Robert Jakobsson

Robert Jakobsson bildade med Nadia Scapoli Teater Albatross i Stockholm år 1984. Efter att först varit lidelsefullt engagerad i fysisk expressiv teater, och dess pedagogik, blev Robert intresserad av konst, speciellt assemblagekonst, något år efter att Albatross 1988/89 köpt Tokalynga Teaterakademi, Teater Albatross bas i Halland. I det sammanhanget blev han vän med sin inspiratör, vad gäller konst, Wladyslaw Hasior, från Tatrabergen i Polen. I slutet av 90-talet började han också, parallellt med den mer fysiskt expressiva teatern, att göra berättarteater. Sedan 2006 har Robert också engagerat sig i film. Robert har under alla år tyckt mycket om att turnera internationellt, och satt en ära i att kunna nå ut till en stor publik i många länder. Denna internationella ådra började redan med Eldteatern, som Robert bildade med Pita Fridell och Ulf Skogsén 1976. Eldteaterns Uppståndelsen väckte stort intresse och turnerade mycket i Europa, bl a spelade man på Theater Am Turm i Frankfurt och på dåtidens stora världsteaterfestival i Nancy. Robert har fått många vänner runt om i världen från dessa otaliga turnéer med först Eldteatern, sedan med Teatro Nucleo, och sedan, i sammanlagt 24 länder, med Teater Albatross. Vill du veta mer om Robert, kan du kolla runt på Albatross hemsida!
Robert håller på med s k daglig träning när han är på hemmaplan, på Tokalynga. Det är en träning för kropp och själ, ofta förbunden med kreativa processer länkade till aktuella föreställningar.
Robert har under sina många år i teatern ägnat mycken tid åt research. Det har blivit researchresor till forna Östeuropa, till USA, till DR Kongo, till Ryssland, Kamerun och Armenien. Många samtal med överlevande från Förintelsen.
Robert har också ansvarat för många seminarier, festivaler och workshops. Främst på Tokalynga. Men också t ex ett seminarium i Yaoundè, huvudstad i Kamerun, om utfiskning.
En speciell passion Robert har, är för pedagogik, skolprojekt, se skapande skola, se olika skolfilmer!

Tematiskt har Robert fr a ägnat sig åt: Förintelsen, Östeuropeisk judisk historia, Kolonialismen i Afrika, Utfiskning utanför Västafrika, Ryska revolutionen mm. Sedan 2018 har han ägnat sig åt ekologi och natur.

Sedan 2018-19 arbetar Robert med Åsa Lieberath på en föreställning, ”Människan och naturen”. Också andra medarbetare ingår i projektet. Marie Hässler, Mathilde Oftedal, Åsa Lieberath och Robert håller på att föra föreställningen i hamn nu sommaren -21. Preliminärt färeställningsnamn: ”Rottrådsmaskinen”.

CV R J 3 sid -21