Nyhetsbrev Oktober 2017 – Konsert och teater på Tokalynga

ENGLISH TEXT BELOW

Hösten har kommit till Tokalynga. Här är ljuvligt vackert. Se bilderna!

 Spindeltråd3bralow

Lillasjön2low

 

 

Konsert och Teater på Tokalynga! Inträde gratis! Världs-musiker, den 18:e oktober!

Teater Albatross har turnerat i Vitryssland. Vi fick ett fantastiskt gensvar!

Tre nya Teater Albatrossfilmer!

– På ön Leros med syriska flyktingar – 14 min

– På Skogstorpsskolan i Tokalyngas närhet, om flyktingar och utfiskning. – 14 min

– En rysk film om anarkister och andra rebeller i dagens Ryssland. – 47 min

 

Konsert och teater onsdag 18:e oktober kl 18.30.

Välkommen till Tokalynga i Halland den 18:e oktober! Klockan 18.30 spelar Jakob Petrén och Gregor Siljebo på vår teater, som vi kallar Tokalynga Teaterakademi. Båda har en halländsk historia – Jakob, pianisten, är uppvuxen nästgårds, i Svenljunga, Gregor, som spelar fiol, har bott länge i Veddige… Samtidigt är de båda världsmusiker, lite spektakulärt är att Jakob turnerat runt i världen med Ace of Base.

 

B2czzh-UhqDEYaQHs1tYHCCtiS3so0BmL3j8rcAF_ps,816zC0ebjXY38GWk-mp3JR4tUWsCpRbbiWoa7ZKAqis,kSuwOzqmDCejJ5lkvA2nWIokhi0h2eIySpvvUuEkO9E,cQnboaRVQpp0Jx4KXVNIc2QM0lSuu2H1FChrX6frH04Jakob Petrén & Gregor Siljebo

Efter musiken bjuder vi på kaffe och tilltugg, sedan visar Teater Albatross material från När Klockorna Stannade, vår nya föreställning, om Ryska Revolutionen. En föreställning som förhoppningsvis blir klar innan nyår. Peter Jägbring, Åsa Lieberath och jag Robert arbetar dagligdags med föreställningen. Kanske visar vi också en film. Vill du sova över, går det bra. Ta med lakan och handduk, och meddela oss i förväg!

 

När klockorna stannade redNär klockorna stannade 

 

Vi var i Vitebsk, Vitryssland. På en legendarisk festival, Slavianskij Bazaar!

Hösten innebär att vi fortfarande smälter vår sommarturné till Vitryssland. Vi hade i juli i Vitebsk dagar fyllda till bredden av arbete och glädje! Vi spelade I skuggan av Hatet växer Blommor och Flickan och Havssköldpaddan för en mycket entusiastisk publik. Dessutom gick vi runt ute på gatan i nån slags vanvettig improvisation med röd flagga och megafon. Detta väckte mycket uppmärksamhet, liksom Cristoffer Svärd gjorde då han, hängandes upp och ned i en lyktstolpe, spelade judiska melodier på sitt dragspel… Vitebskområdet är för övrigt känt för att så mycket judar bodde där innan andra världskriget!

 

Processed with VSCO with m5 preset
Robert och Åsa i gatuteaterimprovisation

LisaRobFoHlowFlickan och havssköldpaddan på Slavianski Bazaar, Vitebsk

Vår turné var en resa i konstens tecken; i Vitebsk finns fortfarande en konstnärlig energi med rötter från revolutionen, från Chagalls och Malevitjs konstskola kring 1920. En av konstnärerna vi mötte, Kirill Diomchev, kommer förhoppningsvis att bo på Tokalynga i ett års tid. Han kommer till oss samma dag konserten sker, den 18:e! Han är en, tycker vi, fantastisk ung experimenterande konstnär! Kanske kommer han hos oss att börja arbeta med Tatlins torn, ett makalöst snett drömtorn som var en del av de visionära spektaklen under revolutionsåren.  – För övrigt väntar vi på en film som en duktig rysk filmare gjorde om vårt gästspel… Vi återkommer om den!

 

Tre nya filmer – från Sverige, Grekland och Ryssland – är klara:

 Den första, 14 min, Teater Albatross på Skogstorpsskolan. Sextio 6:e-klassare gjorde ett spel om utfiskning och flyktingar. – Det var en nåd att få vara med!

Länk: https://www.youtube.com/watch?v=jIBw2OKuc3s

Nästa film, 14 min, Teater Albatross på Leros, är mycket speciell, det är en film om när Teater Albatross med en Judisk föreställning mötte en syrisk publik på ett flyktingläger på ön Leros i Grekland.

Länk: https://vimeo.com/226432983

Den tredje filmen, 47 min, Pryamuhino is protected from the State, är en film som börjar i ett möte sommaren 2016 i en liten by, Pryamuhino, en dagsresa från Moskva. Där samlades anarkister och andra kreativa människor. De kom från Petersburg, från Moskva och från många andra städer. Filmen är ett samarbete med Sonia Pigalova från Niznij Novgorod… Jag, Robert Jakobsson, började filma, sedan tog Sonia över…

Länk: https://www.youtube.com/watch?v=6Lc9U7z-EI0

(Tryck på ikonen för undertexter på nedre raden i videofönstret för engelsk text!)

In English:

Automn is very beautiful at our theatre in Sweden! We are currently working with a play about the Russian Revolution. A play with a lot of energy spent on sculptures and scenography!

We are also playing our old spectacles, and we work sometimes in schools with creativity, and with refugees

We had, in July, a lovely time in Belarus! In Vitebsk, the charming hilly town where Malevitj and Chagall, inspired by the revolution, created an alternative art school around 1920. Vitebsk today still has a lot of this remarkable energy from that time! We have invited one artist, Kirill Diomchev, to come and stay with us for a year! In a week, he’ll be here.

We make films, sometimes as a sort of documentation of our work. There are three new films:

* About a school project, 14 min:

* About working with Syrian refugees with a Jewish play on Leros, Greece, 14 min:

* The third film is called Pryomuhini is protected from the state, 47 min. It’s a Russian film with English sub-titles. About anarchists in contemporary Russia. Sonia Pigalova from Niznij Novgorod has made the film, with some help from Teater Albatross.

 

All the best, Robert Jakobsson, Tokalynga, October 11:th 2017

Hör av er till oss! / Contact us!

Robert Jakobsson 

Konstnärlig ledare / Artistic director

teateralbatross@telia.com

+46(0)703169530

Åsa Lieberath

Konstnärligt arbete, scenografi / 

Art, scenography

aasatinka@hotmail.com