Skogsorgeln. Finnes också versioner för förskola, lågstadie, mellanstadie & högstadie!

Speldatum

Teater Albatross spelar nya föreställningen Skogsorgeln.

Skogsorgeln handlar om naturen, framför allt människans relation till den. Det är djuren som berättar här, vi möter bland andra ugglan, bävern och sillen. Samtidens ekologiska kollaps pågår. Magisk scenografi, musik från ett riktigt vevpositiv, masker, dockor och fysisk teater till Thomas Tidholms poesi.

Foto: Nadia Scapoli

 

Skogsorgeln hade premiär i januari på Tokalynga med 5 föreställningar, i mars spelade vi åtta gånger i Göteborg. 25 april till 5 maj åkte vi på turné från Mariestad till Stockholm. Det var en väldigt lyckad turné där vi mötte både ungdomar och vuxna, samt nya och gamla vänner till Teater Albatross. Thomas Tidholm, som inspirerade oss med sin poesi, såg pjäsen i Bollnäs och Gunnar Harding var med i Stockholm och läste sina nyskrivna dikter.

Skogsorgeln är en av våra sex aktuella pjäser som vi ska spela på stora festivalen i augusti. Läs mer om Skogsorgeln och Lilla Rottrådsmaskinen, som är versionen för barn och unga, nedan.

 

Efter föreställningarna på Tokalynga och i Göteborg fått mängder av reaktioner, dessa nedan är bara ett axplock!

”Människorna anser att de är goda varelser. De lär sina ungar detta, säger en bäver sorgset.
Bävern sitter i en radiobil och bryter på franska. Det är lustigt, djupt skakande och väldigt väldigt sorgligt. Det låter som en lekfull föreställning. Och det är det. Inga pekpinnar. Det är roligt ibland, men ledsamt så att man kan gråta. På scenen möter vi djuren, skogen och haven, men också oss själva. Människan kliver in i slutet av föreställningen, i kungakrona. De tvåbenta är förändringsbesatta och klåfingriga. Människan tar allt utrymme till sig själv, säger en uggla.   – Och där sitter vi och speglar oss.”
    Karin Samuelsson, Borås Tidning 9/2 2022 – Hela artikeln nedan!

Efter premiären kom ett mail från Ulf Fembro, konstnärlig ledare för Ronneby Folkteater:

Teater Albatross lyckas igen! Med sin nya föreställning ”Skogsorgeln” berör teatern oss med sin konstnärlighet, sin fysiska teater, sina kraftfulla och oväntade bilder och sitt stora engagerande allvar som ändå ger så många skratt. Tack Robert, Åsa och alla ni andra för ert ljus i dessa mörka tider!

Mail från Ulf Skogsén, från legendariska Eldteatern:

Premiären på ”Skogsorgeln” av Teater Albatross, på Tokalynga Teaterakademi i lördags var formidabel. Äntligen värdefull dramatik om den enda frågan som är väsentlig i vår tid. Hur skall vi leva i förhållande till naturen? Det är Teater Albatross som har något att säga idag i svensk teater!

 

Vilken föreställning! Texter och skådespel som gick rakt in i hjärtat som väckte många känslor och tankar. Tack för en fantastisk föreställning ikväll!
Mia Magnusson

Med allra största allvar och en svindlande, snubblande lekfullhet leder oss Teater Albatross i sin senaste föreställning in i den skog och natur, som skövlats och förhärjats av mänsklig egoism och girighet. Med akrobatik och intensitet och med barnets blick, barnets häpnad, skildras hoten mot den natur, som är vår livsgrund.
Åsa Lieberaths scenografiska lösningar och masker är, som så många gånger tidigare, lyckligt fantasifulla och drabbande vackra. Valtteri Keinänen, som kom in sent i arbetet med detta projekt, har en oerhörd scennärvaro och koncentration i de roller han gestaltar.
Johan Bergström Författare

Fantastisk/vacker dekor och roligt med ert spel med dockorna/djuren. Budskapet att djuren också har en själ, att vi måste visa RESPEKT och hänsyn till allt levande. Att det finns ett mysterium, en magi som vi människor kan upptäcka om vi närmar oss försiktigt allt det som är liv på vår planet.
Christer Öhman, musiker, Göteborg

Tack igen för en fantastisk föreställning. Mina vänner tyckte var också väldigt mycket om den. Vilken upplevelse Skogsorgeln är!
Kennet Öhlund Miljöpartiet Borås

En kraftfull och vacker, mörk men lekfull gestaltning av läget
På vår jord där  mänskan
Får bakläxa…
Fantastisk scenografi
Och känsliga rollspel…
som skapar nyfikenhet
Och väcker vidare frågor… NI ÄR FANTASTISKA!
Ninni Winkler,gymnastiklärare

Stark, intensiv, gripande. Tillbaka i Göteborg 24-27 mars. Rekommenderas!
Björn Strander, gynekolog Göteborg

Imponerande att se Robert fortfarande vara still going strong. Samma mjuka knyckighet I rörelserna som alltid. Vet inte många som kan röra sig så ljudlöst och smidigt över scenen. Och med sådan exakthet och precision. Extra roligt att se hur Roberts kroppsspråk tagits över och nästan kopierats av en ung kvinna. Kunde känna igen mycket av honom i henne. Glädjande att se Robert än en gång samarbeta med unga människor på scenen. Han har mycket att ge dem, och de honom – ett ömsesidigt utbyte! Vacker och användbar scenografi, ett konstverk i sig.
Rolf Sossna ex Masthuggsteatern

Teater Albatross har alltid jobbat på behörigt avstånd från stadens puls, hets och trendkänslighet. I den gamla folkskolan i Gunnarp låter de idéerna koka ihop långsamt. Teater Albatross är scenkonstens slow food. Vad är då mer naturligt än att den teater som befinner sig närmast naturen också gör en pjäs om naturen? I pjäsen Skogsorgeln har djuren i skogen huvudrollerna, men visst är människan också närvarande, om än på avstånd. De blandar bokstavligen högt och lågt, himmel och havsdjup, hisnande tidsperspektiv och pyttesmå detaljer, allt bredvid varandra som om det vore den mest självklara sak i världen. På något sätt lyckas den halländska gruppen få med livet, universum och allting på bara en timme. Trots snygga lösningar med ljus och teknik är det skönt att se att Teater Albatross fortfarande står med båda fötterna på jorden, och hittar så mycket i de enkla rörelserna, sångerna och ljuden. Tillsammans med scenografin skapas som alltid något suggestivt och magiskt som bara ett långkok från Tokalynga kan åstadkomma.
Carl Johan Kilborn. Teaterlärare på Göteborgs folkhögskola och tidigare medlem i Teater Albatross.

Utbudsblad Skogsorgeln

 

Under åren från 2018  förberedde Åsa Lieberath och Robert Jakobsson en ny föreställning. Om naturen och människan. Resor har skett till intressanta skogar, mängder av litteratur, speciellt om ekologi, har blivit lästa. Robert Jakobsson, Mathilde Oftedal Negård och Marie Hässler arbetade fram föreställningen tillsammans med Åsa Lieberath från januari till augusti – 21. Efter att Mathilde blivit höggravid i augusti anslöt sig Valtteri Keinänen, till föreställningen. Arbetet fortsatte hela hösten-21, premiär blir i januari -22, se ovan!

Med hjälp av en maskin byggd med hjälp av trädens rottrådar kan djuren få kontakt med människorna, de tvåbenta.

Längs de trassliga rottrådarna och med poesi av Thomas Tidholm får den tvåbenta publiken följa med in bland skogens snår och ner i havets djup för att möta djuren som lever där.

Nu går vi till naturen
nu går vi så försiktigt,
sista biten får vi smyga och krypa
naturen är rädd för oss,
den har glömt oss,
den vet inte vilka vi är längre.

Ur vevpositivet, direktimporterat från Berlin, kommer bekanta melodier med nyskrivna texter där djuren sjunger sina sånger till människan. Ett hopp om samarbeten, brobyggande och ömsesidig respekt växer fram.
Skogsorgeln är en föreställning med en lekfull och tänkvärd text om människans relation till naturen, med levande musik, dans, en färgstark scenografi, fantastisk kostym, skulpturer, masker och dockor. Åsa Lieberath firar igen triumfer vad gäller scenografi, kläder och skulpturer. Hon har haft passionerade och noggranna  assistenter, utan dem hade pjäsen varit omöjlig att förverkliga.

Föreställningen är framarbetad som en vuxenföreställning, ur denna har andra versioner vuxit fram. Skolvarianterna heter Rottrådsmaskinen.
Vi kommer från februari -22 att kunna spela, förutom vuxenversionen, olika versioner för hela grundskolan! Se nedan om förskoleversionen.

Rottrådsmaskinen för de minsta!

Lilla Rottrådsmaskinen

Utbudsblad Lilla rottrådsmaskinen

Teater Albatross har i månadsskiftet november-december 2021 spelat 7 föreställningar av Lilla Rottrådsmaskinen, en föreställning för förskolan. Det har varit fantastiska dagar, pjäsen ges på rim, barnen har varit med på ett överraskande självklart sätt. Ingen av oss tre, Valtteri Keinänen, Marie Hässler och jag själv Robert Jakobsson, har tidigare spelat för så små barn. Det har varit en gåva. Den mjukhet man kan spela med har varit viktigt att upptäcka. Pjäsen, även i barnslig och rimmad version som denna, har en hel del text. Och ett starkt patos för naturen – inga problem, barnen är med! Sex av föreställningarna skedde utomhus, i snö och regn.  Vilka minnen! Dessutom gavs en familjeföreställning i Argussalen i Falkenberg. Vi tackar Falkenbergs Kommun för uppdraget!

Vi har fått mycket fina omdömen från förskolor och från ansvarig från Falkenbergs kommun.

”Att beskåda våra förskolebarn när Teater Albatross framför sin föreställning, Rottrådsmaskinen, det genererar mycket glädje inombords. Barnen är fokuserade under hela föreställningen men har också nära till ljuvliga skratt! Är det några som förstår det viktiga budskapet som framförs så är det våra barn, stora som små”!
Fredrik Lööf, Barnkultursamordnare, Falkenbergs kommun

”Råttan, Ugglan, Laxen och den stora svarta fågeln fängslade barnen med sina berättelser och sånger. Genom att en del av dialogen framfördes med rim, blev det lätt för barnen att komma ihåg innehållet. Sång och musik gick som en röd tråd igenom föreställningen och gjorde upplevelsen ännu starkare.
Un
der föreställningen förde skådespelarna en dialog med publiken som resulterade i att barnen behövde reflektera och fundera kring innehållet.
Ett stort tack till Teater Albatross som bjöd in oss till denna angelägna föreställning.”
Laxens förskola

”Jag vill framföra ett stort tack för ert trevliga besök på Ätranskolan. Teaterstycket var ju avsedd för förskolan, men många av skolans äldre elever passade på att följa teaterstycket, då det spelades utomhus och de flesta elever hade rast. De blev fascinerade av teaterstycket. Eleverna berättade med entusiasm om kråkan och de andra karaktärerna för oss pedagoger när de kom tillbaka efter rasten. Hoppas att det blir fler utomhusföreställningar för det blev ett mycket positivt avbrott under skoldagen.”
Ätranskolan genom Irene Andersson

 Bilder från Lilla Rottrådsmaskinen:

Klipp från Rottrådsmaskinen