Researchresa till Ryssland – Juli 2016

Footer

Researchresa till Ryssland – Juli 2016

4-13 juli åkte jag, Robert Jakobsson, igen till Ryssland, till Moskva och till Pryamukhino i Tverdistriktet. Gällde Rysslandsarbetet, nya föreställningen.

Jag såg Gulag-museet. Ett nytt, fantastiskt museum. Trots många timmar idogt studerande där ser jag fram emot att återvända, t.ex. för att se fler av deras filmer!

Masha Ispolnova, som arbetar på museet hjälpte mig att få träffa gulagöverlevande Elena Markova, nu 93 år och blind. Hon är en av de mest berömda överlevarna, har varit mycket aktiv i Memorial. Elena levde tio år fängslad i Vorkuta, där hon arbetade i gruvor. Sedan var hon kvar i Vorkuta i många år till innan hon, till sist, kunde resa tillbaka till fastlandet, som man uttrycker det. Mycket spännande samtal, det visade sig t.ex. att Elena märkligt nog inte haft förmän i gruvorna som var från de kriminellas led, utan enbart ”femtioåttor”, dvs politiska fångar. En annan speciell sak var att den ende svensk Elena kände, var en gemensam bekant, Kenneth Mikko från Haparanda.

Jag ägnade mycket tid åt Judiska Toleransmuseets samlingar. Trots många timmars studier hann jag inte se allt. Vissa saker var MYCKET rörande!

Jag försökte att få träffa de två forskare på Memorial som är specialiserade på vänsteroppositionen, men de visade sig, till sist, vara på semester. Jag träffade dock Stefan Ingvarsson, ryskt kulturråd, och några olika människor, t.ex. Uliana Kolfild, från Teatr.doc. Stefan Ingvarsson, som varit medarrangör, men bortrest, var mycket nöjd med vårt gästspel på Judiska Toleransmuseet i april. Han hade från flera håll bara hört gott, mycket gott, om vår föreställning!

Anarkist-konferens

I den lilla byn Pryamukhino, en dags resa från Moskva, träffas 9-10 juli en mängd samhällskritiska människor. Många är anarkister, många är akademiker, det är både unga och gamla. Man samlas till den årliga Bakuninkonferensen, ett slags möte som sker var sommar. Bakunin växte upp i denna by. Hemmet han växte upp i finns kvar som en ruin. Aleksej Sachnin, känd vänsterman från revolterna i Moskva vintern 2011-12, hade, i Stockholm, dit han flytt, föreslagit mig att åka dit!

Att åka dit var inte lätt! Efter en tågresa till Tver, fick jag åka buss… Inte ens busschuffören visste var byn låg… Själva ditresan blev mycket intressant och komplicerad, med oväntade samtal i bussen. Till sist blev jag tvungen att ta en privattaxi.

Väl framme, hittade jag en tolk, och filmade konferensen. Filmen klipps färdigt – vi har diskuterat klipp etc via mail – av den ryska filmaren Sofia Adelaida Torn från Nizhny Novgorod. Premiär troligen december 2016, ca 45 min lång!

Innehållet i filmen är till dels lantligt och vackert, till dels dramatiskt, eftersom deltagare på dessa årliga konferenser gripits av polisen, och, i ett par fall, mördats av extremnationalister!

Bilden nedan är på Sergei och Alla Kornilov, som bygger ett Bakuninmuseum i Pryamukhino, och i vars hus konferensen brukar ske! Huset i bakgrunden är det hus där Bakunin växte upp.

Skärmavbild 2017-09-04 kl. 20.50.58

Tillbaka i Moskva träffade jag en känd vänsterpolitiker, en modern trotskist, sådana finns fortfarande, trots att miljoner mördats i namn av just trotskism. Vi hade långa spännande samtal, han hette Ilya Budraitskis, är en ung intellektuell man, som ofta skriver i politiska tidskrifter. En bra kontakt. Vi har hållit kontakten efteråt.

Tokalynga 12/10 2016 Robert Jakobsson