Om Teater Albatross

Vad är Teater Albatross?

En vanlig teater. Turnéer med vuxenföreställningar och barn- och ungdomsteater runt om i Sverige. Kultur i  Halland har varit som en förälder åt oss, har stött de flesta av våra initiativ!

Inte en vanlig teater. Vi har turnerat i 24 länder, har vänner och engagemang i många länder.

Inte en vanlig teater. Skriver alltid alla föreställningar själva. Gör egna koreografier, egen scenografi och konst.

Inte en vanlig teater. Många kommer till Tokalynga Teaterakademi, som vår bas heter, under residensformer. För något år sedan var en Vitrysk konstnär, Kirill Diomchev, här på ettårs-residens. För ett par år sedan var Rymdstationen, 13 unga skådespelare, här under ett år! Fyra av dem nedan i Oda Sanders fina konstverk! Teatrar som Instabili Vaganti, Bologna, kommer till Tokalynga för att arbeta ibland.

 

Inte en vanlig teater. Våra föreställningar görs inte som på fabrik, snabbt och elegant. Våra föreställningar växer motsägelsefullt fram under årslånga processer.

Inte en vanlig teater. Föreställningarna spelas under lång tid. En av våra föreställningar, som spelades mycket på skolor i Göteborg under Corona-våren -20, har spelats i 24 år!

Inte en vanlig teater. Tack vare vårt flitiga spelande – inte bara utomlands – för människor som inte talar svenska arbetar vi mycket med att lösa språkproblemen i teatern. Mycket med vad vi kallar ”direktöversättning i mic.” Annars gäller nuförtiden ofta ”undertexter i monitorer”. – Som på bio.

Inte en vanlig teater. Vi lägger mycket energi på konstarbeten, arbetar på olika sätt t ex med collage-konst. Konsten är en del av vårt arbete. På Tokalynga finns en permanent utställning för egenproducerad konst, östeuropeisk och afrikansk konst.

Inte en vanlig teater. Vi har, ofta med fullsatta hus, ordnat många Festivaler. Teaterfestivaler och Poesifestivaler. Temafestivaler runt ämnen som Kongo, Suggestiv teater, Polsk teater, Jiddischlandet mm

Inte en vanlig teater. Vi håller till nästan 5 mil från närmaste stad, i lilla Tokalynga, 2 mil från Ullared. Här arbetar vi året runt. Ett jättehus med 2 stora arbetssalar. Och mer än 20 sovrum.

Inte en vanlig teater. Vi har arbetat mycket med gatuteater, både i Europa och i Afrika. Mycket med eld – också inomhus.

Inte en vanlig teater. Vi har arbetat mycket i skolor med stora engagerande projekt som vi också filmat. Dessa arbeten på skolor har vid 8 tillfällen runt om i Sverige gått till som följer: Under en vecka har all normal undervisning på högstadiet lagts ner. Teater Albatross leder verksamheten. Till sist spelas ett stort spel upp. Som alla förberett.

Inte en vanlig teater. Filmer har de senaste 20 åren varit en viktig del av vårt arbete….

Som alla teatrar brottas vi med problemet att överleva ekonomiskt, att nå ut med våra föreställningar och andra aktiviteter, och som alla inom konstens värld är vi tacksamma för den uppskattning vi får. – Där är vi nog alla lika!

Robert Jakobsson, Tokalynga december 2021.