Utvärdering HT -22 Gbg I Skuggan av Hatet växer Blommor

 

Utvärderingar av ”I Skuggan av Hatet växer Blommor”. Göteborgs högstadieskolor HT 2022. Spelningarna möjliggjordes genom stöd från Levande Historia i Göteborg.

Utvärderingens utfall i %, sammantaget från alla skolor förutom Kannebäcksskolan (se nedan) i termer av vad eleverna tyckte om sin upplevelse:


Mycket bra: 59 %

Bra: 35 %

Varken bra eller dåligt: 5 %

Dåligt: 0 %

Mycket dåligt: 0 %

 

I denna sammanfattning är lärarna innefattade. De var sammanlagt 7 st, de var alla mycket positiva eller, i två fall, positiva.

Kannebäcksskolans resultat var liknande som de andra skolorna, men de redovisades på ett sådant sätt att vi inte kunde ta med dem. De var redan redigerade av personal då vi fick materialet. Eleverna var klart positiva, men troligen lite mer dämpat än på de andra skolorna.

**************************

Hösten 2022 spelade Teater Albatross i Göteborg 16 föreställningar av I Skuggan av Hatet växer Blommor. Det var för åk 7-9, mest åk 8 och 9. Alla föreställningar var klassrumsspelningar, ca 20 elever (mellan 15-30 elever) per föreställning.

Skolorna vi spelade på var: Hovåsskolan 4 förest, Frejaskolan 4 förest, Guldhedsskolan 2 förest, Kannebäcksskolan 2 förest och Bergsjöskolan 4 föreställningar.

Vi som spelade föreställningen var musikern Per Buhre och jag Robert Jakobsson. Den 7/12 filmades föreställningarna på Frejaskolan.

Efter föreställningen, ca 50 min lång, hade vi ett samtal med ungefär samma tidslängd. Dessa samtal började med indelning av eleverna i tremannagrupper. Därefter diskuterades i var grupp någon av karaktärerna i pjäsen. Grupperna redovisade sedan inför alla.  Också Per och jag och lärarna var med.

I eftersamtalet ingick också en dilemmafråga, Daniels och Marishas relation i föreställningen. Beroende på hur de värderade Marishas och Daniels relation lät vi eleverna ställa sig längs en fiktiv linje genom rummet. Det blev ofta intensiva diskussioner mellan eleverna utifrån var de ställde sig i rummet.
Efter samtalen fick eleverna skriva fritt med papper och penna vad de tyckte om föreställningen. Vad de tyckte var bra respektive dåligt. Hur skulle de beskriva den för en kompis!? Sedan har vi digitaliserat detta material genom att läsa in det de skrivit i datorns ”dikterafunktion”. Detta innebär att ni tyvärr inte får ta del av deras stavning.

En skola stack ut: Kannebäcksskolan. En på olika sätt funktionsnedsatt skola, de har en ”hörsel o tallinje” och en ”tal o språklinje”. – Som visade sig ha underbara, och högst kapabla, elever!

Här är elevernas utvärderingar. Obs! Alla elever har skrivit… ”Fritt” om föreställningen. Det är bara från Kannebäcksskolan det fattas en del röster…

Alla skolorna förutom kanske delvis Kannebäck utmärktes av att det var få elever som verkade ha två svenskfödda föräldrar. Alla skolorna utmärktes vidare av mycket vänlighet och glädje. Både från lärare och elever.

Nedan: Alla elevers enskilda ”recensioner” av föreställningen.

 Ordningen på skolor nedan: Hovås, Freja, Guldheden, Kannebäck och Bergsjöskolan.

 Utvärderingar på Hovåsskolan i Göteborg i oktober 2022.

4/10 och 6/10. 4 föreställningar, 2 per dag. Ålder: Alla åk 9.


Teater Albatross kom för att spela I Skuggan av Hatet växer Blommor – och sedan ledde Teater Albatross efter var föreställning ett samtal med eleverna. Nedan korta utvärderingar av var elev.

 

 

Morgonen tisdag 4/10 Hovåsskolan.  Klass 9A.

 

Spännande

 

Väldigt intressant pjäs. Med grym musik. Robert har grym inlevelse.

 

Det var bra!  (Bild)

 

Det var en bra och lärorik pjäs som jag lärde mig av. Jag tycker den var intressant och det känns viktigt att lära om.

 

Det var en intressant och lärorik historia. Det är roligt att få höra hur det var för andra under WW2 o se hur de behövde kämpa för att överleva.

 

Musiken gav mer inlevelse

 

Den var bra. Den var spännande och ganska kul.

 

Jag tycker det var intressant när han förklarade om världskriget. Det var lite tråkiga musiken för han pratade samtidigt som musiken så man kunde inte höra så bra.

 

Jag tycker den var helt ok.

 

 

Föreställningen var ett bra sätt att få en helt annan bild av WW2 än bara att sitta och lyssna på fakta. Att få höra någons historia var mycket berörande och det var mycket bra rekvisita.

 

Pjäsen var spännande, välutvecklad. Jag lärde mig mer om hur det var för judar under WW2.

 

Den var intressant, tung.

 

Den var bra och spännande. Intressant eftersom den handlade om andra världskriget!

 

Mycket bra. Bra Rekvisita.  Bra musik till pjäsen. Spännande. Intressant

 

Spännande stämningsfull musik

 

Intressant pjäs som var underhållande. Ett fint budskap/betydelse.

 

Man fick en bra bild i huvudet om vad som hände. Och musiken gav en bra känsla.

 

Spännande. Bra idé! Bra budskap

 

Välutvecklad.  Personligen tyckte jag inte den var jätteunderhållande

 

Bra mycket bra musik

 

Det var en välutvecklad pjäs. Intressant att lära sig.

 

Musiken var passande

 

Ingenting

Spännande

 

 

Eftermiddagen 4/10  Hovåsskolan. klass 9 B.

 

 

Den var intressant. Den tog upp viktiga ämnen om sånt man inte brukar prata om.

 

Jag tyckte pjäsen var bra och intressant. Det var roligt och kul att vi kunde skratta lite.

 

Bra!!!

 

Den var bra och underhållande. Innehållet var intressant samt lärofyllt. Vissa delar av historien var väldigt känslofyllda.

 

Det var inte så klart vad som hände i vissa delar av pjäsen. Rösten var bra.

 

Jag tycker om när du och en kille spelar musik. Eller jag menar när du berättar o han spelar musik.

 

Very good! 10/10 Musik. 8/10 Historia. Skådespel 10/10.

 

Det kändes som om berättelsen var nedskriven i en bok.

 

BRA!!!

 

Den var ok men lite galen

 

Den var ok

 

Ja, den var bra!

 

Bra!

 

Bra!

 

Vet ej. Den var bra!

 

Ja, det var bra, lite långt för mig

 

Bra! Man skrattade och skojade runt mycket!

 

Jag tyckte pjäsen var bra men även underhållande. Innehållet var lärande o mycket intressant.

 

Den var bra. Även underhållande

 

Den var bra. Men måste tajma musiken med scenen lite mer annars var det jätte

 

Hovåsskolan klass 9C torsdag 6/10 morgonföreställning.

 

 

Jag gillade pjäsen väldigt mycket då ni som skådespelare var charmiga och musiken passade in bra i showen. Handlingen var intressant då den hade ett bra tempo. Dock var det lite komplicerat i bytet mellan Marisha och prästens källare.

 

Intressant och lärorikt då man fick veta hur det var under andra världskriget. Lite mer om hur de fick leva. Hur dom tänkte o s v. Musiken var även nåt som man inte hört nåt liknande innan.

 

Det var intressant, spännande. Musiken var bra. Vacker. Jag tyckte det fanns en röd tråd i historien.

 

Intressant att lyssna på. Väldigt lärorik. Roligt, trevligt med olika låtar på annorlunda språk som man använde förr i tiden.  (Hjärta)

 

Det var intressant o underhållande. Bra musik också. Det var väldigt bra och finns inget att göra bättre.

 

Jag tycker att pjäsen var bra.  Det var också bra skådespeleri. Det var duktigt spelat på violinen och munspelet.

 

Jag tycker att pjäsen var bra. Jag gillade att ni tog upp historien om Daniel.

 

Intressant o lärorikt om hur det var under andra världskriget. Hur det var utanför gettot, och hur de hade det. Det var intressant om hur han tänkte och kände o s v Musiken var bra. Och fin.

 

Jag tycker den var bra och lärorik. Intressant om hur det kunde vara att leva i ett Getto.

 

Jag gillade pjäsen. Den var bra och rolig.

 

Jag tycker den var bra och intressant. Jag tycker musiken var mycket bra och passade in och lyfte framträdandet. Jag förstod inte riktigt den första delen med barnvagnen.

 

Det var bra inlevelse samt musik och väldigt lätt att förstå

 

Det var en intressant historia och jag tyckte att pojken som det handlade om hade ett spännande liv.

 

Den var intressant och vissa delar var roliga. Man ville veta mer om vad som hände i gettot.

 

Jag tycker att andra världskriget är väldigt intressant, så denna teatern var väldigt mäktig och känslosam. Musiken till gav en klarare bild i huvudet och man förstod mycket mer. Det var väldigt bra skådespelare.  Ganska mörk berättelse.

 

Det var intressant p g a att det handlade om WW2. Musiken var viktig då den gav inlevelse.

 

Jag tyckte att teatern var spännande, eftersom att ni jobbade mycket med detaljer, samt även att det var en sann historia.

 

Jag vill inte vara taskig, men det var det skummaste jag varit med om! Auzubillah. Må gud vägleda er! ( Hjärtan ) (Auzubillah är ett uttryck där man söker skydd hos Allah mot mörka krafter…)

 

Det var en intressant pjäs. Jag tyckte den var bra, bra övat. Tappa bort mig nån gång då jag inte fatta annars var allt bra!

 

Jag tyckte att musiken var bra med teatern, att musiken förbättrade berättelsens liv. Det enda jag tyckte var negativt var det höga ljudet och barnvagnsscenen var ganska misleading och skulle kanske behöva lite förklaring. Jag vet inte ens vad barnvagnsscenen handlade om. Detta är bara min åsikt o jag tyckte generellt att teatern var bra. KEEP IT UP!

 

 

Hovåsskolan Eftermiddag torsdag 6/10 klass 9D.

 

 

Lärare: Viktigt att barnen får möjlighet att lära sig utanför klassrummet o böckerna, otroligt värdefullt! Särskilt genom att göra avstamp genom ett människoöde, jag tror de kan ta på historien på ett annat sätt då. (Den kommer närmare.) Fantastisk musik och inlevelse! Ni fångar publiken på ett otroligt sätt. Även värdefullt med avslutande diskussion, viktigt att de får möjlighet att reflektera kring det de sett. Välkomna tillbaka!

 

**************************************

 

 

Jag tycker att det var bra och intressant.

 

Roligt med mycket känslor/passion. (bra). Flera personer i pjäsen hade varit kul. T ex prästen. Mycket bilder i huvudet enkelt/bra   Förstod ej början var kom ljusen i barnvagnen ifrån!!?

 

 

Daniel var bara 16 år. Marischa hon var 30 år. Hon gillar Daniel.

 

Musiken var för hög. Inte dålig men jag kunde knappt höra Daniel.

 

Jag tycker att teatern var mycket lärorik och intressant! Ni levde er in i rollerna och det var tydligt hur mycket ni brann för detta, den har mycket, det märktes att ni älskar era jobb!

 

Energin ni hade från starten färgade verkligen lyssnarna! Jag är väldigt nöjd med uppvisningen. Fortsätt bara som ni gör! Musiken till detta gjorde extremt mycket. Väldigt begåvat med alla instrument.

 

Det var en fin föreställning. Det var roligt. Daniels historia var intressant.

 

Jag uppskattade musiken väldigt mycket och det tog säkert mycket tid för dig att lära in dessa låtar och i vilken ordning de skulle komma under teaterns gång. Man behöver nog improvisera lite vad det gäller att berätta handlingen och det är då en viktig faktor att man verkligen gillar det man gör. Det går inte att säga något negativt förutom att det var lite högt ljud ibland.

 

 

Det var väldigt bra! Tycker att musiken höjde väldigt mycket & gjorde att man fick ännu mer bilder i huvudet. Tycker det är en väldigt fångande historia, kan inte ens föreställa mig hur jobbigt liv judarna måste ha haft. Hur bra Daniel klarade detta är imponerande! Bra berättelse & bra skådespeleri.

 

Det var bra. Man vill höra hela berättelsen om Daniel.

 

Musiken gav verkligen inlevelse. Det var enkelt att hänga med och förstå vad som hände för skådespelaren förklarade bra. Jag önskar man fått lite mer inblick i hur Daniels familj hade det.  Det var fint av kvinnan vid havet att hjälpa Daniel trots att hon inte hade en aning om vem Daniel var.

 

Jag upplevde att musiken gav en större inlevelse och gjorde att man snabbt fick en bild av hur det kunde se ut… Ex havet som lät när han satt i båten och årade (rodde). En sak jag tänkte på är att man hade velat veta vad som hände med Daniels föräldrar. Dog dom?! Sen kanske ett litet inslag om hur Daniel har det nu!?

 

Musiken gav mig inlevelse. Jag fattade inte vad mamman hade för roll i hans historia. Det var en lite oklar historia mellan Daniel och Marisha. Intressant att Daniels pappa hade ett hum om vad som komma skulle. Gulligt av kvinnan vid havet att hjälpa Daniel.

 

Teatern var bra men jag tycker teatrar är lite konstiga. Just denna teatern var lite bättre än vissa andra för att man fick lära sig lite om andra världskriget.

 

Jag gillade att det var verklighetsbaserat, och väldigt bra spelat. Prästen och Marisha var snälla som hjälpte Daniel. Musiken gjorde inlevelsen bättre. Det var väldigt dumt att han som studerade bibeln anmälde dom som ville hjälpa. Inget negativt + bra jobbat!

 

Det var bra. Musik som skapade en god inlevelse. Det var bra förklarat.

 

 • Musiken var bra. – Det var inlevelse. – Dom prata högt och tydligt

 

Den var rolig och bra. Mycket spännande.

 

Jag tyckte ni förklarade och visade bra. Musiken gjorde det mer verkligt och stämningen blev förändrad med musiken. Inlevelsen var på toppen. Hade varit roligt att se en fortsättning. Man fattade och kom snabbt in i teatern. Tyckte dock det blev lite förvirrande med Axel och blommor.

 

Den var bra. Musiken var strålande. Man hängde enkelt med i teatern och man blev väldigt berörd.

 

Den var bra! Mycket musik. (bra!) Tydligt. (bra!)

 

Det var en bra föreställning. Strålande musik, speciellt fiolen. Teatern var den bästa som jag sett.

 

Jag tycker det var bra musik. Rolig och intressant berättelse.

 

Musiken var bra. Hela teatern var intressant. Åldersgapet mellan Daniel och Marisha var lite för stort.

 

Jag tyckte musiken var väldigt bra och att han som spelade gjorde teatern bra.

 

Jag tycker att teatern var bra.  Jag tycker musiken hjälper med stämningen.

 

 

 

Frejaskolan 4 föreställningar i klassrum. Ålder: Alla åk 9.

 

Teater Albatross kom för att spela I Skuggan av Hatet växer Blommor – och sedan ledde Teater Albatross efter var föreställning ett ca 45-50 min samtal med eleverna. Nedan korta utvärderingar av var elev.

 

Frejaskolan klass 9 c  kl 09.00 måndag 5/12 – 22  I Skuggan av Hatet växer Blommor.

 

 

Jag tyckte det var intressant och lite annorlunda från andra teatrar jag har sett men tyckte också musiken var fantastisk och gav hela teatern en annan upplevelse den var också väldigt passande musiken så gjorde att man verkligen kunde förstå berättelsen

 

jag gillar hur man känner hur jag kände mig under pjäsens gång även fast jag aldrig har sett en tidigare så var det väldigt påverkande ni är väldigt intressanta och jag gillar det ni gör

 

det var en annorlunda teater har aldrig sett en sådan teater innan jag tyckte att det var en intressant historia och man fick en inblick på hur människor faktiskt kände och agerade under kriget musiken gjorde historien mer äkta det blev starkare känslor det var en rolig överraskning när han som spela musik kom in

 

jättebra gillade teatern gillar det även musiken

 

Jag tyckte om när du sjöng med barnvagnen. Barnvagnen ser läskig ut och mystisk och låten var också läskig och intressant vill veta vad låten heter

 

god morgon god natt

 

Jag tycker teatern var intressant den fick mig att skratta även om den handlade om en sorglig historia det hade varit tråkigt om det bara var sorglig och nedstämd den behövde energi

 

jag tyckte att pjäsen var intressant Dock fick man hålla ögonen och öronen skarpa eftersom det gick ganska fort att det fanns musik till gjorde allt mer spännande

 

Jag tycker att teatern var väldigt vacker att lägga till musik var en bra idé eftersom du hjälpte mig att sätta en stämning däremot tycker jag att vagnen var konstig den har hade en spegel som var menat till att spegla sig själv det var en barnvagn en symbol av nytt liv men kolla med kors som symbol en symbol för döden

 

Jag tyckte både skådespelandet och musiken var fantastiskt man lever sig in i berättelsen och såg framför sig hur det kunde sett ut med det ni berättade ni är väldigt begåvade (Smiley)

 

teatern var bra jag gillade musiken till teatern. teatern var intressant

 

jag tycker det var lärorikt och intressant det var svårt att hålla sig för skratt för det för det var roligt det var viktig information jag skulle vilja lära mig mer det var dock svårt att hänga med

 

föreställningen var bra du var duktig på att prata och musiken va skönt att höra på

 

musiken jag va pyrr/ bra det tillförde liv i föreställningen och det var anknytning till känslan i pjäsen. Jag fick bättre upplevelse och det spetsade mina öron du hör mig från att bli långtråkig teatern väckte känslor och var

 

den var väldigt intressant och hade väldigt bra bakgrundsmusik

 

det var bra. Bra musik och bra förklarat men mer kärlek till Hitler

 

jag tycker det var bra bra musik och musiken var bra.

 

Jag gillade historien och musiken var bra Daniel var bra

 

pjäsen var intressant stämningen var härlig och rolig bra diskussioner och samtalsämnen ibland var det svårt att hänga med då det gick lite för snabbt

 

gillade musiken för det gav inlevelse och gjorde så man fick en bättre uppfattning av vad som hände tycker det är bra att man märker att ni har lagt mycket tid på detta

 

bra att det finns musik önskar det fanns flera kontroversiella moment där vi kunde diskuterat vidare. Det var inte bara judar som dog. Civila, homo etc

 

 

Frejaskolan kl 12 måndag 5/12 -22  klass 9D

 

Lärare:
Intressant och spännande föreställning jag tror den blir användbar för kommande arbete med andra världskriget och förintelsen kul också med några humoristiska inslag jag tror att även de elever som inte ännu hade mognaden inne helt kommer kunna ta med sig innehållet längre fram.

 

Man märker att eleverna verkligen lyssnat när man tar del av deras reflektioner under diskussionen och de har du tagit in alla intryck, musik, dans kostymer bra övning med linjen och Marishas och Daniels kärleksnatt.

 

*****

 

Väldigt bra den var rolig i början och intressant dessutom var den som spelar musiken grymt bra det var jättekul att få höra olika instrument från samma person

 

Adrian. Jag älskade pjäsen men det absolut bästa var musiken jag tycker det var så coolt och så fint fiolspelningen var så fin munspelen var också fantastisk jag tackar för pjäsen tack så mycket

 

jag tycker att pjäsen var bra och man fick inlevelse när jag såg pjäsen kunde jag se händelsen framför mig jag kunde föreställa mig hur det var med hjälp av alla fantastiska beskrivningar det var väldigt spännande. Leena.

 

Varför var gettot så enkelt att komma ut ur borde varit svårare

 

jag tycker att den var bra och pratade i detalj man kunde fort komma in i musiken den hjälpte mycket

 

Låten var bra

 

Skrivet på utländskt språk

 

Det var intressant att veta hur judar hade det under den tiden

 

musiken var jättebra

 

spännande eftersom att det var intressant med judarna.

 

Tyckte du den var toppen

 

den var lärorik och spännande samt rolig

 

spännande

 

Den var bra spännande och så vidare

 

jag tycker att den var suverän

 

Den var väldigt bra jag gillade den toppen

 

Väldigt fina instrument obekanta och fina hur ni berättar berättelsen var jättefantastiskt något som jag tyckte var dåligt olämpliga händelser för de små barnen att höra – kanske det var mycket känslor – tack så mycket

 

 

Frejaskolan onsd 7/12 kl 09.30  Klass 9a

 

Tio av tio Habibi jo walla

 

Den var intressant och den var inte långtråkig tio av tio

 

teatern var bra och spännande ni hade mycket inlevelse vilket var jättebra och gjorde allt ännu bättre musiken var bra och berättade en historia i sina toner i sina melodier

 

Pjäsen var väldigt bra samt väldigt intressant och rolig det var roligt att ni gick mot varandra och sjöng

 

jättebra jag blev lite rädd i början men annars var den bra

 

Jag tyckte pjäsen var bra och man fick en bättre insyn på hur det var då jag tyckte också att musiken passar det bra om musiken gjorde det bättre tio av tio B tio Habibi you walla – ring mig

 

Jättebra och lärorik spännande

 

jag tycker att allt var bra

 

Jag tycker att musiken i bakgrunden gjorde berättelsen mycket mer spännande samt intressant

 

Jag tyckte att den var underhållande eftersom att det händer så mycket och att det var bra att det var mycket musik det gör så att allt känns mer spännande

 

jag tycker den var bra speciellt när han spela munspel

 

Den var jätterolig och härlig väldigt spännande ser fram emot mer

 

Bra och väl utvecklad tio av tio rolig var den också

 

Den var bra och spännande

 

 

Frejaskolan kl 12 onsdag klass 9 b  7/12 2022

 

 

Jag tyckte det var roligt och väldigt bra gjort

 

Bra teater mycket bra information och bra bakgrundshistoria fint budskap väldigt nöjd jag tycker pjäsen ha det fint budskap vad blev överraskad och visste inte riktigt vad som skulle ske musiken gjorde mycket man fick mer känslor

 

Bra teater mycket bra information och bra bakgrundshistoria fint budskap väldigt nöjd

 

Bra teater mycket bra information och bra bakgrundshistoria fint budskap väldigt nöjd jag tycker pjäsen ha det fint budskap vad blev överraskad och visste inte riktigt vad som skulle ske musiken gjorde mycket man fick mer känslor

 

Jag tycker att det var kul men lite tråkigt när du inte sjung men annars kul

 

jag tycker att den var helt ok men man vill veta många nya saker som hur det var typ det var bra tycker jag

 

Jag tyckte att det var roligt och jag lärde mig något nytt det var spännande roligt och ledsamt ni använder mycket props och musiken var bra

 

jag tyckte att den var mycket bra för att ni hade ett bra tema och ni hade mycket energi och pratade och spelade mycket bra allt var jättebra tio av tio Plus lite mer musik skulle dock verka bra plus musiken var toppen plus framträdandet och skådespeleriet alltså allt var 100 av tio

 

teatern var jättebra musiken var superbra jag blev bara lite förvirrad under vissa moment

 

Jag tyckte den var jätterolig den var bra men den var bra den var super det var lite förvirrande den var bra alldeles bra byxor tröja kappan hatten var najs som man säger på engelska valla på Jalla lol den var väldigt intressant väldigt bra Walla

 

Walla den var bra Walla den var bra jag tyckte mest om när ni började dansa och sjunga

 

det var bra för att jag gillade musiken och skådespeleriet

 

Varför gjorde nazisterna inte det är svårare att fly

 

musiken var bra intressant jag skulle rekommendera teatern till mina vänner men scenen med Marsa var lite märklig musiken var bra eller de olika instrumenten var bra

 

jag tycker att det var spännande och roligt för vi har inte haft någon judisk teater

 

Jag tycker att deras teater var ganska spännande och bra och rolig den väckte många ögon

 

 

 

Guldhedsskolan 2 förest 6/12 – 22 Ålder: Åk 9. I Skuggan av Hatet växer Blommor.

 

Teater Albatross kom för att spela I Skuggan av Hatet växer Blommor – och sedan ledde Teater Albatross efter var föreställning ett ca 45-50 min samtal med eleverna. Nedan korta utvärderingar av var elev.

 

Guldhedsskolan klockan 9.00 klass 9c och halva 9a. Tisd 6/12 22

 

Lärare

Trots att det utspelar sig på 40 talet känns det dagsaktuellt bra – musiken satte stämningen på ett bra sätt

*********************

 

Spännande nytt sätt att presentera på. Viktigt budskap fint planerad oväntade händelser musiken var passande och funkade bra ihop med händelserna och förstärkte både spänningen och uttrycken

 

Jag tyckte det var intressant det var bra musik och roligt att höra Daniel historia och intressant att höra vad det var för tid

 

Musiken tio av tio allt annat åtta av tio

 

Musik viktig. Heila mer ger känsla

Det var bra bra och Musik bra danser intressant och lekfullt

 

hålla på mer så man får leva sig in i historien mer annars bra

 

Jag tyckte att musiken var rolig och bra musiken passar det bra med situationen och den lät perfekt

 

jag tycker det var mycket bra det var en upplevelse

 

det var väldigt intressant och lärorikt de var duktiga på att underhålla och det blev inte tråkigt.

 

Föreställningen lär en om historien, om andra världskriget från en person och det var kul att lära sig i form av en teater

 

Föreställningen var något nytt för mig den var både kul och intressant.

 

jättekul med musiken utan musik hade det kanske börjar bli tråkigt efter ett tag.

 

teatern var för mig något nytt den var spännande och mycket intressant

 

Jag tycker om hur man kan blanda sin fina röst med fiol

 

Jag tycker om musik och om föreställningen och roligt spel. musiken var jättefin och jag hoppas jag kan se dig en andra gång och lycka till

 

väldigt spännande och speciellt intressant historia med intressanta karaktärer fin och passande musik som gjorde berättelsen djupare och mer verklig

 

pjäsen var väldigt intressant jag blev väldigt fångad av historien pedofil kvinnan gjorde mig väldigt arg

 

intressant ämne – för mycket kärlek. Återvände prästen till kyrkan? tyckte om musiken

 

Jag tycker det var så roligt och det var lite ledsamt. Man kunde typ känna på vad som hade hänt med de i kriget. Föreställningen var mycket bra tack så mycket för idag

 

Jag tycker att teatern var intressant och lärorik känslor och stämning förs fram bra och tydligt med hjälp av musiken blir inte tråkigt utan det händer någonting hela tiden

 

jag tycker att det var väldigt fin intressant och hjärterörande pjäs. Den lyfter upp mycket

viktiga ämnen om till exempel krig och fattigdom onda och goda människor

 

information man får ett perspektiv hur det var utanför koncentrationslägren och att alla påverkas – det är också ett viktigt budskap

 

musiken var bra musiken följde med känslan som man kände under de olika delarna

 

Jag gillade den väldigt mycket den berättade en viktig historia och var samtidigt underhållande jag gillade särskilt när han med fiolen kom ut ur det andra rummet

 

det var roligt att lära sig mer mer om kultur och att få höra denna pjäs

 

Föreställningen var rolig jag tycker öppningsnumret var väldigt oväntat och överraskande man visste inte riktigt vad som skulle hända och barnvagnen gav en mystisk känsla musiken byggde upp spänningen det bästa roligaste var när musiken började spela i det andra rummet och den andra gubben oväntat kom ut

 

Jag tycker sången i början var väldigt intressant jag gillar det framträdandet med ljusen det var vackert musiken var väldigt vacker och välspelad intressanta instrument fin pjäs

 

sången i början var lite konstig men bra.  Den gjorde att man inte kunde veta vad man skulle förvänta sig. Gillar också väldigt mycket användandet av musiken och alla olika instrument föreställningens tema var viktigt, diskussionen gemensamt efteråt var bra


Guldhedsskolan klockan 12   klass 9a andra halvan o 9b  6/12 2022

 

 

Jag tycker att det var bra och intressant att kolla på

 

den var bra perfekt underbar underhållande jättebra jag tycker den var bra den var väldigt bra samt intressant den var också rolig och de olika karaktärerna gjorde teatern bra

 

Jag tycker att teatern var bra men lite konstig jag fattade ingenting det var roligt också och lite långt

 

jag tycker att föreställningen var bra den var väldigt tankeväckande och musiken hjälpte en att känna känslorna och förstå lite mer jag tycker att historien var bra och den tog upp mycket om andra världskriget som man kanske inte tänkte på. Väldigt bra

 

Väldigt viktigt att se fina kläder teatern var udda men speciell och unik mustig musiken stämde in i situationen och var bra mannen som pratade var tydlig och hade en röst som passade in i berättelsen tack så mycket det var en ganska rolig upplevelse

 

Allt var positivt jag tycker den hära teatern var väldigt bra jag fattar allting det var roligt också från en älskling

 

det var roligt och intressant med alla karaktärer kläder vagnen och musiken

 

Jag tyckte teatern var väldigt intressant och bra jag har sett massa olika typer av teater men jag tycker ärligt att den var faktiskt bra själv förstod jag inte så mycket av handlingen men musik och skådespeleri var fantastiskt tack.

 

jag tycker att föreställningen var bra den var mycket tankeväckande och inspirerande och underhållande musiken i föreställningen tyckte jag gjorde så att pjäsen fick en mer inlevelse och gjorde den mer dramatisk mycket bra fem av fem

 

musiken var bra och satte stämningen berättelsen fångade min uppmärksamhet det är viktigt att prata om folks upplevelser under andra världskriget

 

Det var bra men det handlade om krig en ung kille var i kriget jag tycker det var inlevelse men i början det var tråkigt det var olika känslor

 

jag tyckte den var bra

 

jag tyckte att det var kul att se på. Trots att det bara fanns tre instrument gjorde ni alla möjliga ljud

 

den var rolig och spännande och intressant den var bra

 

väldigt bra

 

Allt var positivt inget negativt

 

jag tyckte att föreställningen var mycket intressant jag har aldrig sett något liknande innan jag tyckte om hur de använder olika sorters instrument till bakgrundsmusiken det hjälpte verkligen till mig att förstå stämningen

 

jag tyckte att den var rolig men lite för lång

 

Jag tycker att det var bra och speciellt

 

jag tycker den var bra och speciell och intressant

 

jag tycker det var en väldigt fin pjäs väldigt hjärterörande det var något nytt tio av tio jag vet inte var ni kan förbättra allt var väldigt bra och intressant

 

Jag tycker att den var känslofull och underhållande musiken var även intressant och väckte en större känsla det händer något hela tiden och oväntade saker som gjorde den ännu mer underhållande fem stjärnor

 

jag kan inte prata svenska

 

Den var rolig i vissa stunder men inte så rolig på grund av händelsen – anonym

 

Den var bra

 

det var bra

 

den var bra

 

den var bra och rolig att kolla på

 

Elevröster från Kannebäcksskolan. Årskurs 7-9.

I Skuggan av Hatet växer Blommor.

Teater Albatross spelade två föreställningar torsdag den 1:a december 2022.

Kannebäcksskolan är en skola för ”funktionshandikappade” De första recensionerna nedan här från intellektuellt handikappade. (Detta var den andra föreställningen.) Sedan följer recensioner från den första föreställningen, de som har problem med hörsel o tal. För dessa elever teckentolkades föreställningen, vi har foton o lite filmat merial!

 

 

 

Abdi 14 år

Mitt betyg på föreställningen är 3,9 från 1- 5 där 5 är högst.

 

Berättelsen förtjänar att få bra betyg för berättelsen var spännande och bra.

Skådespelare som spelade Daniel var riktigt bra och han förtydligar berättelsen och man kan förstå honom väldigt bra.

 

När jag tänker på berättelsen så tänker jag mest på Daniel för han var modig och bra person. Daniel gav aldrig upp hoppet för han visste att han skulle klara att komma till Sverige.

 

Jag fick lära mig att Präster i den katolska kyrkan inte fick ha barn eller en fru. Jag fick också veta att många av de judiska personer som har flydde från ghettot fick hjälp av personer som inte var judiska, så de fanns många bra människor som hjälpte till.

 

 

 Alex 15 år

Mitt betyg är 5 av 5

 

Pjäsen var bra. Bra historia. Det var bra musik och inlevelse.

 

Daniel var en snäll och modig person eftersom han vågade ta farliga beslut.

 

Människor under andra världskriget kunde göra elaka saker eftersom de kanske var hjärntvättade.

 

En sak i pjäsen tycker jag var konstig, en äldre kvinna blev förälskad i en pojke, det är fel på ett sätt men på den här tiden var det krig och alla människor behöver närhet.

 

 

Carro 14 år

 

Mitt betyg på föreställningen är 4 av 5.

 

Jag tycker pjäsen var bra men utan delen med kvinnan och Daniel. Kvinnan var 30 år gammal och blev förälskad i Daniel som bara var 15-16 år och hade kanske sex honom.

 

Isa 15 år

 

Betyget 2 av 5 får föreställningen av mig.

 

Jag ger föreställningen 2 av 5 poäng för att jag hade svårt att hänga med vad som hände och alla personer vilka det var.

 

Jag tyckte det var bra för att jag lärde mig saker som hänt i andra världskriget som tex att människor gömde sig i jordkällare och de visste inte om det var dag eller natt och några flydde genom att ro till Sverige från Polen och Tyskland.

 

Kae 14 år

Mitt betyg på föreställningen är 4 av 5.

 

Den får en 4 för att den var bra men den var lite konstig för jag fattade inte varför barnvagnen var med i pjäsen.

 

 

 

Sammy 14 år

 

Jag ger föreställningen betyget 4 av 5. Jag tyckte att föreställningen var bra och den tog upp många olika intressanta ämnen t ex andra världskriget och hur judar levde under den tidsperioden.

 

Under föreställningen fick jag tankar av hur andra människor har haft det. Om jag skulle vara en barn under andra världskriget hur skulle jag ha reagerat?

 

Jag tänker på Daniel som rymde från Ghettot. Det var mycket press på honom och han hade dåliga chanser att överleva. Jag tycker synd om Daniel och hur han behövde leva under andra världskriget. 

 

 

Här följer recensioner från elever från klassen ”Funktionnedsättning hörsel o tal”. Denna föreställning teckentolkades.

 

I SKUGGAN AV HATET VÄXER BLOMMOR
– utvärdering från eleverna på Tal- och språk, Kannebäcksskolan –

9S:

Teatern var okej den fick mig att blir mer källkritiskt om storyn och det gjorde att man fick hänga med bättre. Men om något var mindre bra var det att slutet kändes så plötsligt och man blev inte riktigt nöjd med det. Det var bra ljudeffekter och musiken passade in till teatern. Med allt sagt var den okej men bättre än förväntat.

 • –  bra Jag tycker om hur Daniel leiva ser ut och hur man kan ungefär känna hur han levt. Jag gillar hur att man spela musik när han prata om Daniel leva.
 • –  mindre Jag tycker att det var sådär för ibland känns att dom prata för mycke. Jag tycker att man ska ha lagom prata och spänning.
 • –  vad tänker du på Jag tycker att det var spännande hur man fick leva när Hitler styre. Fick reda hur det var för att gömma från tyskland. Man förstår hur personer blir utsatt världskriget.

Bra? Vilka scener?

Min favoritdel var när han kom in med instrumenterna och började spela. Det väckte många som inte alls var intresserad i teater och för att han spelade på en gammal instrument som lät väldigt vackert.

Mindre bra? Vilka scener?

Det fanns inget som var mindre bra

vad tänker du på?

Det fanns budskap och många detaljer om varje person i dessa berättelser som han hade pratat om och jag gillade att han pratade om det eftersom att man får en ide och en bild på hur det kändes att vara där.

Jag tyckte att teatern var väldigt bra. Det fanns många scener jag tyckte om och det fanns också en scen som jag inte tyckte om. Jag gillade t.ex när skådespelaren Robert utövade en dans där han dansade med fastklistrade stearinljus skor och en fastklistrade stearinljus hatt. Han sjöng även en judisk sång som huvudpersonen Daniel hörde av en man i synagogan.

Alla scener var bra förutom kärlekshistorien. Jag gillar inte genren romantik, det känns helt enkelt värdelöst att kolla på människor som njuter av varandras sällskap. Jag gillar inte heller när man tittar på en teater eller en film som ger en känsla av pinsamhet. Men de flesta scenerna i teatern hade drama och det är en genre som jag uppskattar väldigt mycket.

Jag tycker att teatern var ok, särskilt när den ena mannen spelade instrument medans de uppträdde. När Robert sjöng i början påminde det mig om schindlers list, då de sjöng i början av filmen, så det var en scen jag verkligen beundrade.

Det jag tyckte var mindre bra var när han sa information om 2:a världskriget som jag redan visste, förutom det var Teatern ok.

Medans jag funderar på pjäsen kommer Hitler in i mina tankar och påminner mig om de stackars judar han torterade och mördade. Jag tror att denna pjäs skulle passa bättre till lite äldre människor från 25-61. Om jag skulle sätta poäng på skalan 1-10 skulle pjäsen få av mig 7/10.

Tankar om “I skuggan av hatet växer blommor” 8S

 1. Vad var bra? Vilka scener? Varför?
  Jag tyckte väldigt mycket om musiken och hur tydligt känslorna va hos Robert och

den som spelade musiken, speciellt hur dom hade så mycket energi att göra stunt och dansa.

 1. Vad var mindre bra? Vilka scener? Varför? jag kommer inte ihåg något dåligt.
 2. Vilka tankar får du efter att ha sett teater?
  Jag skulle vilja höra mer musik, men typ mer som spelet “The Witcher 3” på grund jag fick lite av den viben.
 3. Vad var bra? Vilka scener? Varför?
  Skådespelare var trevligt och roligt och han har jättebra moves. Den bästa scenen var när han dansade med ljuset. Det var så himla cool att han dansade med ljuset och den andra var när han sjöng på jiddisch det var så fint ljud och musiken var så himla bra. Personen som spelade musiken verkade unik men en harmoni piano och fiol som var 300 år gammal men kunde fortfarande använda. När dem sjöng lalalala så var det så fint och stark.
 4. Vad var mindre bra? Vilka scener? Varför?
  Det fanns inte något mindre bra. Allt var kul 🙂
 5. Vilka tankar får du efter att ha sett teater?
  Det var både sorgligt och glad att han kom till sverige och hans vänner dog på grund att man har hjälp honom. Men asså att hans familj dog utom att han visste det. Men det är ett otroligt historia om honom.
  Det var kul när skådisarna pratade med oss. Killen som heter robert verkade varit trevlig. Per verkade vara kul att prata med och det var roligt när dem skämtade om en tolkare som dem träffade på en tunnelbana.

1000 poäng

 1. Vad var bra? Vilka scener? Varför?
  När prästen var den som vågade hjälpa Daniel från nazistena.
 2. Vad var mindre bra? Vilka scener? Varför?
  Kvinnan som lät Daniel röra hennes bröst det ska inte var tillåt för
  för att hon var tillsammans med en annan kille och då kan man säga att hon var otrogen och att hon var äldre. Det var bara det.
 3. Vilka tankar får du efter att ha sett teater?
  Jag fick en tanke hur Polen såg ut på andra världskriget. Men också att du var så bra att komma ihåg vad du ska säga. Alltså jag skulle aldrig kunna göra det som du gör.
 4. Vad var bra? Vilka scener? Varför?
  Jag tyckte att allt var bra, skådespelet, musiken och historien bakom teatern var bra. Eftersom att jag gillade väldigt mycket hur ni utförde eran teater.
 5. Vad var mindre bra? Vilka scener? Varför?
  Jag tyckte att allting var perfekt som det var. Så det finns riktigt inget att klaga på.
 6. Vilka tankar får du efter att ha sett teater?
  Jag fick tankar hur det var för David att rymma från gettot och hur han sen hjälptes för att komma till Sverige och hur Hans pappa var.
 7. Vad var bra? Vilka scener? Varför?
  Typ hela teatern var ganska bra, sången typ allt var bra. Bra att ni förklarade ett ord som inte hör så jätte ofta.

Vad var bra? Vilka scener? Varför?
Jag tyckte att skådespelaren var bra och musiken för det gjorde hela teatern spännande.

Vad var mindre bra? Vilka scener? Varför?
Jag tyckte mindre bra var att ljusen som skådespelaren hade i handen för att det kändes som att han skulle bränna ner hela skolan.

Vilka tankar får du efter att ha sett teater?
Mina tankar efter teatern var att kvinnan som var äldre än Daniel var äcklig för att hon var mycket äldre än Daniel och hon ville att Daniel skulle ta av sig kläderna.

 

Bergsjöskolan 4 förest. Ålder: Åk 8 och 9.

 

Teater Albatross kom för att spela I Skuggan av Hatet växer Blommor – och sedan ledde Teater Albatross efter var föreställning ett ca 45-50 min samtal med eleverna. Nedan korta utvärderingar av var elev.

 

Bergsjöskolan kl 09 20 måndag 19/12 2022 I Skuggan av Hatet växer Blommor

Åk 9B

 

Dessa elever skrev sina ”recensioner” under tidspress – de var egentligen lediga.

 

Det var perfekt

 

Jag tyckte om pjäsen väldigt mycket för att den var intressant

 

Allt var perfekt man fick mycket känsla av teatern den var roligt att kolla på.

Den var bra. Det var bara lite långtråkigt

 

Allt var perfekt

 

Allt var bra och spännande med vänliga hälsningar HSS

 

Allting var jättebra inget var fel allt var jättebra men det var svårt att koncentrera sig eftersom det var på morgonen

 

instrumenten var fantastiska jag tycker att allting var jättebra och jätteroligt dessutom tycker jag att berättelsen var otroligt spännande och intressant

 

Det var en jätteintressant föreställning som gav oss en mycket tydligare syn om förintelsen Daniel är bara en person med olika historier från andra överlevare från andra världskriget

 

Jag tycker att det här var väldigt spännande historien om Daniel teatern var väldigt intressant och rolig tio av tio för skådespelet.

 

Jag gillar det olika instrumenten och hur enkelt det var att hänga med i teatern bra gjort

 

Det var en jättebra föreställning med fin musik

 

Jag vet ingenting jag vill gå hem bara gå hem.

 

 

Bergsjöskolan måndag 19/12  kl 12.00. Två klasser. 8 B och C.

 

Jag lärde mig mycket om kriget och Daniel. till exempel om deras nationalitet Och om stadens ghetto och dansen och sången.

 

Det var jättebra och väldigt intressant jag lärde mig hur man rymmer från ett ghetto det var en fin historia och bra skådespel

 

Bra för att man lär sig om kriget lite om andra världskriget

Det var roligt och intressant jag lärde mig om hur Daniel levde inte bara Daniel utan fri flera andra judar jag tycker att historien borde höras mer och alla borde få chansen att höra den berättelsen var superfin sorgligt och glatt i slutet när han till slut nådde sitt mål utan att titta bakåt eller ge upp

Jag tyckte den var intressant jag lärde mig om historia från världskrig nummer två den var ganska sorglig för att det var en berättelse om andra världskriget jag lärde mig inget för jag visste allt innan det var ändå roligt

 

Jag tyckte att teatern var jättebra för att jag tyckte om hur den hur de samarbetade jag lärde mig hur man rymmer ifrån gettot

 

Jag tyckte den var bra och spännande eftersom musiken var jättebra jag har lärt mig historien om andra världskriget

 

Jag tyckte om musiken den va rolig

 

Den var bra och rolig hur man rymmer från ett ghetto lärde jag mig och den var rolig

Det var intressant och jätterolig roligt att lyssna på lite läskigt i början jätteroligt att höra och lyssna på

 

Den var rolig och intressant jag har lärt mig om det som hände på den tiden

Jag tyckte att den var underhållande det har jag lärt mig i historia

Teatern var bra för att de var bra jag har lärt mig saker som jag inte visste till exempel var vad som har hänt med barnen

 

Berättelsen var bra den visar hur dåligt alla hade inte bara judarna utan även alla andra som till exempel den tyska soldaten eller kvinnan som pyntat och brände ner sitt hus den visar också hur svårt det är att fly från kriget eftersom att dom i gettot inte hade någon tanke om att fly

 

Jag tycker om musiken jag har lärt mig historien om andra världskriget jag tycker att teatern var bra eftersom att det var spännande och sorglig jag har lärt mig hur man rymmer från ett ghetto

Jag tyckte att den var elva av tio och den var spännande och intressant och jag lärde mig om den unge Daniels liv och fick veta hur han flydde från gettot och att han fick hjälp av prästen och en annan kvinna som heter Marisha den var bra eftersom vi fick också lära oss mer om andra världskriget

 

Jag tyckte att den var underhållande jag har lärt mig att historien var en väldigt gammal historia och hur man rymmer från ghetto mina egna tankar är att det var intressant samt väldigt roligt

 

 

Jag tycker att detta var extremt värdefullt jag är glad och tacksam att jag fick denna chans att få vara med om detta jag fick lära mycket nya tankar och höra historia som kommer att vara med mig flera år jag tycker man borde sprida denna teater till ungdomar så de får höra denna fantastiska berättelse

Bergsjöskolan tisdag 20/12 kl 09 20 (Föreställningen filmades av 4 kameror!)

Åk 9A.

 

Lärare Johannes Härlin.

 

*Proffsigt!

*Erfaret

*Modogt
*Aktuellt

En teater med många sidor och djup att koppla det till moraliska dilemman efteråt för djupa det som spelades upp i årskurs nio passar det är mycket bra då man jobbar med 1900 talets krigshistoria.

 

Extralärare Abdullih Abdi.

 

Daniel and the musician was very good. They show us good feeling, Playing dancing it was very attractive. We see so many things , and hear old music items.

 

 

*********************************

 

Jag tyckte om teatern musiken var bra och själva spelet var jättebra vi ska lära oss om andra världskriget nästa termin och jag har lärt mig mycket om hur det var

 

jag tyckte att föreställningen eller teatern var mycket bra vi fick lära oss om många nya saker som vi inte kunnat tidigare. Personerna i pjäsen var glädjerika och duktiga fler sådana här pjäser borde spelas i skolor historien om Daniel lockade hela klassen berättelsen förklarades till oss noggrant men inte på ett tråkigt sätt nyfikenheten ökar det bland hela publiken som en våg.

 

Blandningen av musik och tal fångade alla mina sinnen syn hörselkänsla med mera sammanfattningsvis rekommenderar jag denna pjäs till alla eftersom den är så informationsrik rolig och intressant jag glädjer oss mycket av min upplevelse

 

Jag tycker om musiken och prästen och med Masha och när han träffade – oläsligt

 

Jag tycker att den var kul och lyssna på den här serien för att det var jättespännande och roligt musiken var det mest intressanta för att det lät som proffs

 

Jag tyckte att denna teatern var väldigt bra fast det var lite lång de spelade jättebra och musiken var fantastisk historien om Daniel var väldigt intressant och skådespelar var riktigt gullig och jag skulle vilja se de spela den igen den var inte alls tråkig som jag trodde utan häftig sättet de spelade drama och så vidare

 

Det var jättebra och dom berättade en bra och lärorik historia musiken var även bra och han som spelade instrumenten var väldigt duktig skådespelarna var bra det var en rolig show jag tycker att teatern var väldigt intressant och spännande jag fick lära mig mer om hur judarna hade det i Tyskland jag tycker att skådespelarna var extremt duktiga och musiken passar in med handlingen

 

Jag tycker att den var kul att titta på och att höra er jag tycker att spelningen var spännande och intressant tyckte också att musiken var spännande och showen jag tycker att det är du om spela var intressant och spännande och jag fick lära mig mycket om andra världskriget

 

 

Bergsjöskolan 20/12 kl 12 20.  Åk 8 A. Detta var den eftermiddag som skolan slutade för terminen för  eleverna… Jag tror de slutade direkt efter samtalet vi hade efter föreställningen. Samtalet sista timmen blev lite ”trött”.

 

 

Jag tycker den var bra väldigt ut färdig bra precision bra inledning också vi var bästa publik

 

jag tycker att den var rolig och bra bra bra bra bra bra

 

det var bra intressant roligt och spännande  – musiken var också jättebra –  ni var bäst

 

Jag tycker att det var väldigt spännande och bra jag hoppas att ni kommer till oss igen musiken var bra

 

det var helt okej fast ruggigt

 

Det var jättebra! BRA.

 

Den var konstig och något nytt som jag har upplevt i mitt 14 åriga liv och en bit intense

 

Det var helt okej fast han vara sist det var inte roligt

 

jag tycker att det var intressant och bra att lära sig något nytt

 

Det var det var roligt musiken var bra

 

Förhållandet mellan Daniel och Marischa i oacceptabelt och jag kan inte fatta att vissa folk tycker att det var ok obehagligt förhållande

 

Pjäsen var helt ok man skrattar lite och det var roligt men man var lite okoncentrerad när man skrattade

 

Det var bra och roligt pjäsen spelades inte snabbt eller långsamt det var perfekt

 

jag känner att det var lärorikt och intressant musiken var rolig och munspelet var chilligt jag känner att det här var bättre än Bethlehem

 

jag tyckte att det var bra på grund av att det var roligt. Därför att musiken gjorde allting spännande

 

den var ok

 

jag tyckte den var jättebra och sakerna var bra som instrumenten och gamla saker. Men han var rasist.