Foto av Maria Andrén

[go_portfolio id=”poeterpoesifestival”]

Poesidagar att minnas!

Tokalyngas Poesidagar, 8-11 maj, blev några dagar i nådens och glädjens tecken!

Som en del av Teater Albatross 30-årsjubileum firade vi med poesi. Huset fylldes av människor, poeter från många länder, i olika åldrar, med olika temperament, lockade oss långt från tankarnas allfartsvägar. Till stigar och bakgator, trygga, men överraskande!

Ed Sanders, Beatpoet och ledare för The Fugs, var en av poeterna. Hans rakryggade kamp för människor och miljö gjorde intryck på oss alla. Vill du se hans hyllning till Allen Ginsberg, kan du se här på ett klipp från Festivalen! https://www.youtube.com/watch?v=vg5CEKkIuXY&feature=em-upload_owner

Ett annat klipp med Ed Sanders är Kulturnyheternas reportage, detta kan du se via denna länk: http://www.svtplay.se/klipp/2031462/teater-albatross-firar-30-ar

Ytterligare ett klipp med Ed Sanders: Henri Matisse, en fantastisk dikt/sång av Ed. Ett klipp från 1900-talet! Mycket sevärt! https://www.youtube.com/watch?v=2CvLP1SxtZY

En annan poet från USA var Amy Everhart. Hon tog oss med storm. Vi förstod varför hon vunnit Poetry Slam Worldwide. Den enda kvinnan som vunnit! Se ett klipp från Tokalynga Poesidagar: https://www.youtube.com/watch?v=r5BCtlmxwqY&feature=em-upload_owner

Bob Hansson, med förflutet, i Teater Albatross, var med! Det var härligt att se Bob på Tokalynga igen! Se ett långt klipp från Bobs framträdande söndag 11:e maj

https://www.youtube.com/watch?v=LXzZZYqYfnM&feature=em-upload_owner

 Tack till alla poeter, till dem som gjorde maten, till grannar som upplät rum och hus, till publiken och reportrarna på radio, tv och press!

– Om Poesifestivalen på Tokalynga 10-11 maj! –

 Tack alla!

 För en poesifestival som slog oss med häpnad!

 För att vi gjorde det!

För all njutning dessa benådade dagar!

För att någon stannade till. Orden fick spelrum.

Händer letade sig in. Paraplyer blev bortgifta. Som ett barnkalas. Med schamaner!

 Sapphos kärlekslängtan uppstånden på Tokalynga.

Det var som om… som om vi satt där. I realtid. På riktigt. Solbelysta. Och lyssnade på Phil Ochs. Som Ed menade ätits upp av Cruel America, som sjöng så hjärtknipande vackert i sina Rehearsels for Retirement.

Där fanns bäckenrörelser i tajta jeans! Urverkspassande till de både kloka och lustiga, överraskande, orden. Schamanens vapen: Ord.

Då hade jag gett upp. Det var så sent. Allt var roligt.  Inte trött längre. Åsas hand i min. Peter, norrlänningen jag varit rädd för, lekte fritt i min trädgård.

 Och rummen, rummen hos grannar och vänner, befolkade av kokande poeters hjärnor,

Dessa rum blev till genom den honungslika vänlighet, som Bengt Berg låter sig falla i. Våra skratt hörs i rymden.

Berget, orden huggna, ett och ett ur berget, som långsamt låter Albatross jättehus sjunka, till Tores hemliga symfoniorkester och Amys familjetrauma, som håller takten, inte glor på TV, repeterar gång på gång ödesstegen.

Någon gråter.

Människan blev människa, som blev, och åter kom ihåg, människan, som blev, 19 år senare, belyst i Tokalyngas fönstersal, ett ögonblick hade kommit tillbaka. Vart var rädslorna, osäkerheten? Det svarta. Att kokas i. För att bli ren.

Och månaders dålig nattsömn var bortblåst! Oron hade förvandlats till guld, väldoftande guldvitaminer! Det järnhårda tidsreglementet, var poets utfästa sekundterror försökte hålla oss alla på plats.

Tillvarons stora katt slickade oss.

Pruttmaten avnjöts i en bygdegård som den vänliga nejden ställt till vårt förfogande. Vilka beslut hade tagits i vilka hjärnor? Var Allen på något sätt där!? Med sin vilja att kramas. Att bryta gränserna. Visumtvånget som hindrar så många poeter.  Kongolesen fick stanna hemma. Han är ju fattig.

Och de unga hade kommit. På besök. En annan värld. Sexti tusen kablar. Svettiga skrin för frihet. Det polska språket lekte fram tågen med de ofrivilliga  passagerarna. På väg mot medelåldern. Livets gåta när det skärskådas. Bara Östersjön emellan oss.

I kyrkan. Utanför Håkans hus. Det drog ihop sig. Bergslagsbor, arbetarbarn, Robert försökte sig på en volt. Bob hade ännu inte kommit. Och storpristagaren Gunnar hade redan sagt det mesta. Av sitt. Ännu hade vi inte förstått att det skulle bli mycket mer. Att blixten skulle mullra!

Något att ha med sig.  Som ett manifestet. Eller varm tröja. Kan va bra att ha.

Bullerbyn befolkad av genier, vilka som helst. Tåget hade stannat. Tokalynga Station. Ett frustande lokomotiv. Kyrkan var av trä. Avstånden korta.

Ed Sanders, vi visste att han försökt svepa bort Pentagon, att, som Tore, simma ut, och förstöra missilerna. Han talade värme och hjälp, målade för den gamle Schneider, huspoeten på Tokalynga. Som blivit gammal och just lagts in på ett jättelegosjukhus. Dog han under Festivalen? Han stirrade några dar senare storögt på Eds hieroglyfmålning. Några dar senare återkom skratten. Han har överlevt. Gunnar! Be well!

Teaterchefen, med grånade trollkarlar, hon var tillbaka. En gång på turné i Frankrike. Då ung, livet framför sig. I ett nu finns både då och nästa vecka. När nuet befolkas av sitt innehåll. Vi trivs. Inget mer med det. Bilder på träväggen i kyrkan. Så mycket längtan att förstå. Hypnosbett, när Gasleben målar modernt.

I konstens virrvarrbåt  färdades vi ett tag. Oskar Hanska hade skyndat från Berlin, hur kan han vara så vesselsnabb? Charlotta hade fått dem att hitta till jättehuset vid ljungheden. Till skulpturkorridoren. Gamla, trötta varelser som håller ut. År efter år. Samlar damm. Eller var det Olivia, vänlig telefonröst. Som lockat på Oskar. Olivia, redan högt uppe på stegen.

Nu sitter jag vid havet, långt från Tokalynga. Uppfylld av glädje. Jag lever. Mina kära har det bra. Regnet har blivit sol.

Än en gång: Tack! Mot nya stordåd, mot nya risker, mot ny oro! Med händerna som kommer in genom väggen. Med Ingelas pånyttfödelse i predikstolen. Ekorrögon.

Var blev den av?! Symfoniorkestern?! En millimeter under foten. Inte ens Tore vet.

Robert Jakobsson 25/5 -14

 

 

Våra långväga poeter har börjat anlända! Det blir en spännande vecka full med förberedelser och press!
Missa inte Ed Sanders och Robert Jakobsson i Kulturnytt P1 och Kulturnyheterna SVT och Hallands Posten!
Torsdag 8/5 Ed Sanders på Teater Halland, Varberg kl. 19.00
Fredag 9/5 Ed Sanders på Dramalogen, Halmstad kl.

Tokalynga lördag 10/5 kl.12.00 och avslut söndag kl.14.00 med lunch.
Ett späckat schema med över 20 poeter!

Att ta sig till Tokalynga på lördag:

Res med lokaltrafiken och vi hämtar upp er i Ullared! Vill ni bli hämtade så säg till innan!
Falkenberg Station – Ullared (buss 555) kl. 11.27-12.00
Varberg – Ullared (Buss 651) kl. 11.05-11.44

Biljett hela helgen 450 kr – inkl. enkel sovplats, mat och fika.

Vill ni sova över så hör av er till oss innan så ordnar vi det.

Biljetter för dagen går att köpa på plats!

Lördag: 250 kr – inkl. mat och fika
Söndag 150 kr – inkl. mat och fika

Vill man se några av våra poeter i Gunnarps Kyrka lördag kl. 15.00-16.00 är det fri entré!

– Klicka på bilderna för att se dem större –

Layout 1
Layout 1