Albatross på Giljotin i Stockholm nov-dec 2023

Teater Albatross landade hos Teater Giljotin. 29/11 – 16/12 – 23

24 föreställningar på 18 dagar. Fyra olika pjäser! Allt på Giljotin. Plus en 25:e improviserad föreställning på Reimersholme Hotel. – På grund av sjukdom blev det 20 föreställningar…

Scenografidag! Lördag 2/12 En dag med konst, Albatross scenografier och med polsk efterkrigskonst.
Skoldag!
Söndag 3/12
Poesidag! Lördag 16/12

29/11 – 8/12 Om människans kamp med människan. Drömmar och krig. Förintelsen. Ryska revolutionen.
9/12 – 15/12 Om människan och naturen. Ekologisk kris. Var finns plats till vilda djur!? Klimatförändringar.
16/12 Poesins dag!

Föreställningarna:

1917 – När klockorna stannade. Om ryska revolutionen. Om drömmar och mardrömmar. Hyllad av Memorial i Moskva!
I Skuggan av Hatet växer Blommor. Om Förintelsen, om kärlek och vänskap.
Skogsorgeln. Om människan och naturen. ”Det är roligt, men ledsamt så man vill gråta”
Bortom Havet. Om en fiskeby i Kamerun. Om utfiskningen. ”Alla borde se detta”!

Mängder av spännande samtal! Detta gästspel sker i samarbete med Teater Giljotin, Acasting och ABF – Stockholm, Lidija Badel och Calle Nathansson.

Program:

Onsdag 29/11
1917- När klockorna stannade Om ryska revolutionen. Kl 18.30
Åsa Linderborg samtalar med Robert Jakobsson, ledare för Teater Albatross och skådespelare i ”1917”. Kl. 19.55

På Reimersholme Hotel samma kväll, den 29:e:
Andil Dahl klarinett, Robert Jakobsson läser Allen Ginsberg. Kl 22.00 Dessutom visas utdrag ur Bo Harringers film ”Eldshjulet” från när Andil var med i en av Teater Albatross gatuteaterturnéer i Polen och Frankrike. Gatuteater om Förintelsen i före detta judiska städer i Polen.
”Robert Jakobsson och Andil Dahl framträder med klarinett och Allen Ginsbergs poesi”!

– Obs! Var dag under hela spelperioden på Giljotin är publiken välkommen till Reimersholme Hotel efter föreställningen. Visa biljetten och du får 10% rabatt – och behöver inte betala dricks!

Torsdag 30/11
1917- När klockorna stannade kl 18.30
Anita Goldman talar om ”Vilka historier är viktiga att berätta!?” 19.55

Fredag 1/12
1917- När klockorna stannade kl 18.30
Salomon Schulman läser jiddischdikter o samtalar med Robert Jakobsson 19.55

SEMINARIUM.
Lördag 2/12 Scenografin och teatern.
Sverige och Polen. Samtal.
1917- När klockorna stannade Teater Albatross kl 16.00

17.10-17.40 Enkel mat o dryck. Vin och kaffe.

17.40 – 18. 40
Scenografikonsten och teatern. Utifrån Teater Albatross estetik. Deltagare Astrid von Rosen professor i Konst och bildvetenskap med inriktning scenografi, Åsa Lieberath scenograf, Robert Jakobsson Teater Albatross och Anders Widoff, konstnär.
Först ett samtal mellan Astrid von Rosen och Åsa Lieberath. Om Åsas arbeten i Albatross. Därpå berättar Robert, med bilder, om hur polsk efterkrigskonst, Tadeusz Kantor och Jozef Szajna, men framför allt skulptören Wladyslaw Hasior, inspirerat Albatross. Och om hur han uppfattat arbetet med Åsa. Med Åsa kom Albatross scenografier att bli mer och mer viktiga i föreställningarna. Hela arbetsprocessen förändrades. Åsas visioner, bilder, texter och konst påverkade radikalt alla de pjäser Åsa gjort med Teater Albatross.

18.40-19.10 Enkel mat o dryck. Vin och kaffe.

19.10 – 20.10 Doktor Magdalena Figzal-Janikowska från Universitetet i Katowice, Polen, som forskar om Wladyslaw Hasior, och just slutredigerar en bok om honom, stötte i sin forskning på material om Hasiors samarbeten med Teater Albatross. Hon tog kontakt med oss, nu kommer hon att berätta, med hjälp av Hasiors eget bildarkiv, om sin syn på Hasiors konstnärskap. Hon kommer att fokusera på Hasior som performanceartist. Hon kommer också att beröra de andra stora namnen, fr a Szajna och Kantor. Hasior, som dog 1999, var en av de viktigaste polska konstnärerna under 1900-talet. Föredraget sker på enkel engelska. Obs! Under hela seminariet kommer unikt fina bilder, från Teater Albatross scenografier, från Hasior, Cricot 2 etc  att visas!

20.10-20.25  slutsamtal – med publiken.

Moderator under detta scenografiseminarium: Simon Kölle.


SEMINARIUM.
Söndag 3/12 Vart tar barnets drömmar vägen!!?
Kl 13.00
Seminariedag. Samtal. Om skolan.
I Skuggan av Hatet växer Blommor. Om Förintelsen, kärlek och vänskap. Kl 13.00 Föreställningen har spelats i 25 år – i många länder. Väldigt populär på gymnasier och högstadieskolor. Succé på Judiska Museet i Moskva. Succé i flyktingläger i Grekland!

14.15 Samtal om skolan. Skolan och konsten, skolan och kreativiteten. Vart tar barnets drömmar vägen!?

Suzanne Osten och Robert Jakobsson inleder med ett samtal.

Filmer: Teatern kommer till skolan. En ca 20 min film om Teater Albatross arbeten på skolor. I denna film berättar Emerich Roth och Hédi Fried, båda överlevande från Förintelsen, om hur de ser på skolans uppgift. Deras tankar, å ena sidan Emerich, som i alla år igen och igen betonade skolans möjlighet att stödja, att få resurser att stödja, de ungar som inte har en fungerande hemmiljö, å andra sidan Hédis tankar, inspirerade av John Dewey, om hur hjärta, hjärna och hand bör samverka för att ett verkligt lärande skall äga rum!

Också en rysk film, Skydda gatans barn! 10 min. Handlar om hur Larisa Afanasieva and Astrid Schorn lyckades vända gatubarns fokus från kriminalitet till cirkus! Zhenya Gavrilova från Moskva inleder!

Deltagare Suzanne Osten, Robert Jakobsson, ungdomar från Kopparberg, Therese Rosengren lärare och författare, Zhenya Gavrilova från Moskva, Cleo Boman, Mittiprickteatern, Ylva Andersson lekpedagog, Calle Nathansson, ABF och Monzer El-Sabini, prisad rektor från Palestina Bergsjöskolan Göteborg

Moderator: Maria Ericson

Måndag 4/12
1917- När klockorna stannade Kl.18.30
I Skuggan av Hatet växer Blommor Kl. 19.55

Efteråt, ca kl 20.50, samtal med publiken. Robert Jakobsson, Per Buhre och Åsa Lieberath från Teater Albatross är med.

Samtal bl a om hur ”I Skuggan av Hatet växer Blommor” spelats i 24 år. För högstadieungdomar, på flyktingläger i Grekland, på Judiska Museet i Moskva, i konstgalleri i Vitebsk, Belarus. Dessutom har ”I Skuggan” spelats mycket på SiS-hem.
Vidare om turnéer i Ryssland o Belarus med 1917- När klockorna stannade. Mycket intressant hur sponsorpengar från Robert Weil och Gabriel Urwitz gjorde en spännande turné till Vitebsk och Minsk möjlig!

Tisdag 5/12
1917- När klockorna stannade Kl. 18.30
I Skuggan av Hatet växer Blommor 19.55

Sedan samtal med Ulrika Knutson, författare, som redan sett 1917- När klockorna stannade ett par gånger. Och verkar glad att se den igen!

Onsdag 6/12 
1917- När klockorna stannade Kl. 18.30

Sedan, ca kl 19.50, samtal med Julian Better, mirakulöst överlevande från Gulag. Han föddes i det ökända Butyrkafängelset i Moskva. Hans föräldrar var anklagade för kontrarevolutionär verksamhet. Julian växte sedan upp i olika barnfångläger i Sibirien. Han har lärt Teater Albatross en sång, ”Kolyma”, som är med i 1917- När klockorna stannade. Julian kommer att berätta o visa bilder. OBS! Julian kunde inte komma, han hade ramlat och skadat sig. Han var ledsen, hade sett fram emot detta.

Torsdag 7/12 Inställt p g a sjukdom!
1917- När klockorna stannade Kl. 18.30

Efteråt, ca 19.55 samtal med Anna Grinzweig Jacobsson, från ”Judiska Salongen” i Göteborg. – samtal om Annas bok ”Bröllopspogromen”. Hon säger själv att vår föreställning ”1917” i hög grad handlar om hennes familjs historia, om Bröllopspogromen.

Fredag 8/12 Inställt p g a sjukdom!
1917- När klockorna stannade Kl. 18.30

Efteråt ca kl 19.55 samtal med Liya Chechik, f d ledare på Judiska Toleransmuséet i Moskva. Liya kommer för att tala om hur hon där organiserat lyckade Teater Albatross-gästspel. Liya känner många i ”kultur-Moskva”. Hon känner också många av dem som arbetade på nu nedstängda Memorial. Det kan bli en mycket spännande kväll! Liya och Robert kommer att samtala med publiken.

Lördag 9/12 Inställt p g a sjukdom!
Skogsorgeln Om människan och naturen, en sorglig saga för vuxna. Kl 16.00
Bortom Havet Om en fiskeby i Kamerun. Om utfiskning, om internationell rättvisa. Kl 17.25

Efteråt, ca 18.25 samtal med Birger Schlaug om Skogsorgeln och den ekologiska krisen. Vad
kan vi göra!? Också samtal specifikt om Teater Albatross arbeten mot utfiskning i Västafrika.

Söndag 10/12
Skogsorgeln Om naturen och människan Kl 15.00
Bortom Havet ca Kl 16.25

Efteråt, ca kl 17.30 samtal med Sebastian Kirppu om tillståndet i de svenska skogarna efter 60 år av kalhyggen. Kom för att få tala med Sebastian om igår, idag och imorgon i skogen. Sebastian är en legendarisk kämpe för den vilda skogen. Vi är stolta att han kommer till oss. Robert Jakobsson och Sebastian kommer också att beröra den globala utfiskningen.

Måndag 11/12
Skogsorgeln Kl 18.30
Bortom Havet 19.55

Efteråt, ca 20.50 kommer författaren och religionsforskaren David Thurfjell att samtala med Robert Jakobsson. David är känd för sina böcker om oss numera ”postreligiösa”svenskar som så ofta känner en samhörighet med något större, något lockande och oförklarligt just när vi är i skogen. I naturen.

Tisdag 12/12
Skogsorgeln Kl 18.30
Bortom Havet kl 19. 55

Efteråt, ca kl 21.00 samtal med Stina Oscarson. Samtal om hennes och Madeleine Pyks nya bok, ”Varför måla ugglor när världen brinner!?”

Onsdag 13/12
Skogsorgeln
Kl 18.30
Bortom Havet Kl 19.55

Efteråt, ca 21.00 samtal med Bogdan Szyber, scen- och performancekonstnär. Han skrev en avhandling om hur fler och fler konstnärer blir akademiker, hur konsten, den fria, viktiga konsten, har en tendens i vår tid att ätas upp av teorier och meritjagande inom en mycket begränsad värld… Naturligtvis fick han problem med sin avhandling.

Torsdag 14/12
Skogsorgeln
Kl 18.30

Efteråt, ca 19.55, samtal med Gustaf Huselius, professor i Naturgeografi, expert på permafrost och torvmarker. Han kommer att samtala med publiken och Teater Albatross.

Fredag 15/12
Skogsorgeln
kl 18.30

Efteråt, ca 19.55 samtal med Martin Emtenäs, känd från naturprogram på radio och TV. En ovanligt frispråkig och radikal kämpe för en mer ekologiskt vettig värld! Välkomna att vara med, att få samtala med Martin! Kan du inte komma så läs t ex ”Tusen och 1 art”, årets bok av Naturskyddsföreningen. Läs!

Lördag 16/12
Poesins dag. Ed Sanders m fl på Giljotin! Kl 15.00

Moderatorer: Magnus Skånberg, Robert Jakobsson och Maria Ericson.
Bakgrund till denna poesidag: För länge sen var Robert Jakobsson lärare på Teaterstudion i Stockholm. Under detta år hade Robert bestämt sig för att ”se teater”, ”att förstå vilken teater den vanliga publiken ser”… Han tyckte inte det var inspirerande tills han kom till en poesiuppläsning en sen vårdag. Livet, närvaron, dramatiken, här fanns den till sist! Men inte i teatern… Utan i POESIN!
Senare kom Bob Hansson till Albatross, då hade vi redan börjat leva i Allen Ginsbergs texter. Med Bobs hjälp kom Tokalynga att alltmer sjuda av poesi. Köksluckor blev poesi. Poetry Slam tog sina första steg. Plötsligt var vi, Teater Albatross, vänner med Gunnar Harding, Bengt Berg, Ingela Strandberg och Tore Berger. Ed Sanders och The Fugs kom till oss. Poesidagen 16/12 är en del av en udda tradition.
Robert Jakobsson inleder kl 15.00.
Programmet är ännu inte exakt fastlagt. Vad gäller Andreas Chadien, en fantastisk Göteborgspoet, kommer han dessutom att framföra sånger, delvis ihop med Tore Berger som kommer att framföra ett nytt mästerverk, ”Memorial”.
Ingela Strandberg, Gunnar Harding, Pamela Jaskoviak, Gösta Mattsson, Bob Hansson, Bengt O Björklund, Magnus Skånberg, Bengt Berg, Ed Sanders (via länk) och Johan Bergström m fl kommer att läsa. I olika omgångar. Robert Jakobsson kommer att läsa Ginsberg till Nils Närman Svenssons fantastiska livemusik.
Är du speciellt intresserad av att höra Bengt Berg, har han låtit meddela att han måste läsa tidigt på eftermiddagen. Förhoppningsvis återkommer han på kvällen!
Vidare berättar Bob Hansson och Robert Jakobsson kort om när man turnerade i Woodstock, USA med en pjäs om Allen Ginsberg. En klippt filmatisering av föreställningen, SAMS TRASIGA ÄNGLAR, av Ed Sanders, kommer att visas!
OBS! Ed Sanders själv kommer att deltaga, han kommer att vara med o läsa ”a poem or two” via länk” – Ett mycket kärt återseende. (Ed Sanders är en berömd Beat-poet.)
Kl 17.00 ger Teater Albatross ’Skogsorgeln’. Efteråt läser Thomas Tidholm, som i så hög grad inspirerat Albatross föreställning.
Därefter enkel förtäring. Vin o öl finns att köpa.
Kl 19.00 fortsätter poesikvällen
Slut 21.00.
Därefter skall Teater Albatross packa bussen. Hemfärd! Efter 18 dar på Giljotin! Vill du hjälpa till?! Kontakta oss: teateralbatross@telia.com

– Obs! Var dag under hela spelperioden på Giljotin är publiken välkommen till Reimersholme Hotel efter föreställningen. Visa biljetten och du får 10% rabatt – och behöver inte betala dricks!

Vi är glada att samarbeta med ABF – Stockholm och med Acasting. Vidare har Kulturrådet, Falkenbergs Kommun och Kultur i Halland stött detta projekt!