ulla Gottlieb, regissör. De gjorde många uppsättningar av Lars Norén. De gjorde, för Riksteatern, Virginia Wolf. Åsas uppsättning av ”Saknad” på Östgötateatern var en av många höjdpunkter.
Vid den här tiden, för 20 år sedan, började Åsa arbeta med Teater Albatross. Nu var inget sig riktigt likt. Det fanns inte i nån traditionell mening någon regissör att bolla scenografiska tankar med.
Robert hade bett Åsa göra ”några skrotskulpturer” som skulle kunna vara med i föreställningen ”KONGO”. Sedan åkte Robert på turné. När han kom tillbaka hade Åsa med assistent, Timja Femling, gjort ett antal figurer av trä och tyg. De var färgglada. För Robert totalt överraskande! Dessa överraskande figurer passade perfekt för föreställningen ”KONGO”. Och så har det fortsatt.

Åsa har haft en mycket stor frihet i sitt arbete på Teater Albatross. Eftersom hon inte varit i traditionell mening scenograf har arbetet ställt stora krav på henne. Ofta har det inte ens funnits en dead-line att luta sig mot. På Teater Albatross har saker och ting växt fram, motsägelsefullt, under lång tid. Hennes scenografier har ofta arbetats med i ett par år. Hon har inte bara varit scenograf, hon har varit viktig idémässigt, textmässigt, innehållsmässigt, tematiskt… Albatross har inte varit sig riktigt likt efter att Åsa kom till oss. Antagligen ser också Åsa saker och ting lite annorlunda efter 20 år med Teater Albatross!

 

Nedan länkar till bilder från Åsas arbeten utanför Teater Albatross:

Bilder från Åsas föreställningar runt om i Norden på institutionsteatrar
Skisser – kostym och scenografi
Skolprojekt Teater Halland
Moodboard stillbilder Granny