Jesper Berger

Jesper kom med Rymdstationen till Tokalynga i september 2016. Rymdstationen var ett slags självständigt andraår av Nordiska Teaterskolan. Ett dussin människor. Unga, vänliga, sökande. Med ett unikt självständigt uppdrag – att själva sköta sin teaterutbildning. Typiskt Svante Grogarn, som leder Nordiska Teaterskolan, att hitta på något så annorlunda, något så bra! Så kom de till oss, långt ute i skogen, till  Albatross teater. Vi på Tokalynga fick vänner för livet. Så känns det. Så hoppas jag det blir. Bland dessa människor fanns Jesper Berger. Lång, slank, snabb. Alltid där, när vi bad om hjälp. Kunnig på det mesta. Berättade jag att man kan bygga en vägg i det hörnet, kunde jag förundrad se väggen stå färdigmålad dan därpå!
Jesper har många kvalitéer, men jag tror att noggrannheten och passionen för allt arbete är det viktigaste. Han vill att saker och ting ska bli riktigt bra. Riktigt bra. Det är en glädje att arbeta med honom. Jag tror han kan göra vad som helst, men teatern passar honom mycket bra. Han fuskar överallt – bygger scenografier, sätter ljus, gör digitala pr-material, gör för tillfället Teater Albatross nyhetsutskick, hjälper till med regi – jag skulle inte bli förvånad om det är där nånstans han kommer att fastna – han lagar mat som är billig, nyttig och god. Och vegansk. Just nu går han på ljuslinjen på Statens Scenekunstskole i Köpenhamn… Han går på den högstatusskola som vår scenograf Åsa Lieberath gick på, för snart 40 år sedan… De har samtalat mycket, om Jespers framtid, också innan han sökte skolan.
Jesper har satt ljus på 1917 – När klockorna stannade. Och skött ljusen på Flickan och Havssköldpaddan. Han har varit med ute på skolor, på Skapande Skola-projekt. Och så mycket mer!
Robert 13/12-18