Peter Jägbring

Peter Jägbring är en frilansande skådespelare och regissör, bosatt i Göteborg. Med rötterna i den Göteborgska frigruppsmyllan och de egna teatergrupperna Allikateatern och Teater Enkor har Peter sedan 2003 arbetat inom teater, framförallt som skådespelare och teaterpedagog. Han har gått på Wendelsbergs teaterlinje och är sedan utbildad i fysisk teater vid Ecole Jacques Lecoq i Paris 2009-2011. Sedan flera år har han nu arbetat som frilansande skådespelare, då på bl.a. clownkliniken, teater Sesam, Göteborgs dramatiska teater och Teatro Stabile di Napoli. Bland de mer aktuella produktionerna kan Tårtan nämnas, den kommer att sättas upp igen hösten 2019.

Till Tokalynga kom Peter första gången i november 2004 i samband med en kortare ATR-kurs som hölls av Robert och Charlotta på Teater Albatross. Tokalynga med sin palett av människor, sin fantasieggande konstkorridor, sitt stora kök och husets alla vindlingar och vrår blev en plats till vilken han skulle återkomma med jämna mellanrum genom åren, på festivaler, föreställningar och kurser. Efter att ha varit yttre öga inför nypremiärerna av Teater Albatross föreställningar ”Helig” och ”Bortom havet” för ett antal år sedan, fick han 2017 förtroendet att komponera pianomusiken och göra regi till föreställningen ”1917-När klockorna stannade”.

Som regissör har Peter ambitionen att en teaterföreställning ska kunna uppskattas även utan den fulla förståelsen av texten, något han försöker uppnå genom att ha en koreografisk blick i sitt regiarbete. Tack vare Teater Albatross ovanligt långa och organiskt vindlande skapandeprocess växte också Peters nyskrivna pianokompositioner in i pjäsen.

Efter några års kreativt arbete, långt ifrån de institutionella konventionerna fick föreställningen ”1917-När klockorna stannade” så möta sin publik på premiären i Smolensk (Ryssland) i april 2018.