Oktober 2019 – Crowdfunding!

Some English below…

Tokalynga behöver ekonomisk hjälp! Crowdfunding!

Om en Festival, om en film, se nedan! 

pastedGraphic_1.png

Plötsligt skedde något vi på Tokalynga inte trott var möjligt: Ett crowdfundingprojekt åt oss, Teater Albatross, organiserat av gamla vänner!

Med värme i bröstet märker vi att människor skänker oss pengar!! Se själva projektet här!

https://www.gofundme.com/f/tokalynga?utm_source=messenger&utm_medium=chat&utm_campaign=p_cp%20share-sheet&fbclid=IwAR2K7bmgY1ytBFG1NsONesMlKLmuJ7ZeON1xCNy4HCRu7GC6i9DaIFOEQf8

Det är avloppet som måste bli modernt, tids-anpassat, lagligt.

 

Redan kring 1990 insåg vi, att vårt avlopp gick rakt ut i Ätran! Vi ringde Länstyrelsen… ”Jo, men det gör inget, vattnet renar sig själv, det är mycket vatten i Ätran, gå ner till floden, prova själva, drick vattnet, ingen fara.” Så sa tjänstemannen. Men nu är det nya tider! Tokalynga stängs om vi inte gjort ett godkänt avlopp innan mitten av maj 2020.

Och – vi har inte pengar till detta. Antek Morawski, som med sina föräldrar varit på Tokalynga nästan vart år sedan vi började verksamheten, trots att de är från Wroclaw i Polen, tog initiativ till detta.  Schamanlegendarerna Jonathan Horwitz och Zara Waldebäck var med som bollplank och medhjälpare. Tokalynga bugar.

Förstummade tackar vi på Tokalynga för din eventuella hjälp. Vårt stora arbete framöver är en ny föreställning, om skogens djur och växter som revolterar mot människan. Dessutom ska vi göra en Rysk Teaterfestival och vi hoppas komma ut än mer i världen med 1917- När klockorna stannade, pjäsen om ryska revolutionen.

Kurser kommer att fortsätta, Tokalynga kommer även fortsättningsvis att vara en mötesplats för folk från när och fjärran!

********************************************************

Suddenly friends have started a moneyraising so called crowdfunding project for Teater Albatross and our house Tokalynga! We at Tokalynga are very happy if you help us! Thank you to Antek Morawski and to Jonathan and Zara, that have helped him. More info by this link:

https://www.gofundme.com/f/tokalynga?utm_source=messenger&utm_medium=chat&utm_campaign=p_cp%20share-sheet&fbclid=IwAR2K7bmgY1ytBFG1NsONesMlKLmuJ7ZeON1xCNy4HCRu7GC6i9DaIFOEQf8

.

En underbar festival har genomförts. 

Tokalynga fylldes av människor!

Teater från Kongo, Italien, Grönland och Sverige. Ni skulle varit med. 

 

lördag 19/10 gästades Tokalynga, som ligger fyra och en halv mil från närmaste stad, av 90 människor som såg fyra mycket uppskattade föreställningar. Föreställningar och samtal började kl 13.00 och höll på till närmare kl 21.00.

Publiken var en härlig blandning av lokalbefolkning, folk från Stockholm och Göteborg, och folk från andra länder. Många äldre, många ungdomar. Vi hade 90 sittplatser i tre lokaler. Det var fullt vid var föreställning!

pastedGraphic_2.png

 Festivalen hade inget tema, den ville helt  enkelt visa bra teater.Och det är inte så lätt  att hitta. Teater som talar till ”de många”-  inte bara till människor med samma åsikter,  med samma ideologi. Teater som lever,  bortom åsikter, i kraft av konstnärlig  integritet.

 Vi, Teater Albatross inledde kavalkaden av  föreställningar med 1917- När klockorna  stannade om ryska revolutionen. Det var närmare 30:e gången vi spelade pjäsen på

Tokalynga.  En vän, Punita Doux, hade  översatt till franska, så våra kongolesiska  vänner kunde följa pjäsen. Och det blev  lyckat, Marabout var en högljudd och  entusiastisk publik, det var lite Kinshasa- stämning.

pastedGraphic_3.png

Theatre Marabout från Kongo spelade Tempelakvariet, om Berlinkonferensen 1885 där västeuropéer bestämde gränser och länder i Afrika. Med katastrofala följder. – Än idag! En underbar föreställning med mycket musik, mycken värme och humor. Och med en genial scenografi, en uttrycksfull genomarbetad scenografi som lätt packas in i några resväskor, vilket är viktigt om du turnerar i Kongo. Om gränser, migration – men beskrivet utifrån annorlunda synfält. Välrepeterad, duktiga skådisar.

pastedGraphic_4.png

Så visades en föreställning på Bygdegården. Elisabeth Heilmann Blind spelade en slags arkaisk föreställning. Bortom ord. Men med starka känslor och med expressivt utlevande rörelser. Liksom afrikanerna ”talade hon om kolonialismen”. Men abstrakt – även om soptunnan hon hade som ett hem var väldigt tydlig vad gäller exploatering och förtryck… Många tyckte det var rörande och unikt, mycket starkt.

pastedGraphic_5.png

Till sist visades den sensationellt utlevande ”Made in Ilva”, av den den expressive Nicola Pianzola från Instabili Vaganti.  Det är härligt att se teater som spelats så mycket att den blivit rejält genomarbetad, intensiv och kraftfull! Att den hyllats runt om i världen förvånade nog ingen i publiken, där många stannade på festen efteråt. Och sov över, så vänskapsband och samtal utvecklades även på söndagen!

Vi som ordnade festivalen vill tacka alla som var med! Däribland Muba och Kicki som bland annat lagade den goda maten!

pastedGraphic_6.png

Bilder av Tomas Forsell, Martina Öhrling, Åsa Lieberath, Mehmet Kaplan och Francy Pianzola.

Till sist: En film från Kongo. När Teater Albatross turnerade i Kongo 2010, var vi en del av Kongos 50-årsfirande som en självständig stat. Filmaren Peter Bengtsson var med. Teater Albatross spelade föreställningen ”KONGO”. Se Peters charmiga film här!

https://www.youtube.com/watch?v=gNG3wm3Exzw&t=1393s

Teater Albatross

Gunnarp 403, 311 51 Ätran

0703-16 95 30 (Robert Jakobsson)

teateralbatross@telia.com | www.teateralbatross.se