Den Brinnande Mannen

Det var från början en enmansföreställning med Robert Jakobsson, som ägde rum i en utställning av  den polske skulptören Wladyslaw Hasior och av Robert Jakobsson själv. Bakgrunden var att Robert träffat Wladyslaw Hasior i Tallinn där denne hade en utställning. Robert föreslog Hasior att spela teater i hans utställning. Hasior godtog erbjudandet. Så, några gånger, i olika länder, spelade Robert i Hasiors utställning. Senare fick Robert lov av Hasior att göra kopior, s k repliker av vissa Hasiorskulpturer… Robert med assistenter från Polen gjorde dessa repliker, och Teater Albatross åkte på egna turnéer. Dessa skulpturer tillsammans med Roberts texter om hans upplevelser i Polen bildar föreställningen. En version av föreställningen uppfördes på Kemi Stadsteater i Finland, i regi av Robert Jakobsson och med fyra finska skådespelare. Stor succé. Det var enda gången Robert arbetat på en institutionsteater.

Genom åren har det funnits fem versioner av pjäsen. Pjäsen har spelats i Sverige, Danmark, Estland, Finland, Polen och i Ryssland, Kaliningrad. I Polen spelades den på Grotowskis teater i Wroclaw. Denna föreställning var speciell för Robert, då hela hans teaterintresse fötts i just det rummet mer än tjugo år tidigare! I Estland, där den spelades mycket, spelades den bl a illegalt (kommunisttiden!) på ön Ösel. Utställningen visas delvis fortfarande på Tokalynga Teaterakademi och Robert Jakobsson brukar i samband med visning av utställningen ofta spela fragment ur föreställningen. Mannen med ljus i skorna och i hatten, mannen med barnvagnen, föddes i denna föreställning. Denne man har sedan både blivit gatuteater och inledning av föreställningen I Skuggan av hatet växer Blommor. Sången Taki Pejzaz från Den Brinnande Mannen, görs i en lite annorlunda version som avslutning av föreställningen 1917-När klockorna stannade!  Läs mer om Den Brinnande Mannen på turné i Polen!

Bilderna i galleriet från Finland, Estland och Sverige.

Information om Den Brinnande Mannen

Skådespelare Robert Jakobsson, Martin Hasselskog, Tony, Lindqvist, Johan Lindqvist, Cristoffer Svärd samt skådespelare från Kemi Stadsteater i Finland. Ofta var föreställningen en enmansföreställning med Robert.
Manus, Regi & Scenbild Robert Jakobsson
Skulpturer Wladislaw Hasior, Robert Jakobsson

Föreställningen fick mycket fina recensioner i flera länder. Speciellt föreställningen i Kemi hyllades i finska tidningar.

Recensioner av Den Brinnande Mannen

”Den här föreställningen kanske får oss att stanna upp och tänka över våra liv. Kanske till och med ändrar våra liv…..”
– Lapin Kansa, Finland

” Som en Chagall på scen…”
– Arbetet