Sams Trasiga Änglar

Bakgrunden till föreställningen var att Robert Jakobsson ville göra en föreställning om rebeller i USA, om Beat Generation och Hippietiden. Robert åkte runt en månad i USA sommaren 1992. Han lärde känna t ex The Fugs, Ed Sanders och Tuli Kupferberg. Han slogs över hur fattiga människor som lever av konst och kultur ofta var ”over there”.

Föreställningen spelades av 4 skådespelare. Under tre år, -93-95. I olika konstellationer var dessa med: Marja Sipola, Bo Markussen, Robert Jakobsson, Bob Hansson, Lotta Sjölin, Frida Hilfon, Marie Lindblad, Petra Lindblom och Sara Glaser. Robert var den ende som var med hela tiden. Den turnerade mycket runt i Sverige. Från norr till söder i olika omgångar. Mest genom Riksteaterföreningar. I Göteborg spelades Änglarna mycket i Haga på Teater Trixter, det var ibland smockfullt. Det var mycket charmigt, vi spelade i deras f d simbassäng, en märklig lokal!
Bob var med de sista åren, med honom och samarbeten fr a med Gunnar Harding och Tore Berger växte det som kom att heta Poetry Slam fram! Bob och vår dåvarande, unike, producent Jan-Olof Svensson lotsade fram detta, som senare blev så stort, Poetry Slam. Under denna tid skrevs mycket poesi på Tokalynga. Palle och Gunnar skrev på köksluckor o lite överallt! Poesin hade att göra med att föreställningen, som växte fram i process, mer och mer kom att handla om Allen Ginsberg och hans uppväxt med en schizofren mor och en duktig poet till far. Framför allt var det diktsviten ”Kaddisch” som inspirerade oss, men även mindre fragment från ”Howl” var med. Kaddisch är otroligt inspirerande, rörande poesi om Allens uppväxt… Tack salig Allen för din Kaddisch över Naomi. Allen lät oss använda texterna gratis. Vi bodde i en av hans lägenheter när vi spelade i New York, på La Mama.
Ja, till slut spelades föreställningen på en sju veckors turné i USA! Med stor succé i Woodstock, där man spelade Sams Trasiga Änglar på legendariska Byrdcliff Theater. Ed Sanders var vår värd. Och Bob återvände till USA, var med i deras Poetry Slam! Vi hade några fantastiska turnéer i Europa, till Prag där vi av någon anledning improviserade föreställningen i en f d synagoga, till en Belgradsfestival, där man enligt en FN-resolution inte skulle spela vid den tidpunkten, till polska Åttonde Dagens Teater…

Föreställningen fick goda recensioner i alla länder, i mängder av tidningar.
Sams Trasiga Änglar var, tror jag, den första föreställningen som spelades på Aliasteatern i Stockholm. Och nån slags vänskap föddes… Albatross kom nämligen att spela där igen, i ett samarbete i januari  och april -19!

En video från Woodstock!
Nu, i januari 2020, har Ed Sanders från Woodstock mailat oss: Jag har videon från när ni spelade i Woodstock! Jag skickar en kopia. Vi är mycket förväntansfulla. Han skrev, då det begav sig, en exraordinärt positiv recension i Woodstock Journal med titeln:  ”Svenska Teater Albatross nitar fast publiken med sitt musikdrama på Byrdcliff Theater”

Denna sida är ofärdig… Det finns mycket mer material från dessa spännande år! Bland annat spelade vi in riktigt bra musik, musiken från föreställningen, Bo Markussen arrangerade detta, den kommer snart in här på hemsidan. Och en hel del mer, t ex recensioner. Bilder kommer fler, några av skådespelarna är inte med på de bilder vi nu publicerar… Sorry.

 

Information om Sams Trasiga Änglar

Nästan alla bilder är tagna av Tom Benson. En fantastisk fotograf!