Nyhetsbrev september 18

Nyhetsbrev Teater Albatross september 2018. In English below!

  • Teater Albatross har haft succé med 1917 – När klockorna stannade.
  • Kirill Diomchev har utställning i Halmstad på Dramalogen. Välkomna!
  • Teater Albatross åker till Armenien.
  • Teater La Baracca från Bologna spelade på Tokalynga. Och höll uppskattat föredrag.
  • Teater Albatross skall göra en bok om Teater Albatross och Tokalynga Teaterakademi.

1917–När klockorna stannade blev den succé vi knappt vågat drömma om.

Efter den lyckliga premiären i Ryssland har vi spelat ett tiotal gånger på vår hemmaplan, Tokalynga Teaterakademi. Ofta har det varit helt fullt. Många har sovit över. Nya vänskapsband har knutits. Snart kommer en ny spelperiod. Vi samtalar med en gulagöverlevande, med författarna Bengt Jangfelt och Salomon Schulman, med beat-poeten Ed Sanders, också känd från ”the Fugs” om att de också ska framträda i samband med framtida föreställningar…

Bilden ovan är invitationskort till Kirills utställning

Kirill Diomchev har utställning!

Kirill Diomchev, en vitrysk konstnär, har bott och arbetat på Tokalynga sedan 11 månader. Nu skall han ha en utställning, på fantastiska Dramalogen i Halmstad.

Vernissage onsdag den 19:e september klockan 17.00. VÄLKOMNA!!!! – Kanske får ni smaka rysk champagne!

Kirill har givit Teater Albatross väldigt mycket god inspiration, han har dessutom varit en oumbärlig assistent till Åsa vad gäller konsten/scenografin till 1917 – När klockorna stannade.När han åker hem kommer han att lämna ett stort tomrum efter sig!
Utställningen varar till söndag 30:e, fast lördag den 22/9 flyttar den till Halmstad Bibliotek och Kulturnatten! Söndag 23/9 är den tillbaka på Dramalogen.

Öppettider: 12-18. Under hela utställningstiden kommer Kirill att genomföra en happening, han är alltså där hela tiden utställningen är öppen. Utställningen stängs på Dramalogen söndag 30/9 kl 18.00 med en ritual.Kirill går sista året på Konstakademin i Vitebsk, Vitryssland. Vi, Teater Albatross, träffade på honom, under en vitrysk turné med I Skuggan av Hatet växer Blommoroch Flickan och Havssköldpaddan.Vi såg en underbar samlingsutställning av unga konstnärer i Vitebsk, som är en känd konststad. Bäst tyckte vi om Kirills konst – så vi bjöd honom att komma ett år till oss!

Han är känd i Vitryssland som en ung begåvad konstnär, en performance han gjorde i Minsk 2017 blev mycket omtalad.

Om du går in på Teater Albatross hemsida kan du se en mängd bilder på Kirills konst!

www.teateralbatross.se

Teater Albatross åker till Armenien!

I början av oktober åker Teater Albatross till Armenien för research kring det Armeniska folkmordet som skedde i skuggan av första världskriget!
Vi känner inte mycket till vad gäller den konstnärliga världen i Armenien, vi är tacksamma för eventuella tips och kontakter vi skulle kunna få! – Bakgrunden till denna resa är att när Teater Albatross var på turné i Omsk, Ryssland i juli i år, med I Skuggan av Hatet växer Blommor, om Förintelsen, mötte vi en man Robert Jakobsson, som också spelade en pjäs om folkmord. Om det armeniska folkmordet. Han hade alltså samma namn som Robert Jakobsson, Teater Albatross, som gjort många arbeten runt Förintelsen… Där, i Omsk, gjorde Festivalen detta till något extraordinärt… Och det är det ju. Nu skall dessa båda Robertar träffas!

Barnteater från Italien!

En känd barnteater från Bologna i Italien, La Baracca, gästade Albatross häromveckan. På Tokalynga gavs den fina föreställningen ”Den lilla elefanten” fritt efter Kipling. Bruno Capagli berättade sedan för Varbergs Barnfestival om sitt spännande arbete med barn i Afrika och Sydamerika. Mycket inspirerande, om gatupojkar som bildat fri professionell teatergrupp! De lokala företagarna gjorde detta möjligt!
Tack SKAB! (5000 kr), tack ICA Ullared (3000 kr), tack Handlar’n i Ätran, Toveks och Gnistan i Ätran (1000 kr var) Utan er: Ingen föreställning!!!

En bok om Teater Albatross!

Teater Albatross arbetar på en bok om Albatross och Tokalynga Teaterakademi! Nadia Scapoli, som var med och bildade Albatross 1984, är redaktör. Har du något material, någon anekdot, något bra foto, tveka inte att kontakta henne: nadia.scapoli@gmail.com

English summary:

* Teater Albatross has got a strong and steady ”yes!” for the new play, 1917 – When the clocks stopped. This ”yes” has come both from the local people of the forests here, and from intellectuals from the towns… Extraordinary, we’re very happy!

* Kirill Diomchev, an artist from Belarus will have his exhibition from Wednesday the 19:th of September at Dramalogen in Halmstad. It begins at 17.00. Welcome! It will run until Sunday the 30:th at 18 o’clock when Kirill will end the exhibition with a ritual. During the whole exhibition Kirill will make a performance. Allt the time when it’s open! On Saturday the 22:nd the exhibition/performance moves to the library, it’s the Cultural Night!!!

* In October Albatross will go to Armenia, for research around the Armenian Genocide.

* An internationally renowned children’s theatre company, la Baracca, was performing at Tokalynga for the local children! It was a wonderful morning, Bruno Capagli took us all on an amazing voyage with a Kipling story. The local enterprises had supported this play, a big ”thank you” to them!

* Teater Albatross has begun to collect material for a book about Teater Albatross/Tokalynga Teaterakademi. If you have material for the book, may be a story, photos etc, please take contact with Nadia Scapoli: nadia.scapoli@gmail.com Don’t hesitate!!!

Robert Jakobsson

Konstnärlig ledare / Artistic director
teateralbatross@telia.com
+46(0)703169530
Åsa Lieberath
Konstnärligt arbete, scenografi / Art, scenography aasatinka@hotmail.com