Nypremiär av HELIG! 15 juni i Lund!

Teater Albatross spelar en stor utomhusföreställning om Förintelsen.

”HELIG” 2014!  – En föreställning med ett stort brinnande hjul. Med brinnande rabbiner och gravstenar.

BHDeblinFanalow

Under åren 1998 – 2000 spelade Teater Albatross  HELIG! runt om i Europa, och till sist i Kamerun, Afrika.

Beroende på dagens högervindar, ett europeiskt hat mot romer, en tilltagande antisemitism i många länder, har Teater Albatross bestämt att ta upp HELIG! igen. Föreställningen, som i slutet av 90-talet var med på flera stora internationella festivaler i Polen och Frankrike, fick överallt fantastiska recensioner.

Nu är föreställningen anpassad till nya lärdomar, en delvis ny scenografi har framarbetats tillsammans med Åsa Lieberath, den scenograf som firat stora triumfer med Albatross olika Afrikaföreställningar.

Föreställningen spelas nu under 2014 ett tiotal gånger, vi hoppas att den under 2015, då det är 70-årsminnet av att Auschwitz befriades, kommer att spelas betydligt mer. Vi hoppas då också spela i Bergen-Belsen och i Auschwitz.

HELIG ! är speciell såtillvida att den talar till alla sinnen, både barn och intellektuella gillar föreställningen. Föreställningen är både allvarlig och mycket dråplig. En Auschwitz-överlevande sade efter en spelning i Varberg -98 att hon trollats tillbaka till lägret, att t o m lukten av föreställningen var autentisk!

Föreställningen består av två delar, den första mer berättande, om en judisk-polsk familj, den andra delen är av en mer rituell karaktär.

UTBUDSBLAD

HELIG 2014! spelas i år enligt följande spelplan:

15 juni Lund kl 19.00 Stortorget, Rådhusplatsen

8 augusti Tokalynga Flying Theatre Festival, Halland

20 augusti Jönköping  kl 19 30 Rådhusplatsen

25 augusti Borås  kl 19 30 P A Halls Terrass

6 september Judisk Festival, Tokalynga

11 september Ellös Folkets Park, Orust

 

Dessutom finnes ytterligare ett antal arrangörer som funderar på att arrangera HELIG 2014!

 

Mer info: Robert Jakobsson 070-316 95 30