Välkomna till Tokalynga och Teater Albatross lör 30/11 och sön 1/12

Butoh-dans, jazzkonsert, två Teater Albatross föreställningar och så Teater Hallands version av Jan Lööfs ”Det röda äpplet”

 

För program dag för dag, klockslag för klockslag + info om biljettpriser och hur du bokar biljett klicka här

 

”Eternal little smile” av och med Minoru Hideshima, Japan

Den internationellt hyllade Butoh-koreografen och dansaren Minoru Hideshima kommer till Tokalynga med ”Eternal Little Smile. Ett performance om utsatthet och kraft. Hideshima var en av de första eleverna till Butoh-legenden Kazuo Ohno och har under sin femtioåriga karriär tagit Butoh-dansen till scener världen över. Missa inte det här sällsynta tillfället att bevittna en dans fylld av visdom och decennier av erfarenhet.

Kort om Butoh

Butoh är en japansk dansstil som föddes efter andra världskrigets slut, som en inhemsk reaktion mot historisk, imperial-japansk danstradition. Första framträdandet skedde 1959 av Hijikata och kallades då Ankoku-Buyou (Mörkrets dans), men ändrade ”buyou” till ”butoh” för att bli kvitt språkliga associationer till traditionell japansk dansstil.

Hijikata utforskadade mörker, förfall, det groteska och den mänskliga kroppens transformation till andra former, skepnader och existenser. Hijikata kallas ibland för Butohs arkitekt, och skiljer sig från Katzuo Ohno, som i historieskrivningen representerar Butohs själ. Ur dessa två perspektiv har två respektive undervisningstraditioner växt fram.

”Eternal little smile”spelas lör 30/11 kl. 16:30

 

 FALLEN ANGEL

Ett work in progress av och med…

MINORU HIDESHIMA butoh-dansare från Japan
TOVE-ELENA NICOLAYSEN butoh-dansare från Norge
KARL GASLEBEN svensk musiker och kompositör
JOHANN NORDQVIST Performance-designer och ljussättare

…. som alla är på residens på Tokalynga 19-30 november. Mycket spännande!

Fallen Angel visas sön 1/12 kl. 16:00

Jazzgruppen TLEQ

Skvader Media – Photographer: Rickard Olausson

TLEQ är en dynamisk kraft på den nordiska jazzscenen och består av prisbelönta musiker som har spelat med framstående musikprofiler som Naoko Sakata och Jojje Wadenius, bland andra. Kända för sin unika kombination av klarinett och violin i melodisektionen, har TLEQ släppt tre album med modern jazz, inklusive deras senaste, Movement, på det tyska skivbolaget Berthold Records. Albumet har mottagit fina recensioner, där Orkesterjournalen beskrev det som ”ett speciellt och unikt album” (2023), och Opulens Magazine kallade det ”en urkraft med improvisatorisk frihet” (2023). Sydsvenskan noterade albumets ”vitala och täta moderna nordiska jazz av hög kvalitet, med ett distinkt och tilltalande gruppsound” (2023). TLEQ har turnerat internationellt, med spelningar på prestigefyllda scener som Stockholm Jazz Festival, Victoria National Jazz Scene i Oslo, B-flat Jazz Club i Berlin och Leela Palace i Bangalore.

Nu kommer TLEQ till Tokalynga! Där de tar med publiken på en resa genom ett vidsträckt musikaliskt landskap – i ena stunden sveps du med av vilda vindar av energi, och i nästa står du stilla, trollbunden av en enda bräcklig ton som ekar som en viskad hemlighet. I hjärtat av TLEQ musik finns den orädda kreativiteten och kompositionerna av Terese Lien Evenstad och Alexander Ivarsson, som blandar traditionell jazz med moderna influenser för att skapa ett fräscht och autentiskt sound.

TLEQ spelar sön kl. 15:00

 

”Skogsorgeln” av Teater Albatross

En saga för vuxna om naturen och människans relation till naturen. Via trädens rötter och med poesi av Thomas Tidholm får människorna, den tvåbenta publiken följa med in bland skogens snår och ner i havets djup för att möta djuren som lever där. Skogsorgeln berättar på ett halsbrytande och ofta roligt sätt om vår tids stora tragedi eller ödesfråga: Den ekologiska krisen. Följ med oss. Vi ska till naturen. Den innersta naturen…

Stark, intensiv, gripande. Rekommenderas!

– Björn Strander

PS: Skogsorgeln är en vuxenföreställning, som ofta älskas av barn som ser föreställningen tillsammans med en vuxen. Rekommenderas från 7 år och uppåt.

Skogsorgeln spelas lördag 30/11 kl. 18:00. Läs mer om föreställningen här: skogsorgeln

 

”Flickan och havssköldpaddan” av Teater Albatross

En familjeföreställning om flickan Mala och sköldpaddan Basiro som föds i samma natt på samma plats – en liten fiskeby vid Afrikas västra kust. De ser båda hur människorna ödelägger haven och bestämmer sig för att göra något. Tillsammans färdas de tvärs över havet på en resa fylld av äventyr och underfundiga vattendjur.

Teater Albatross inspirerades att göra föreställningen vid upprepade resor till fiskebyn Ebodje i Kamerun. Där spelade vi också in kortfilmen ”En fiskeby i Kamerun” som vi visar före varje föreställning. Den visar barnen i byns vardag – hur de går i skolan, läser läxor, hjälper till med fisket, leker tillsammans.

Spelas sön 1/12 kl. 12:oo från 4 år och uppåt Mer om föreställningen här: Flickan och havssköldpaddan

 

”Sagan om det röda äpplet” av Teater Halland

Familjeföreställning! 2024 fyller Jan Lööfs fantastiska berättelse 50 år och i Teater Hallands version blir Sagan om det röda äpplet en uppfinningsrik föreställning där skådespelaren Jesper Gester berättar historien med hjälp av rekvisita som skapar en lång kedjereaktion på golvet framför barnen. Äpplet förvandlas både i historien och framför barnens ögon. Barnen hjälper skådespelaren att få ihop maskinens beståndsdelar och mot slutet är spänningen olidlig: Kommer maskinen att fungera? Efter föreställningen bjuds det på fruktstund tillsammans med skådespelaren Jesper Gester.

Föreställningen spelas i Gunnarps bygdegård 200 m från Tokalynga. Efter föreställningen kan ni köpa fika!  Arrangör är Falkenbergs riksteaterförening, i samarbete med Falkenbergs Kommun, Region Halland, Riksteatern Halland och Bygdegårdsdistriktet.

Spelas sön 1/12 kl. 14:oo. Från 4 år och uppåt. Fri entré för både vuxna och barn! Mer om föreställningen här: Teater Halland

Filmvisning

Premiär för två kortfilmer av August Lieberath Mörk: en om festivalen Tokalynga Flying 2024 och en som är ett slag drömspel om Tokalynga.

Dokumentär ”Teater Albatross i Murzynno”: Agata Pelska tar sig från Polen till Tokalynga för att visa en dokumentär om när vi spelade Skogsorgeln i den lilla byn Murzynno (norra Polen). Vår vän Wojciech Marczak från Teatr Węgajty är född och uppvuxen där. I Murzynno hade aldrig tidigare arrangerats teater. Wojciech frågade om inte vi kunde komma? Självklart! Wojciech engagerade hela byn: det bakades och lagades mat. Det erbjöds sovplatser åt tillresta gäster som ville se vår föreställning. Skolans lilla gymnastiksal förvandlades till teaterscen. Nån bonde hade hittat stora svarta papper för mörkläggning av spelplatsen. Det blev överfullt, strax över 70 personer. Dörren till lokalen gick inte att stänga. Folk stod också i dörröppningen! Efter föreställningen flyttades fokus till bygdegården. Där dansades och åts, fantastiskt duktiga musiker från hela Polen hade kommit. Det spelades, dansades, samtalades. En minnesvärd kväll i den lilla byn! Mazurkan flöt och polkan sjöd i lokalen.