Flickan och havssköldpaddan

Kommer att ges tisdag 31/10 på Cinnober Teater i Göteborg. Som en del av Stjärnkalaset, en utbudsdag för Västra Götaland.

Spelades i Rönnäng på Tjörn tisdagen 8/8. Rönnängs Bygdegård. Kl 13.00 Det var fullt, säkert 80 pers. Heder åt Rönnäng! Det var storm. Skyfall. Och teater!

En intressant spelning var på  Vårvindens Fritidsgård, Göteborg söndag 27/11 -22 kl 13.00.  Det var gratis entré, det var i den klassiska förortslokal där Nationalteatern och Nynningen brukat spela! Nu packat med nya ansikten. Ofta från Mellanöstern.
”Meeting Plays” var de fantastiska arrangörerna. Det var lite vibbarna från boken ”Nationalboken” om Nationalteaterns historia… En teaterovan publik mixad med gamla teater-rävar. Unga och gamla! Och högt i tak.
Strax innan spelade vi tre dagar på Akvarellmuséet i Skärhamn.

********************************************

En flicka och en havssköldpadda föds samma natt i en fiskeby i  Kamerun. De färdas tvärs över havet på en resa full av äventyr, musik och underliga vattendjur.

Flickan och havssköldpaddan handlar om stora frågor som rättvisa, jämlikhet och situationen i havet utifrån utfiskningen i Västafrika. Föreställningen utspelar sig i Kamerun, där Teater Albatross besökt fiskebyar och varit med i kampen mot industribåtarnas utfiskning. Med hjälp av lekfull scenografi och magiska figurer berättas en spännande historia om livet i havet och människornas och djurens kamp för överlevnad och rättvisa.
Till föreställningen finns också filmen “I en fiskeby i Kamerun”, delvis animerad, om Teater Albatross resor och hur livet kan se ut i en fiskeby i Västafrika.

Flickan och havssköldpaddan spelas på turné för åk F-5 och passar även utmärkt som familjeföreställning. Den har faktiskt också spelats för högstadiet och gymnasiet med mycket bra resultat. Bakgrunden till föreställningen är att Teater Albatross upprepade gånger besökt Kamerun. I fiskebyn Ebodje blev vi ombedda att berätta i Europa om det stora problemet med utfiskningen. Det gör vi nu med denna föreställning samt med kortfilmen ”I en fiskeby i Kamerun” (på YouTube, nytt fönster) som vi visar före varje föreställning. Filmen är gjord av Teater Albatross och den visar hur barnen i byn lever – hur de går i skolan, läser läxor, hjälper till med fisket, badar, leker med hemmagjorda leksaker etc. Till föreställningen finns även ett studiematerial, som gjorts med hjälp av Mikael Cullberg som tidigare arbetade på Fiskeriverket.

Hallands Nyheter, Hallands-Posten och Expressen har skrivit:

”Berättarteater med finess”
”Flickan och havssköldpaddan är en fest att titta på och uppleva med alla sinnen.”
”Åsa Lieberaths scenografi och kostymer firar triumfer i fantasifullhet, form- och färgrikedom!”
”Skräpkungen består av ett kollage av flaskor, burkar och fisknät. Andra djuphavsdjur framträder i mångfärgade kreationer. Till detta kommer Jan Rådviks stämnings- och känslofyllda musik, intensiva sång- och dansinslag samt ljud- och ljuseffekter i en finessrik utsträckning jag sällan sett Albatross använda.”
”En föreställning med allt i nätet.”
”Angeläget och viktigt.”

På mindre skolor spelar vi ibland för åk F-6. En lärare skrev i ett mail:
”Alla var så nöjda. Lärarna var helt lyriska och eleverna har berättat för sina föräldrar om hur bra det var. Det är inte ofta man lyckas fånga alla åldrar så här. En stor eloge till er för detta!”
Regina Falk, Hovgårdsskolan, Halmstad

Föreställningen har fått pris i Ryssland, ”Bästa scenografi” på Teaterfestivalen i Smolensk.

 

Manus och regi: Robert Jakobsson och Charlotta Grimfjord Cederblad, framarbetad tillsammans med Åsa Lieberaths figurer.
På scen: Charlotta Grimfjord Cederblad/Lisa Eliasson/ Annika Vestel / Rebecca Lång och Robert Jakobsson.
Scenografi och kostym: Åsa Lieberath. I samarbete med Timja Femling, Håkan Sjöström och Annika Vestel
Övriga assistenter till Åsa Lieberath: Karin Jonsson, Ellinor Andersson Aghedo, Gilles Dieng och Margit Andersson.
Musik: Jan Rådvik (slutmusik av Krzysztof Zimmerman).
Sångtexter: Charlotta Grimfjord Cederblad.
Ljus: Oskar Ekstrand och Valtteri Keinänen.
Teknik: Oskar Ekstrand och Valtteri Keinänen.
Förfilm, I en fiskeby i Kamerun, 13 min: Robert Jakobsson (manus, foto och ljud), Åsa Lieberath (manus och illustrationer) och John Anderberg (musik och klippning).
Se filmen på denna länk: www.youtube.com/watch?v=TmrsXNXr9So
Scen: Min 7,5 m bred, 7 m djup. Högt i tak. Vid akuta fall kan vi anpassa oss.
Pris: 11 0000 kr, 20 000 för 2 fst påsamma dag. Plus resa o trakt enl TCs gängse normer.

Föreställningen är gjord med stöd från Statens Kulturråd, Region Halland och Falkenbergs kommun.