Nyhetsbrev september 2019 – Internationell teaterfestival på Tokalynga!

Exklusiv endagsfestival på Tokalynga Teaterakademi.

Teater från Grönland, Italien, Sverige och Kongo.

Lördag 19:e oktober spelas fyra internationellt hyllade föreställningar.

”Tempelakvariet” av Theatre Marabout från Kinshasa, Kongo.
”Made in Ilva” av Instabili Vaganti, Bologna, Italien.
”1917 – När klockorna stannade” av Teater Albatross, Tokalynga.
”The Homeless” av Elisabeth Heilmann Blind , grönländska, inuit, bor i Kiruna.

Bakgrunden till denna festival är Teater Albatross nära samarbeten under många år med Theatre Marabout och Instabili Vaganti.

Om Marabout Theatre: Skapades på 80-talet, Nzey Van Musala är frontfigur. Deras kreativa centrum ligger i Kinshasa, Kongo och inkluderar scenkonstutbildning. De är också initiativtagare till festivaler. De spelar regelbundet utomlands och har en rik repertoar. De har varit på Tokalynga och har många gånger bjudit Albatross till Kongo, t ex sommaren 2010 då Albatross var en del av firandet av Kongos 50-årsdag som självständig stat. Det var en nationell turné som avslutades i Rwanda. Nzey är en prisad teaterregissör, som både medverkar i, och har skrivit och regisserat Tempelakvariet. Föreställningen är sensuell, mycket visuell och talar om migrationens problem och möjligheter, både i Kongo och i världen. Föreställningen hade premiär i Angola på en viktig afrikansk festival, där man vann första pris.

page1image50638832

 

Instabili Vaganti från Bologna, har varit många gånger på Tokalynga. Deras föreställning ”Made in Ilva” är en internationell succé, de har spelat framgångsrikt i Asien, Sydamerika, och på många viktiga europeiska festivaler. De får alltid fantastiskt bra recensioner. Nicola Pianzola brukar hyllas för sitt passionerade utspel, han förkroppsligar arbetaren på det jättelika stålverket Ilva, arbetaren som trots alienation och sjukdomar kämpar vidare, om inte annat för sin yrkesstolthet. Föreställningen kryper innanför skinnet på åskådarna skrev en recensent, det är samtida frågeställningar som lyfts fram i ljuset. Vilken värld vill vi ha!? Det är samtidigt fysisk teater när den är som bäst! The Times är bara en i raden av världstidningar som imponerats.

page2image50641952

Teater Albatross spelar igen ”1917- När klockorna stannade” på Tokalynga. Har du sett den – välkommen tillbaka, många ser föreställningen flera gånger! Efter turnéer i Sverige, Ryssland, Vitryssland och Norge, där föreställningen överallt hyllats, visades videon häromveckan för en av Rysslands mest aktade historiker, vi saxar ur vad han
skrev: ”Betänk att få sagt så mycket, i ett rum, inom loppet av en timme. Det är bara i konstens värld detta kan ske!! Skulle en människa som inte vet mycket om Rysslands 1900-tal försöka läsa in all information som, på olika sätt, med alla nyanser, kommer fram i föreställningen, skulle hon behöva läsa riktigt många böcker. Att berätta detta bara med ord är oerhört svårt. Robert Jakobsson är inte ensam på scenen, dockorna, klockorna, som är mycket karaktäristiska, blir till de nyckelfigurer som behövs för att berätta denna otroliga historia. Konsten blir en viktig byggsten, konsten som blixtrade till under den tidiga revolutionen, får här leva igen! * Boris Belenkin historiker Moskva – Memorial

page3image50770528

 

Från början skulle festivalen vara slut efter Instabili Vagantis ”Made in Ilva”. Men vi fick höra talas om en spännande, mycket berörande föreställning från Grönland, av en inuit. Liksom Theatre Marabouts föreställning handlar den om migration och kolonialism… Vi tänkte att detta blir väldigt bra. ”Den Hemlöse” – ”Angerlarsimaffeqanngitsoq” är Elisabeth Heilman Blinds nya enmansföreställning. Den handlar om vad som händer när den grönländska shamanen Meqqu ska återfinna en förlorad själ. Hon vaknar upp som en ung man i sjuttitalets Danmark, i en fängelsecell. Musiken är gjord av en konstnärskollega, Tuomas Rounakari, som skämtsamt brukar kallas ”shamanviolinisten” då han ägnat många år åt sibirisk shamanism och musik. Elisabeth har bara visat sin föreställning ett fåtal gånger, i Sverige och Nordnorge, men det goda ryktet har nått oss på Tokalynga. Välkommen Elisabeth!

!