TEATER ALBATROSS NYHETSBREV JUNI 2018

ENGLISH INFO BELOW

Teater Albatross spelar 1917 – När klockorna stannade på Tokalynga Teaterakademi. – Kom! Kom! Kom!

– Arbetar du med ungdomar, lyckans ost! – Albatross har gjort ett nytt skolteaterprojekt!
– Teaterkurs. Robert Jakobsson leder en kurs i teater 2-5 augusti.
– Vi har börjat arbeta med en bok om Teater Albatross och Tokalynga.
– Teater Albatross söker producent/sekreterare för administrativa arbeten.

1917 – När klockorna stannade på Tokalynga

KOM TILL TOKALYNGA OCH SE TEATER SOM FICK STÅENDE OVATIONER I RYSSLAND!

I teaterns vestibul

Förutom Kirill Diomchev, som varit Åsa  Lieberaths assistent vad gäller konsten ser vi här i Smolenskteaterns vestibul teamet  bakom 1917:  Fjodor Saljuk, Åsa Lieberath, Robert Jakobsson, Jesper Berger och Peter  Jägbring. Fjodor översättare, Robert text o regi o ensam skådespelare, Åsa scenografi, Jesper ljus o ljud, Peter musik o regi.

Vi hade premiär i Ryssland i april. Turnén blev en thriller, se gärna länken här!
http://teateralbatross.se/revolutionspjas-hade-premiar-i-ryssland/
Nu ska  1917-När klockorna stannadespelas i Sverige! Roligt!

Om föreställningen vore ett sandslott har vart sandkorn släpats till verket. Flyttats om, ratats, och många gånger tagits tillbaka. Mer än ett års heltidsarbete ligger bakom alla dessa sandkorns förflyttningar. Till och med de sista dagarna innan premiären i Smolensk var våra händer sandiga. Men det kändes som att till sist – blev vi färdiga!

Föreställningens bakgrund är speciell – Robert gjorde med Eldteatern en pjäs på 70-talet, Uppståndelsen. Pjäsen, som spelades av Robert och Pita Skogsén, var till stor del en föreställning om ryska revolutionen, och blev, trotts att vi bröt mot dåtidens normer typ  politisk helylleteater – förståelig realism –  bekräftelse av åsikter, trotts att vi bröt mot allt detta, blev Uppståndelsen en hit både i Sverige och utomlands. Sedan dess har Robert längtat tillbaka till detta tema.

Välkommen att se teater långt från allfartsvägarna, långt från samtida trender!
Välkommen till den vackra naturen i Hallands inland!
Välkommen till det legendariska Tokalynga som varit Teater Albatross bas i trettio år!
Välkommen att se vår konstsamling, egna verk och från Polen, Kongo, Kamerun!

Kom till Tokalynga, två mil från Ullared, se pjäsen om alla frihetsdrömmar!

Torsd 12/7 fred 13/7 lörd 14/7 måndag 16/7 kl 18.00
Dessutom, i samband med teaterkurs, lördag 4/8 kl 18.00.

Efter föreställningen, en tim fem minuter, visar Robert huset och konsten i huset. Dessutom filmvisning från Teater Albatross turnéer. Slut ca 20.30. Kaffe. Tilltugg.

Vill du sova över går det bra. Du får då frukost. Och kan vara med på morgonträning.

Pris: 100 kr. (Minimipris!) Övernattning 150 kr. – Tag med lakan!

Anmäl dig till teateralbatross@telia.comeller till Robert 0703169530 mer info på www.teateralbatross.se

En pjäs om Donald Trump!

Vi har haft ynnesten att än en gång, under en vecka, få fria händer med skolbarn, nu åk 7-9 på Påskbergsskolan, Varberg. Dagarna med dessa ungdomar är dagar av lycka, långt från alla kontrollinstanser som skolbyråkrater excellerar i. Och ungarna njuter. Alltid! Nu handlade det om Trump, om USAs historia, om rasism och indianer. Tänk att dessa ungdomar var så duktiga, entusiastiska och noggranna. Att dom arbetade ihop så solidariskt och vänligt.

Här är två länkar till tidigare spännande skolarbeten:

www.youtube.com/watch?v=jIBw2OKuc3s
www.vimeo.com/143846657
Teater Albatross – Välkommen att gå en teaterkurs!

Kom alla som vill prova att arbeta fysiskt och poetiskt, personligt och passionerat med teater. Robert Jakobsson leder dessa 4 dagar, vi kommer att göra saker som minner om dans, sång och poesi, men lite på våra egna sätt…. Välkommen! Kursen kostar 2500 kr inkl sovplats och mat. Dessutom ingår på lördagskvällen pjäsen 1917 – När klockorna stannade! Njut av den fina atmosfären på Tokalynga, av de fina arbets-salarna. Av den goda maten!
Anmäl dig snarast till kurs, se kontaktuppgifterna ovan!

En bok!

Teater Albatross arbetar med en bok om alla turnéer, om Tokalynga, om själva föreställningarna. Nadia Scapoli är redaktör för boken, som fått stöd för tryckning från Längmanska Fonden. Bilder! Blir många fina bilder! Skicka gärna bilder till oss, kanske hamnar de i boken!

Tokalyngasjön.
Rysslandsturné igen.

Teater Albatross åker nu i juni-juli till Ryssland igen… Med föreställningen I Skuggan av Hatet växer Blommor. Per Buhre och jag, Robert Jakobsson, reser till Omsk och Moskva. Se mer nedan på engelska!


I Skuggan av Hatet växer Blommor

Teater Albatross söker producent/sekreterare/organisatör!

Hör av dig snarast! Du skall marknadsföra 1917 – när klockorna stannade mm.

In English:

Teater Albatross will play our new perfomancer 1917-When the clocks stopped, a play about the russian revolution at Tokalynga in Halland, Sweden.
This play, that was rewarded with a prize in Smolensk Theatre Festival in Russia, will now be played in Sweden. Welcome! A link to more info about the play:
http://teateralbatross.se/revolutionspjas-hade-premiar-i-ryssland/

We’ll play:

Thursday 12 July, Friday 13 July, Saturday14 July and Monday 16 July at 18.00 o’clock.

Ticket minimum 100 Sw cr. – If you want to sleep over, it’s another 150 Sw cr. Including breakfast. And, if you want you can probably join us for the morning training.

Theatre Workshop!
Teater Albatross will have a theatre workshop August 2-5 2018 at Tokalynga Teaterakademi south of Gothenburg. Price 2500 Sw cr including food and a place to sleep! Robert Jakobsson is the leader. A poetic approach to theatre. A lot of movement work. Welcome!

A play about Donald Trump!
Teater Albatross has had the privilege to work again in a big school project! This time on the theme USA:s history, focusing on indians, afro-americans and Donald Trump! It was a wonderful week when the whole school worked with this project… See a photo above!

Albatross worked a lot in schools, with very interesting results! This film is in English, 29 min www.vimeo.com/149756165, Observe: password: tokalynga. (there is also a russian translation, https://vimeo.com/180512095)
A new Russian tour!

Teater Albatross goes again to Russia, this time to Akademia Festival in Omsk, near Kazakstan. According to the organizers it’s one of the most important international Russian Festivals. We go with our play In the Shadow of Hatred there grow Flowers, we’ll also visit Moscow.
See a link, 5 min, from when we played in Niznij Novgorod. See how we solved the language problem!

A Book!
We are working on a book about Teater Albatross and Tokalynga, our big house. If you have stories to add, or photos, please send us!!!