Albatross prisad av Hédi Fried!


foto 2-3

 

Jag, Robert Jakobsson, från Teater Albatross, har fått ett pris av Hédi Fried!

Hédi Fried, överlevande från Förintelsen, en klok kvinna som efter kriget blivit taleskvinna för de överlevande, har en fond som delar ut ett pris till människor som arbetar för att sprida kunskaper om Förintelsen i skolans värld. Hennes fond heter Michael A Frieds Stiftelse.

År 2015, valde man att ge priset till sju personer, varav jag var en! Vi träffades för några dagar sedan i en underbar lägenhet på Strandvägen i Stockholm, åt lunch, talade med varandra, gladdes åt att ses. De andra pristagarna arbetade på olika sätt som lärare. I småstäder, i Stockholm. De berättade kort om sina liv. Det var mycket inspirerande! Så duktiga människor, spännande historier om hur man kan arbeta med barn och vuxna! – Bland de samtal vi hade, framgick att en kvinna kände en man som under andra världskriget rodde över havet till Sverige, från Tyskland… Han flydde. Detta var för mig mycket intressant, då i min föreställning, I Skuggan av Hatet växer Blommor, just denna händelse, flykten till Sverige i en roddbåt, ingår…

Hédi Fried är en extraordinär kvinna, som 1997 fick priset ”Årets europé”. Hon har skrivit boken ”Skärvor av ett liv”, om vägen till och från Auschwitz. Boken är mycket bra, läs den! Den finns som pocket, i nyutgåva.

Hédi har många gånger samarbetat med Teater Albatross. Vi träffades första gången 1989. År 2008 var hon med på Judisk Festival på Tokalynga, hon har varit med på två möten med ungdomar som överlevt Backabranden, möten vi kallade ”jordbävning i själen”. Hon har inspirerat mig personligen med sin inställning att ”historieundervisning måste tala både till hjärta och hjärna, historieundervisning måste leda till aktiv inlevelse, både med eventuella offer, och förövare. – Då blir historieundervisningen viktig.”

Namnet ”Jordbävning i själen” hade vi tagit från en annan av Hédis böcker, ”Från jordbävning i själen till meningsfull tillvaro”. Om att överleva krig och fasor, att kunna gå vidare… Också en mycket spännande bok. Hédi är speciell också så tillvida att hon arbetat mycket internationellt, hon har t ex varit i Rwanda för att vara med i samtalen efter folkmordet -94.

Robert Jakobsson 28/1 -15