Kongo

Speldatum


KONGO hade premiär 2009, i Stockholm, på Teater Pero.
Föreställningen arbetades fram under två år av Carl Johan Kilborn och Robert Jakobsson.
Idoga studier av Afrikas historia, samtal med Adam Hochschild och andra Kongokännare, resor i Kamerun och Kongo, allt samverkade till att vi skulle kunna göra föreställningen. Den är delvis energimässigt och fysiskt ett återvändande till Teater Albatross rötter, till den poetiska och fysiskt spektakulära teatern!

 

Föreställningen har turnerat en hel del i Kongo. Den var en del av Kongos 50-årsfirande som självständig stat. År 2009 spelades KONGO och Mary Kingsley på turné i huvudstaden Kinshasa. Den spelades i en mängd kvarter, och på Zoo, den stora gamla teatern.
År 2010 kom KONGO tillbaka, denna gång som en del av självständighetsfirandet.
Den spelades nu förutom i Kinshasa, dessutom i Goma och Bukawu i östra Kongo, på gränsen till Rwanda. Teater Albatross blev djupt involverade i de starka motsättningarna mellan Kongo och Rwanda. Turnén fortsatte in i Rwanda.
Vi blev nära vänner med t ex Diogene Atome, en ledande rwandisk skådespelare, och tillika kulturambassadör. Atome kom senare till Tokalynga och Tokalynga Flying Festival.

 

Information om Kongo

Utbudsblad

Skådespelare, manus & regi: Robert Jakobsson och Carl Johan Kilborn
Yttre öga: Charlotta Grimfjord Cederblad
Scenografi/konst: Åsa Lieberath med assistenter, fr a Timja Femling. (Anledningen att vi inte helt enkelt kallar scenbilden för ”scenografi” är den större mått av frihet som Åsa har, med sina bilder, i föreställninsbygget.)

Recensioner av Kongo

Föreställningen har enbart fått exceptionellt goda recensioner. Se gärna länkarna här!
KONGOrecDN24i4-09
Rec allaKONGO