Skogsorgeln. Finnes också versioner för förskola, lågstadie, mellanstadie o högstadie!

Speldatum

Teater Albatross arbetar med en ny föreställning, Skogsorgeln. Föreställningen handlar om naturen, djuren och människan.

Premiär Skogsorgeln lördag 22/1. kl 18.00. På Tokalynga Teaterakademi. Välkommen! Spelas vidare söndag 23/1 kl 15.00
Fredag 28/1 kl 18.00
Lördag 29/1 kl 17.00
Söndag 30/1 kl 15.00

Biljett 100 kr. Man kan sova över, kostar 150 kr ingår lite mat o frukost! Anmäl dig/köp biljett via teateralbatross@telia.com

Under åren från 2018  förberedde Åsa Lieberath och Robert Jakobsson en ny föreställning. Om naturen och människan. Resor har skett till intressanta skogar, mängder av litteratur, speciellt om ekologi, har blivit lästa. Robert Jakobsson, Mathilde Oftedal Negård och Marie Hässler arbetade fram föreställningen tillsammans med Åsa Lieberath från januari till augusti – 21. Efter att Mathilde blivit höggravid i augusti anslöt sig Valtteri Keinänen, till föreställningen. Arbetet fortsatte hela hösten-21, premiär blir i januari -22, se ovan!

Med hjälp av en maskin byggd med hjälp av trädens rottrådar kan djuren få kontakt med människorna, de tvåbenta.

Längs de trassliga rottrådarna och med poesi av Thomas Tidholm får den tvåbenta publiken följa med in bland skogens snår och ner i havets djup för att möta djuren som lever där.

Nu går vi till naturen
nu går vi så försiktigt,
sista biten får vi smyga och krypa
naturen är rädd för oss,
den har glömt oss,
den vet inte vilka vi är längre.

Ur vevpositivet, direktimporterat från Berlin, kommer bekanta melodier med nyskrivna texter där djuren sjunger sina sånger till människan. Ett hopp om samarbeten, brobyggande och ömsesidig respekt växer fram.
Skogsorgeln är en föreställning med en lekfull och tänkvärd text om människans relation till naturen, med levande musik, dans, en färgstark scenografi, fantastisk kostym, skulpturer, masker och dockor. Åsa Lieberath firar igen triumfer vad gäller scenografi, kläder och skulpturer. Hon har haft passionerade och noggranna  assistenter, utan dem hade pjäsen varit omöjlig att förverkliga.

Föreställningen är framarbetad som en vuxenföreställning, ur denna har andra versioner vuxit fram. Skolvarianterna heter Rottrådsmaskinen.
Vi kommer från februari -22 att kunna spela, förutom vuxenversionen, olika versioner för hela grundskolan! Se nedan om förskoleversionen.

Rottrådsmaskinen för de minsta!

Lilla Rottrådsmaskinen

Teater Albatross har i månadsskiftet november-december 2021 spelat 7 föreställningar av Lilla Rottrådsmaskinen, en föreställning för förskolan. Det har varit fantastiska dagar, pjäsen ges på rim, barnen har varit med på ett överraskande självklart sätt. Ingen av oss tre, Valtteri Keinänen, Marie Hässler och jag själv Robert Jakobsson, har tidigare spelat för så små barn. Det har varit en gåva. Den mjukhet man kan spela med har varit viktigt att upptäcka. Pjäsen, även i barnslig och rimmad version som denna, har en hel del text. Och ett starkt patos för naturen – inga problem, barnen är med! Sex av föreställningarna skedde utomhus, i snö och regn.  Vilka minnen! Dessutom gavs en familjeföreställning i Argussalen i Falkenberg. Vi tackar Falkenbergs Kommun för uppdraget!

Vi har fått mycket fina omdömen från förskolor och från ansvarig från Falkenbergs kommun.

”Att beskåda våra förskolebarn när Teater Albatross framför sin föreställning, Rottrådsmaskinen, det genererar mycket glädje inombords. Barnen är fokuserade under hela föreställningen men har också nära till ljuvliga skratt! Är det några som förstår det viktiga budskapet som framförs så är det våra barn, stora som små”!
Fredrik Lööf, Barnkultursamordnare, Falkenbergs kommun

”Råttan, Ugglan, Laxen och den stora svarta fågeln fängslade barnen med sina berättelser och sånger. Genom att en del av dialogen framfördes med rim, blev det lätt för barnen att komma ihåg innehållet. Sång och musik gick som en röd tråd igenom föreställningen och gjorde upplevelsen ännu starkare.
Un
der föreställningen förde skådespelarna en dialog med publiken som resulterade i att barnen behövde reflektera och fundera kring innehållet.
Ett stort tack till Teater Albatross som bjöd in oss till denna angelägna föreställning.”
Laxens förskola

”Jag vill framföra ett stort tack för ert trevliga besök på Ätranskolan. Teaterstycket var ju avsedd för förskolan, men många av skolans äldre elever passade på att följa teaterstycket, då det spelades utomhus och de flesta elever hade rast. De blev fascinerade av teaterstycket. Eleverna berättade med entusiasm om kråkan och de andra karaktärerna för oss pedagoger när de kom tillbaka efter rasten. Hoppas att det blir fler utomhusföreställningar för det blev ett mycket positivt avbrott under skoldagen.”
Ätranskolan genom Irene Andersson

 Bilder från Lilla Rottrådsmaskinen:

Klipp från Rottrådsmaskinen